הוצאת חשבונית על חלטורה: מהלך חוקי?
לא מעט שכירים משלימים הכנסה על ידי ביצוע עבודות בודדות במהלך השנה, בנוסף למשרה הקבועה, וכך הופכים לפרילנסרים. עד לאחרונה היה להם פתרון שפטר אותם מהצורך לפתוח תיק במס הכנסה - חברות חשבונית שהפיקו עבורם חשבוניות. אך פסיקה שהתקבלה באחרונה שינתה את המצב - ופוגעת בהם
אחד היתרונות בלהיות שכיר הוא הפטור מהתנהלות מול רשויות המס. אך מה עושה שכיר המבצע עבודה צדדית או חלטורה חד פעמית, ונדרש לספק חשבונית מס כתנאי לתשלום? מזה שנים שפועלות "חברות חשבונית" (המכונות גם "חברות צינור", בעיקר על ידי רואי החשבון) שנכנסות, כביכול, לנעליו של מספק השירות או עבודה - ומעניקות חשבונית מס למקבל השירות, בתמורה לתשלום עמלה.
- הפיקוח על הבנקים מחזיר את סל העמלות
- בדרך לעלייה משלמים מס: באוגוסט יבוטלו ההטבות
- ועדת התחרותיות: להקל על מעבר בין הבנקים
לכאורה, נראה כי זהו פתרון חכם המאפשר לעבוד כעצמאי מבלי להירשם כעצמאי ברשויות המס. אלפי עובדים עצמאיים (פרילנסרים), ובהם תקליטנים, מפיקי סרטים, צלמים ומרצים, מספקים עבודות ושירותים בדרך הזו.
ואולם, מסתבר שהמציאות הזו הולכת ומשתנה, למורת רוחם של נותני השירותים. למעשה, הרשויות לא ממש רואות בפתרון שמספקות חברות החשבונית דבר חוקי.
מכה משפטית לחברות החשבונית
"מזה למעלה מעשור שרשויות המס מנהלות מלחמה של ממש נגד חברות החשבונית, בנימוק שהן עוסקות בהוצאת חשבוניות פיקטיביות", אומר עו"ד עדי ברקאי, מתמחה במסים ובעבירות צווארון לבן, ומנהל פורום אינטרנטי על הלבנת הון ב "zap משפטי".
לפני כשנה גזר בית המשפט המחוזי בתל-אביב למעלה מ-5 שנות מאסר על מנהלה של חברת חשבונית בשל הוצאת חשבוניות, שנקבע כי הן במהותן פיקטיביות, בהיקף של מיליוני שקלים. "למרות זאת", אומר עו"ד ברקאי, "עשרות חברות חשבונית ממשיכות לפעול במרץ. חיפוש של צמד המילים 'חשבונית' ו-'שכיר' באינטרנט יציג את שמותיהן של חברות חשבונית המציעות את 'מרכלותן' באין מפריע".
מכה משפטית נוספת על החברות הללו הגיע לאחרונה מכיוונו של בית הדין לעבודה. בית הדין דחה עתירה של מספר חברות חשבונית שביקשו כי המוסד לביטוח לאומי יכיר בזכויות העובדים הרשומים אצלן כשכירים.
לעתירה הצטרפו גם עובדים שהיו רשומים כשכירים בחברות חשבונית, על מנת שהמוסד לביטוח לאומי יכיר בזכויותיהם. פסק הדין קבע שתכליתן האחת ויחידה של חברות החשבונית היא לרשום את העובדים העצמאיים כשכירים, ולהעביר ניכויים לרשויות (מס הכנסה וביטוח לאומי). פרט לכך, לחברות החשבונית אין קשר לעובד העצמאי הרשום אצלה.
כלומר, המתכונת הזו אינה יוצרת יחסי "עובד-ומעביד", ואין לראות באותם עצמאיים - שכירים של חברת החשבונית הזכאים לזכויות. במילים פחות מכובסות, טוען ברקאי, בית הדין קבע שמדובר במתכונת העסקה פיקטיבית ולא חוקית, ולמעשה שם סוף לחברות החשבונית. "פסק הדין חיזק את גישת רשות המסים הדורשת שתתקיים זהות בין בעל החשבונית לבין נותן השירות".
