לשכוח ילד ברכב: סיוט שיכול לקרות לכל אחד מכם
"כמה פעמים נסעתם על אוטומט ובדרך גיליתם שהתכוונתם להגיע למקום אחר? כמה פעמים שקעתם בשיחת טלפון ומיהרתם מבלי להתייחס למי שיושב במושב האחורי? ככה בדיוק שוכחים ילד באוטו". אפרת מונשרי גורן מבקשת מכולנו להפסיק לחשוב שלנו זה לא יקרה - ולהתחיל למנוע את המקרה הבא
אני כועסת כי הכתובת היתה על הקיר. היא נמצאת שם כבר שנים, אבל כולנו מוכנים לשתוק ולהאמין שזה לא יכול לקרות לנו, אלא רק להורים אחרים, אלה שמדברים בטלפון, ששוכחים, רשלנים כאלה. אנחנו אוהבים את הילדים שלנו ואין סיכוי בעולם שנשכח אותם ברכב, בטח לא לכמה שעות, בטח שלא בקיץ.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
אבל הסטטיסטיקה מדווחת אחרת. בכל שנה יש עשרות מקרי שכחה ברכב שמדווחים, ועוד עשרות, אולי הרבה יותר, שלא. זה קורה הרבה יותר ממה שאתם יכולים לתאר לעצמכם, ולפעמים זה לא קשור להורות שלנו, כי זאת המטפלת או נהג ההסעה שלקח ושכח. ולפעמים זה הורה שאוהב את ילדו כל כך, אבל בכל זאת שכח, כי המוח האנושי שוכח דברים, גם כאלה שאנחנו מאוד אוהבים. כן, זה יכול לקרות לכל אחד ואחת, אף אחד לא מחוסן מהשכחה הבאה. זה יכול לקרות לכל אחד מאיתנו, ברגע של עייפות, פיזור דעת או ברגע שאנחנו עוברים לעשות פעולות באוטומט.
שומרים על הילדים בחופש הגדול בערוץ הורים :
החופש כאן והם יהיו ערים כל הלילה. מה עושים?
זה אפשרי: לעבור את החופש הגדול בלי לפשוט רגל
למה כל כך מפחיד אתכם שישעמם להם בחופש?
איך אפשר לשכוח ילד במכונית?
כנראה שאפשר. הראש טרוד בדברים אחרים ועסוק בשגרה. אם הילד מתלווה לפעילות שאנחנו לא רגילים אליה, אפשר בקלות להמשיך בשגרת יומנו ולשכוח שיש מישהו מאחור. מספיק שינוי של המסלול הקבוע שלנו (כמו ביום הראשון לקייטנה או לחופש), שיחת טלפון שגורמת לנו לשקוע בה או אפילו מחשבות עמוקות - כל דבר שגורם לנו להסחת הדעת.
כאשר מדובר בילדים קטנים, שישנים בכיסא הרכב הגדול, מאחור, או סתם יושבים בשקט, לא מנהלים שיחה עם ההורה - המצב בעייתי עוד יותר.
הטוקבקיסטים כבר משחיזים חרבות ויורים לכל עבר. מהדורות החדשות מעלות שאלות: האם צריך להכניס הורה שכזה לכלא ולכמה זמן. קביעות נחרצות על ההורות שלו, כיוון שהורה ששוכח את ילדו ברכב חייב להיות הורה גרוע. מנגד יוצאים השכנים ומספרים איזה הורה מסור הוא. הכועסים משווים את הילדה לטלפון נייד וקובעים שאם הוא היה שוכח אותו ברכב הוא כבר היה נזכר. אבל אף אחד לא רוה להודות באמת: זה משהו שיכול לקרות לכל אחד מאיתנו - כן, גם לך, זה שקורא את הטור ומצקצק בלשון עכשיו.
המקרים הללו קרים כל הזמן - ולא רק בישראל. בשנים האחרונות אנחנו שומעים עליהם יותר ויותר, כאשר התוצאות קשות במיוחד בחודשי הקיץ. מחקרים שנעשו הראו כי הטמפרטורות ברכב עולות אל למעלה מ-40 מעלות תוך כשעה, כשמחצית השעה הראשונה היא הקריטית ביותר. ילדים צעירים לא יכולים להשתחרר מחגורת הבטיחות או כיסא הבטיחות, ובנוסף הם רגישים יותר ממבוגרים. מערכת הנשימה ומחזור הדם שלהם לא מסוגלים להתמודד עם העלייה הדרסטית בחום. הם מתים ממכת חום תוך פרק זמן קצר.
