שתף קטע נבחר

 

מצרים מחולקת: מה מוציא מיליונים לרחובות?

הנשיא מורסי עומד היום בפני אחד המבחנים הגדולים ביותר של כהונתו, במלאות שנה לכניסתו לתפקיד. כיצד התחיל המשבר, מה מצבה של הכלכלה המצרית, מה רוצה האופוזיציה ומהי עמדת הצבא לקראת "יום הזעם"? ynet עושה סדר בכאוס המצרי

עם בחירתו לנשיא במקום חוסני מובארק הבטיח מוחמד מורסי לעשות למצרים "מתיחת פנים" תוך 100 ימים בלבד. אלא שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. הנשיא האיסלאמיסטי עומד היום (יום א') בפני אחד המבחנים הגדולים ביותר של כהונתו, כשהאופוזיציה תצא בהמוניה לרחובות בדרישה להפיל את שלטון "האחים המוסלמים" במלאות שנה לכהונתו. ברקע: מצב כלכלי קשה, מיליוני מצרים עניים ורעבים ללחם ומאבק בלתי פוסק בין הרשות המבצעת לבין הרשות השופטת.

 

שנה למורסי: העם שוב רוצה להפיל את השלטון?

 

עוד חדשות בעולם :

שיגעון קיץ: ערפו ראש הומלס ושיחקו איתו כדורגל

כיסא העינויים, הזונדה מהאף. גואנטנמו מבפנים

מת מהתקף לב אחרי שקיבל חשבון חשמל

האקס של אמנדה נוקס: "הסקס לא היה משעמם"

 

איך התחיל המשבר?

בעיקרון, המחאה נגד מורסי החלה מאותו רגע שבו זכה בניצחון דחוק בבחירות לנשיאות ברוב של 51.7 אחוזים. בחודש יולי החליט בית המשפט העליון לפזר את הפרלמנט, בעל הרוב האיסלאמי, אך מורסי כינס אותו מחדש, הרחיב את סמכויותיו שלו על חשבון בתי המשפט והכריז בזאת מלחמה על מערכת המשפט החילונית. בעקבות לחץ ציבורי חזר בו מורסי מהחלטתו לכנס את בית הנבחרים, אולם מאז אין פרלמנט במצרים ועדיין לא נקבע מועד לבחירות כלליות חדשות.  

 

מצרים מפולגת    (רויטרס)

מצרים מפולגת    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי(צילום: רויטרס)

 

כעבור חודשיים הוא ביצע זעזוע במערכת הביטחון ופיטר את מפקד הצבא מוחמד חוסיין טנטאווי ומינה במקומו לתפקיד את הגנרל הנאמן לו, עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

בחודש דצמבר 2012 יצא מורסי למלחמה בליברלים ובחילונים במצרים והביא את החוקה החדשה שלו למשאל עם מבלי להתייעץ עמם.

החוקה אושרה ברוב גדול (63 אחוזים) לאחר חודש של מהומות דמים שבהן נהרגו יותר מעשרה בני אדם ויותר מאלף נפצעו. תומכיו האיסלאמיסטים של מורסי טענו שאישור החוקה החדשה הוא צעד חיוני במסגרת המעבר לדמוקרטיה, כמעט שנתיים אחרי הדחתו של הנשיא הכול-יכול מובארק. לדבריהם, החוקה תספק למצרים את היציבות שלה היא זקוקה ותסייע לחזק את כלכלתה השברירית.


תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי(צילום: רויטרס)

 

אלכסנדריה בוערת. הפגנה נגד מורסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אלכסנדריה בוערת. הפגנה נגד מורסי(צילום: AFP)

פרסונה נון גראטה. הפגנה נגד מורסי בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
פרסונה נון גראטה. הפגנה נגד מורסי בקהיר(צילום: AP)

 

מנגד, אנשי האופוזיציה האשימו את מורסי שהחוקה שהוא הביא למשאל עם נותנת עדיפות לאיסלאמיסטים ומתעלמת בין היתר מזכויותיהם של הנוצרים במצרים, המהווים כ-10 אחוזים מהאוכלוסייה. אנשי האופוזיציה הליברליים לא היו מרוצים מכך שבסיס החוקה נשען על השריעה וטענו כי החוקה תפגע בנשים ובחירויות הפרט. חשוב לציין כי החברים בוועדה שניסחה את החוקה היו בעיקרם אישים איסלאמיסטים אחרי שליברלים פרשו מהוועדה בטענה שקולם אינו נשמע.

 

מה רוצה האופוזיציה?

האופוזיציה במצרים מאשימה את הנשיא ואת תנועת "האחים המוסלמים" בניסיון לבצע איסלאמיזציה של המדינה ובמתן מונופול ל"אחים המוסלמים" בכמה מהמוסדות הציבוריים החשובים ביותר. בחודש אפריל השיקו ארגוני אופוזיציה וארגונים ליברליים קמפיין שנועד להביך את הנשיא ולקרוא להקדמת בחירות.