גם דודי גולדברג, נשיא לשכת רואי החשבון, מציין כי המורכבות של העניין לא באה לידי ביטוי רק בהיבטי המס. "המורכבות היא גם במס הכנסה וגם בביטוח לאומי, כי יש לזה בעיות ביטוחיות וגם סיכונים. אם הלקוח תובע למשל בגין השירות, אז יש בעיה על מי חלה האחריות - על התאגיד או על מי שנתן את השירות", אומר גולדברג.
ההגבלה תגביר את ההון השחור
החלטת בית הדין לעבודה יצרה בעיה לא רק אצל חברות החשבונית, אלא גם, ובעיקר, אצל כל אותם עובדים עצמאיים שעשו בהן שימוש.
הצורך בחברת חשבונית נולד לנוכח מציאות עגומה המערימה קשיים על עצמאים. חברות החשבונית סיפקו מפלט נוח עבור אלה שביקשו לעשות עבודה חד פעמית או פרויקט קצר לצורך השלמת הכנסה, וביקשו להימנע מכאב הראש הכרוך בניהול תיק עצמאי. "על פניו, מדובר באנשים נורמטיביים הנמנים על מעגל משלמי המסים, אלא שכעת החוק רואה בהם עברייני מס המסייעים בהפצת חשבונית פיקטיביות", אומר ברקאי.
אז מה עושים? לטענת יועץ המס אייל אלון, המשמש כיו"ר ועדת המיסוי בלשכת יועצי המס בישראל, כל פרילנסר המבקש לספק שירותים - חייב לפתוח תיק ברשויות המס: במס הכנסה, במע"מ ובביטוח הלאומי.
"ניתן לפתוח במע”מ שני סוגי תיקים: עוסק פטור ועוסק מורשה. לכל אחד מהתיקים יתרונות וחסרונות משלו, ולכן לפני שניגשים לפתוח תיק, כדאי להתייעץ עם יועץ המס - איזה סוג של עוסק הכי כדאי לך", מסביר אלון.
עוסק פטור – הוא עוסק הפטור ממע”מ, עד לתקרת הכנסות הקבועה בחוק (כ-78 אלף שקל בשנה. ב-2014 יעודכן ל-100 אלף שקל). עוסק פטור ידווח למע”מ על הכנסות פעם בשנה וינהל ספר תקבולים ותשלומים וקבלות. עוסק פטור לא יכול לקבל החזר מע”מ על ההוצאות. לאחר פתיחת התיק במע”מ יש לפתוח תיק גם במס הכנסה ובביטוח לאומי.
עוסק מורשה – עוסק מורשה ידווח למע”מ באופן חודשי או דו-חודשי בהתאם לרמת ההכנסות והוא מחויב בהנהלת חשבונות מלאה. על פי החוק, קיימת רשימת מקצועות שהעוסק בהם חייב להירשם כעוסק מורשה גם ההכנסות שלו קטנות מאלו הקבועות בחוק. גם במקרה הזה, לאחר פתיחת התיק במע”מ יש לפתוח תיק במס הכנסה ובביטוח לאומי.
פתרון אחר, המתאים בעיקר לאלה המבקשים לעשות חלטורה חד פעמית, הוא לפנות למשרד המע"מ מקומי, ולדווח על עסקה חד פעמית מזדמנת (עסקת אקראי). פקיד המע"מ יספק אישור בכתב, אשר ישמש את הצד המשלם כחשבונית מס לכל דבר.
בלשכת יועצי המס מציינים כי יעמידו לרשות הפרילנסרים יועצי מס חברי לשכה המומחים בדיני המס שיעניקו ייעוץ ראשוני חינם.
לסיכום, אין ספק שהמציאות הזו מקשה מאוד על אותם אנשים המעוניינים לבצע עבודות כפרילנסרים ולחסוך לעצמם את הבירוקרטיה. עו"ד איתי הכהן, מומחה למיסוי וחבר בוועדת המסים של לשכת עורכי הדין ובלהב ארגון העצמאים, טוען כי מן הראוי היה לאשר את פעילותן של חברות החשבונית. "חברות הצינור הן דווקא פתרון ראוי ועדיף על עבודה בשחור", הוא אומר ל-ynet.
"לדעתי צריך דווקא לעודד את חברות הצינור. אם יש בעיה של דמי אבטלה מבחינת הביטוח הלאומי, אז את הבעיה הספציפית הזו צריך לפתור, אבל לדעתי יש אינטרס של המדינה להסדיר את החברות הללו. זה ימנע כל מיני חאפרים", מוסיף הכהן.