יוזמה: חרדים יחליפו עובדים זרים בחפירת מנהרות
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ אמנון כהן מש"ס, הציע להכשיר צעירים חרדים למקצועות הכרייה וחפירת מנהרות. המטרה: להחליף את העובדים הזרים בפרויקטים כמו כמו חציבת מנהרת הרכבת המהירה לירושלים
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), הציג היום (ג') בכנסת תכנית להכשרת עובדים חרדים למקצועות הכרייה וחפירת מנהרות. ההצעה עלתה במהלך דיון מעקב שערכה ועדת הביקורת בנושא תיקון הליקויים שחשף מבקר המדינה, בהליכי מתן ההיתר להעסקת עובדי קבלן זרים בכריית מנהרת הרכבת המהירה לירושלים.
כהן עומד גם בראש שדולת הח"כים לעידוד הסבת תלמידי ישיבות מהמגזר החרדי למעגל העבודה. בתשובה להערת נציג משרד הכלכלה, לפיה מדובר בעבודה מקצועית המחייבת הכשרה מיוחדת, אמר, "בשביל מי שלומדים גמרא 14 שעות ביום, הלימודים האלה משחק ילדים. אני פועל לשילוב החרדים בעבודות מקצועיות מכניסות במקום לצאת ידי חובת העסקתם כחוטבי עצים ושואבי מים".
הליקויים בהעסקת העובדים הזרים בכריית המנהרה, נחשפו בדו"ח השנתי האחרון של מבקר המדינה. בין היתר הם התייחסו להיתר שניתן לחברה הקבלנית שזכתה במכרז הבינלאומי להקמת הקטע ההררי הקשה של קו הרכבת, בין אזור מודיעין לירושלים, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל. הפרויקט כולל הקמת גשר וכריית מנהרות.
ההיתר ניתן ב-2010 להעסקת כ-505 עובדים זרים לכל רבעון במשך 5 שנים, באישור שרי האוצר והתמ"ת דאז יובל שטייניץ ובנימין בן-אליעזר. עם זאת המסקר מצא כי חלו הפרות בתנאי ההיתר, ביןה יתר באי הסדרת יציאת העובדים הזרים מהארץ לאחר סיום עבודתם ובשכר המגיע להם.
יו"ר הוועדה כהן, בתמקד בדיון בעיקר בחובת המעסיקים לשלם לעובדים את המגיע להם ודרש לעצור את העברת הכספים לחברה הקבלנית עד שמשרד הכלכלה יאשר כי העובדים קיבלו את שכרם "עד לשקל האחרון".
עובדים נעלמו
המשנה למנכ"ל משרד המבקר שמואל גולן מסר, כי רשות האוכלוסין וההגירה ביטלה את היתר הבאת העובדים הזרים בעקבות דו"ח המבקר וחקירת הליקויים שנחשפו בו. לוועדה נמסר כי בעקבות זאת חל עיכוב בפרויקט, עד ליישור ההדורים בין החברה הקבלנית לרשות ההגירה.
גולן הוסיף כי לא נערכה עבודת מטה במטרה לברר אם החברה הקבלנית זקוקה לכל העובדים הזרים שהיא מבקשת לייבא. בנוסף, חלק מהעובדים לא היו מומחים מקצועיים להפעלת מכונה הכרייה הייחודית, חלקם הגיעו לארץ זמן רב לפני המכונה וחלקם נעלמו במהלך העבודה או הלכו לעבוד במקומות אחרים.
עוד נטען בדיון, כי החברה הקבלנית ניצלה סתירה בהגדרת המקצוע של העובדים הזרים ובמקום להעסיקם במעמד של עובדי בניין כנדרש בחוזה, הם הועסקו במעמד נחות יותר, של עובדי תעשייה, שעלות העסקתו נמוכה מזו של עלות עובדי הבניין.
היו"ר כהן ביקש לדעת "מי אמור לפקח שלא יעשקו את העובד הזר שבא לעבודת בניין והקבלן מעסיק אותו בענף אחר, בגלל פקיד שלא עשה את עבודתו כמו שצריך והקבלן חסך מיליוני שקלים?". נציג משרד הכלכלה הממונה על אכיפת חוקי העבודה, הגיב כי מספר מפקחי העבודה לא גדל ביחס לגידול במספר העובדים.
כהן העיר כי בפרויקט מעורבים מספר רב של משרדים והם נוטים לגלגל את האחריות מאחד לשני. בתשובה לשאלתו מה תוקן בעקבות דו"ח המבקר ענו נציגי הממשלה, כי כל בקשה להבאת עובדים זרים נבדקת כיום לעומק תוך בחינת צורכי הפרויקט מול מצאי העובדים המקצועיים הקיים ואם העבודה לא יכולה להתבצע בידי ישראלים.
בסיכום הדיון דרש יו"ר הוועדה ממשרד הלכלכה ורשות האוכלוסין להקפיד במשנה תוקף כי עובדים זרים שהובאו ארצה לפי דרישה מקצועית מסוימת אך הם לא עונים עליה - יוחזרו מיד לארצותיהם. בנוסף הוא דרש להעדיף כמה שיותר עובדים ישראליים ולהעסיק בו צעירים חרדיים כאמור, לאחר שיעברו את ההסבה המקצועית הדרושה.