 

עד לשעות אלה אספה האופוזיציה 22 מיליון חתימות על העצומה שקוראת לסילוקו של מורסי ולקיום בחירות מוקדמות. תנועת "א-תמרד", המנוע מאחורי המחאה הנוכחית, הבהירה שלא תקבל שום פתרון שיאפשר את הישארותו של מורסי בשלטון. "מורסי הוא כבר לא נשיאה החוקי של מצרים", אמרו אנשי התנועה, קראו לאזרחים לצאת להפגנות לא אלימות נגד הנשיא ופנו למוסדות המדינה לשתף פעולה עם "רצון העם".


תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי(צילום: רויטרס)

 

"זו הצבעת אי אמון בנשיא של 'האחים המוסלמים'", אמר דובר תנועת "א-תמרד" מחמוד באדר לרשת BBC בערבית.

 

זאת הכלכלה, טמבל?

לפני שנה בדיוק ירש מוחמד מורסי מדינה בת 80 מיליון תושבים שנמצאת על סף פשיטת רגל. כאמור, "תוכנית 100 הימים" שלו לא השיגה תוצאות משמעותיות ומצרים נותרה שקועה עמוק בבוץ כלכלי וחברתי. שיעור העניים ושיעור המובטלים נותרו גבוהים ולזה יש לצרף את האי-סדר ברחובות, הזוהמה, הביובים הזורמים, המחסור בדלק, מחירי המזון הגבוהים, חוסר הביטחון האישי והעלייה במקרי הפשיעה והפרות הסדר. ובמילה אחת - כאוס.

 

ואם בזה לא די, מורסי לא הצליח בשנה האחרונה לשקם את ענף התיירות החיוני כל כך לכלכלת מצרים, שנפגע קשות במהלך המהפכה שהפילה את מובארק לפני יותר משנתיים ועדיין לא הצליח להתאושש. בהפגנות הענק שייערכו הערב ישתתפו מצרים רבים שתמכו במורסי ומתוסכלים מטיפול ממשלתו במצב הכלכלי, חלקם הגדול חסרי עבודה.


תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בעיר נאסר סיטי(צילום: רויטרס)

 

מה עמדת הצבא בסכסוך?

הצבא המצרי הוא היישות החזקה ביותר במצרים והוא הגוף שנתן גיבוי לכל נשיאי העבר, בהם גמאל עבד אל-נאצר וחוסני מובארק. עם עלייתו של מורסי לשלטון, נדחקה המועצה הצבאית העליונה הצידה והגנרלים המצריים שמרו מרחק ולא התערבו בסכסוך שבין הנשיא ו"האחים המוסלמים" לבין ארגוני האופוזיציה.

 

לכל אורך המשבר קרא הצבא לממשלה ולאופוזיציה לפתור את המשבר ביניהן בדרכי שלום ובאמצעות דיאלוג והזהיר כי לא יאפשר למדינה להיגרר למלחמת אזרחים אלימה ול"חור שחור". רק לפני שבוע איים הצבא המצרי להתערב בסכסוך בין שני המחנות הגדולים אם אחד הצדדים ינקוט אלימות.

 

"הפתרון לא צריך לעמוד בסתירה ללגיטימציה ולשלטון של הדמוקרטיה", מסר הצבא המצרי באחד מהודעותיו והוסיף כי באחריותו לשמור על האינטרסים של המדינה ולאבטח ולהגן על מטרות אזרחיות, מוסדות ציבוריים ועל האינטרסים של אזרחים חפים מפשע.


הפגנה נגד מורסי בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד מורסי בקהיר(צילום: רויטרס)

    

בינתיים, הצבא המצרי שומר מקרוב, תרתי משמע, על הנשיא. מורסי ובני משפחתו הועברו בסוף השבוע מביתם בקהיר למטה של המשמר הנשיאותי בבירה המצרית על רקע התכנון של המפגינים להגיע היום לארמון הנשיאות אל-איתחאדיה. שלשום קיים הנשיא את תפילת יום השישי שלא כמנהגו במטה של המשמר הנשיאותי.

 

במקביל, כלי תקשורת במצרים דיווחו כי שר ההגנה א-סיסי והרמטכ"ל המצרי סידקי סובחי עוקבים מקרוב אחר ההפגנות במצרים מבניין משרד ההגנה בקהיר. על פי הדיווחים, השניים עוקבים אחר התפרשות כוחות הצבא לאבטחת האירועים. גורמי שלטון בכירים הוסיפו כי כל מפקדי צבא מצרים עוקבים בשטח אחר המצב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
העם רוצה צדק חברתי. מפגינים בקהיר
צילום: AP
"תוכנית 100 הימים" נכשלה. מורסי
צילום: AP
יתערב במשבר? מפקד הצבא א-סיסי
צילום: AP
מומלצים