אף הורה שפוי לא רוצה לשכוח את ילדו ברכב ולגלות את הנזק הבלתי הפיך שעשה. אף הורה, ולא משנה כמה ילדים יש לו, במה הוא עוסק ואיך נראה סדר יומו, לא מסוגל לדמיין שמצב שכזה קורה גם לו.
ואולי בכך נעוצה הבעיה. אולי כדאי שכל אחד מאתנו יתחיל לדמיין שזה יכול לקרות לו ברגע אחד, כשהוא עייף, לחוץ או סתם טרוד. אולי כשנכניס את התסריט הזה לתוך סדר התסריטים שלנו נוכל גם למנוע אותו ביתר קלות.
אז כדי שזה לא יקרה גם לכם, זה הזמן, בתחילתו של הקיץ והחופש הגדול לחשוב וליישם דרכים שימנעו את המקרה הבא:
1. חיישנים
עד שהצעת החוק שיזם ח"כ יעקב כץ לפני כשלוש שנים תתקבל, כדאי שתעשו היכרות עם החיישנים המונעים שכחה של פעוטות ברכב. הצעת החוק דורשת להתקין בכל רכב מנועי מערכת התראה כאמצעי לתזכורת לכך שברכב נמצא אדם. ישנן מערכות אחרות השולחות אס.אמ.אס כאשר מישהו נמצא ברכב. ההצעה עדיין לא עברה, מהטעם הפשוט שלילדים קטנים אין לובי בכנסת, וגם לא להורים.
כמו שזה נראה, עד שלא נלחץ בכיוון הדבר ימשיך להתמוסס. לפני כחודשיים הודיעה ח"כ אורלי אבוקסיס, יו"ר הוועדה לזכויות הילד, שהיא מגבשת הצעת חוק חדשה, שלפיה כל מקרה של שכחת ילדים ברכב ייחשב כתאונת דרכים. למה זה טוב לנו? כרגע יש דיון בין חברות הביטוח ליצרניות הרכב מי יהיה אחראי על החיישנים. המטרה של ח"כ אבקסיס היא להניע את חברות הביטוח לחייב רכישת אמצעים טכנולוגיים להתרעה.
אבל עד שזה יקרה, כדאי מאוד לחשוב על התקנת אמצעים שכאלה ברכב שלכם על חשבונכם. זה בטח שווה חיים של ילד.
2. טלפונים ניידים
אנחנו מדברים כל הזמן בניידים שלנו - וזה הזמן לגייס אותם לטובתנו. הכניסו לשגרת הבוקר שלכם שיחה לבן/בת הזוג, סבא/סבתא או אפילו חבר או חברה בה אתם מדווחים על הפיזור של הילדים. את מי הורדתם בגן, מי קיבל את פניו ומה היה מיוחד בכך. מלבד שיפור היחסים, תוכלו לבחון אם
הכל זרם כמתוכנן ולהבין אם שכחתם משהו או מישהו מאחור.
3. עדכון הפעילות
לפני היציאה מהבית עדכנו את עצמכם בקול רם מהן המשימות. זה נשמע מוזר, אבל מאפשר לא להיכנס לאוטומט ולשכוח דברים חדשים או שונים.
4. פתקים
שימו פתק על ההגה או על הטלפון הנייד שלכם עם תזכורת. מצבים של שכחה מתרחשים בשל הסחת דעת או בעקבות שינוי שגרה הנהוגה בבית. בסיטואציה של שינוי שיגרה פעולות חשובות עשויות להישכח. מצב זה יכול להתקיים כאשר הורים מתחלפים ביניהם בשגרה או מישהו אחר מתערב בשגרת הבוקר. כדאי להתעכב בעיקר כאשר בחלוקת התפקידים של פיזור הילדים לגנים משתנה. פתק יכול לעזור למנוע שכחה.
5. שגרה ברכב
הנהיגו שיחות ברכב עם הילדים, גם הקטנים, כך שנוכחותם לא תשכח מכם. כאשר מדברים בקול רם מודעים יותר לנוכחות הילדים ברכב.
ובינתיים עזבו את האב שמתענה על חוסר תשומת הלב שלו ועל בתו האהובה. המקרה המצער הזה לא הפך אותו לאב גרוע.
הכותבת היא מנהלת פורום ייעוץ הורים, מנחת הורים ואמא לארבעה. לאתר של אפרת . לעמוד הפייסבוק של אפרת