שתף קטע נבחר

 

האוצר יוזם עוד מסים על חברות הגז והנפט

משרד האוצר מבקש להכניס בחוק ההסדרים תיקון שיידרוש מחברות העושות שימוש באוצרות טבע בשטח המדינה לשלם מס בגובה 25% על רווחים ממניות שהן ימכרו בחו"ל או לתושבי חוץ. ברשות המסים מעריכים את ההכנסות בכ-2 מיליארד שקל מדי שנה, אך המתנגדים מזהירים: "משקיעי חוץ יברחו"

חברות ישראליות העושות שימוש באוצרות טבע בשטח ישראל - כגון הגז הטבעי ומשאבי ים המלח - יידרשו לשלם מס רווחי הון (25%) על רווחים ממכירת מניות שלהן בחו"ל או לתושבי חוץ; כך מציע האוצר בפרק המסים בחוק ההסדרים, שנדון היום (ג') בוועדת הכספים.

 

 

עד כה החברות האלה נהנו מפטור על מיסוי הרווחים, ובתקציב הקרוב מבקש האוצר לסתום את פרצת המס המשמעותית הזאת.

 

ים המלח. גם עליו החברות יצטרכו לשלם יותר (צילום: נורית בריקנר - פדואל) (צילום: נורית בריקנר - פדואל)
ים המלח. גם עליו החברות יצטרכו לשלם יותר(צילום: נורית בריקנר - פדואל)

 

סמנכ"ל בכיר לכלכלה ותכנון ברשות המסים, ערן יעקב, העריך את ההכנסות הצפויות ממיסוי רווחי ההון הפטורים כיום בכ-2 מיליארד שקל, "כבר בשנה הבאה". הוא ציין במענה ללחצים של חברי הוועדה כי התיקון עשוי לסתום פרצת מס "גם לגבי הגז הטבעי, כאשר המשמעות העתידית שלו תלך ותגדל".

 

דבריו נאמרו לאחר שחברי הוועדה חששו כי התיקון עלול לפגוע במשקיעים מחו"ל ורצו לוודא שמדובר "במטרה ראויה בהיבט של רווחים משמעותיים והכנסות גדולות למדינה".

 

מנהל רשות המסים, משה אשר, ציין ש"הפטור לגבי נכסים קטנים ימשיך לעמוד בעינו, אבל רווחי גז ונפט, שהם רווחי הון משמעותיים בהחלט, יחויבו במס ולא ייהנו עוד מהפטור שנהנים ממנו תושבי חוץ". הוא הסביר ש"הכוונה היא למכירת ניירות ערך המגלמים בתוכם את אוצרות הטבע שהתגלו בישראל". גם הוא העריך שמדובר בעסקאות בהיקף של "מאות מיליונים או מיליארדים".

 

מנהלת מחלקת החקיקה ברשות המסים, ליאת גרבר, הסבירה שהפטור לזרים ממס רווחי ההון מעוגן באמנות בינלאומיות כגון האמנה עליה חתומות מדינות ה-OECD ומתוך הרצון לעודד השקעות של תושבי חו"ל.

 

כיום: חוק המקרקעין לא כולל מיסוי על "פירות" הנכסים 

בעניין הרווחים מזכויות ונכסי מקרקעין, מוסכם באמנות כי זכות המיסוי על נכסי מקרקעין, שייכת למדינה שהמקרקעין מצויים בתחומה. החוק המוצע מתמודד עם הגדרת "זכויות במקרקעין" שכיום היא מצומצמת וצריך להרחיב אותה גם על נכסים הנלווים למקרקעין ועל הנאה מפירות הנכסים, למשל מכירת מניות המבוססת על רווחים ממשאבי טבע, כמו גם על הזכות לעיבוד מרבצי מינרלים, ואפילו על נכסים מניבי הון שקיימים על המקרקעין, כגון בתי מלון ותחנות דלק.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) אמר: "יש לוודא שההקלות במס שניתנו כחוק אינן מנוצלות במקומות שלא היו מלכתחילה חלק מכוונת המחוקק. אין זה סביר שמשקיעים תושבי חוץ ייהנו מפטור גורף גם על רווחי הון עצומים הנובעים מניצול משאבי טבע מקרקעין שהם רכשו את הזכויות לגביהם כאן בישראל".

 

ההחלטה על התיקון נדחתה בשבועיים 

לעומת זאת, יו"ר ועדת המיסוי בלשכת רואי החשבון, רו"ח עופר מנירב, התנגד לתיקון שינוי המוצע ודרש להוציאו מחוק ההסדרים. לדבריו מדובר גם על סכומים קטנים מאוד. יו"ר ועדת המסים בלשכת ארגוני העצמאים, רן ארצי, הזהיר שאם התיקון יאושר "נבריח השקעות חוץ שהן לב הכלכלה". עו"ד זיו שרון מלשכת עורכי הדין, טען כי החוק הקיים נועד לעודד משקיעי חוץ אבל התיקון המוצע "מאחז את עיניהם". לדבריו, אם מנסים לעודד משקיעים, החוק צריך להיות תואם למטרה.

 

יו"ר הוועדה דחה את הדרישות להוציא את התיקון מחוק ההסדרים ולדון עליו בנפרד ולא בנוהל החפוז של החוק. הוא ציין כי הזמן שהוועדה מקדישה כעת לתיקון איננו שונה מהזמן של דיון נפרד. עם זאת הוא דחה את ההצבעה בשבועיים והציע לנציגי הארגונים לקיים הידברות עם רשות המסים במטרה להגיע לנוסח מוסכם. "כולנו רוצים את טובת המדינה אבל יש זוויות מבט שונות שצריך לנסות לגשר ביניהן", סיכם ח"כ סלומינסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מאגר הגז הטבעי "תמר"
צילום: רויטרס
מומלצים