בדרך לאילת מדברים על הסטלה
כ-250 אלף בני נוער יירדו לאילת בחופש הגדול כדי לפרוק כל עול מהשנה החולפת. לשמחתם, או למורת רוחם, מתנדבי משרד החינוך החלו בנסיעה עמם באוטובוסים כדי לשוחח איתם על בילוי ללא שכרות וסמים. הנערים מקשיבים ומפנימים, אך חלקם אומרים: "אי אפשר לשנות במהלך נסיעת אוטובוס אחת"
12 בלילה. התחנה המרכזית החדשה בתל אביב . בעוד דקות יחלו ארבעה אוטובוסים עמוסים בבני נוער, שיצאו לפני כחודש לחופשת הקיץ, את נסיעתם לאילת . המזוודות בתא המטען וההתרגשות לקראת הנופש בעיר הדרומית ניכרת על פניהם של הנוסעים. בפינה עומדים שמונה בני אדם לבושים בחולצות שעליהן מודפס הכיתוב: "קיץ בטוח באילת". האחראי עליהם עובר בפעם האחרונה על חלוקת הצוותים, והם מתכוננים לעלות לאוטובוסים. "יוצאים לדרך", הם מכריזים, "שיהיה לנו בהצלחה".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
חוזרים מרצון? עשרות אריתראים הוטסו מישראל
צבי בר הולך הביתה: "עדיין לא עיכלתי"
פרס נועד עם חיילים חרדים, חייל דתי נוסף הותקף
"אנחנו יוצאים היום לפיילוט של מיזם 'נוסעים בטוח לאילת'", מסביר ארז אשל, ראש מנהל חברה ונוער במשרד החינוך, רגע לפני העלייה לאוטובוסים. "בעוד ארבעה ימים נראה כאן רכבות ליליות של עד מאה אוטובוסים, שיסיעו את הנוער הישראלי לאילת".
באוטובוס לאילת עם מתנדבי מיזם "נוסעים בטוח לאילת". צפו במסע:
כ-250 אלף בני נוער יירדו לאילת לפרוק עול משנת הלימודים הלחוצה, מעריך משרד החינוך. "הם רוצים ליהנות, לנפוש, להשתחרר משנת הלימודים שהסתיימה. חלק מהם באמת יודעים ליהנות, חלק צריכים עזרה בלמצוא את הכיוון".
אשל מתקדם לחלק האחורי של האוטובוס ואת פניו מקבלים חבורה של נערים ונערות בני 16 מפתח תקווה.
"אנחנו יורדים לאילת מראשון עד חמישי ונגור בווילה ששכרנו", הם מספרים. "עולה לנו 150 שקלים ללילה לכול אחד וזה אפילו בלי ארוחות! עשקו אותנו", שיתפו בהתלהבות מהולה באכזבה. כשארז שואל אותם מה בכוונתם לעשות באילת, הם עונים בלי להסס: "להיות בסטלה אש. להתפנן, ליהנות ולשתות".
פרויקט "נוסעים בטוח לאילת", הוא חלק מתוכנית "מחנכים מסביב לשעון" של משרד החינוך בשיתוף עם משרד התחבורה, אגד ועיריית אילת. מטרת התוכנית היא שעל כל אוטובוס לאילת יהיו שני מתנדבים, מורים, מדריכים ואזרחים שעברו הכשרה מתאימה, וישוחחו עם בני נוער על נושאים ערכיים. אשל מסביר כי יש צורך בהכוונת בני נוער איך ליהנות באילת מבלי להתחרט על מעשים שהיו נראים להם כיפיים בזמנו.
לאחר ההיכרות המהירה עם בני הנוער הנרגשים, פונה האחראי ממשרד החינוך לכלל הנוסעים. הוא מספר להם על היום שבו פנתה אליו אחת מתלמידותיו וסיפרה לו שאחותה הכירה במהלך חופשתה באילת אדם זר, ושלושה חודשים לאחר מכן גילתה כי נדבקה ב-HIV.
בעוד החבר'ה הצעירים מקשיבים לדבריו, אחת הנשים מקדמת האוטובוס תהתה בקול רם: "אנחנו חייבים לסבול את הנאום הזה? זה אוטובוס ציבורי וזה מפריע לנו. מי שבעד להעיף אותו מפה שיצביע". אך דווקא בני הנוער מפתח תקווה התעקשו לשמוע את דברי אשל ואמרו: "אנחנו רוצים לשמוע. אנחנו אוהבים אותך ארז".
אשל המשיך בסיפוריו והראה להם תמונה של אישה מבוגרת שהוכתה על ידי חברה צעירים שגרמה להם לזעזוע רב. הוא גם שיתף אותם בשירותו הצבאי כמפקד פלוגה במגלן, וסיפר להם כיצד איבד במלחמת לבנון השנייה שלושה מחייליו. הנערים זנחו בתגובה את מכשירי האייפון והאייפד, נגני המוסיקה והפלייליסט שנבחר בקפידה לנסיעה.
בתום דבריו, החלו הנערים מפתח תקווה להראות סימנים של שינוי והפנמה. "אנחנו נשתנה, נהנה, אבל לא נגזים. יש לנו שני חברים שלא שותים והם יהיו האחראיים על כולם", הם הבהירו. שלא בפניו אומר שי, "בהתחלה חשבנו שהוא איזה טמבל, אבל מהר מאוד הבנו שהוא בן אדם טוב ושהמטרה שלו חשובה".
דור הצטרף לשי ואמר: "הוא מנסה לעזור לבני הנוער, הוא רצה להזכיר לנו למה אנחנו באמת
מגיעים לאילת ולמה חשוב כל כך שנשמור על עצמנו. אנחנו ילדים אחראיים מאוד, לא שותים בהגזמה, אנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו בסוף הערב שפוכים על המדרכה. אנחנו לא הילדים האלה".
תומר דווקא סבור כי השיחות האלו לא ישנו נערים שבאו לאילת במטרה להשתכר. "המטרה שלו חשובה מאוד, אבל אני חושב שמי שבא מהבית כדי להשתכר זה לא יעזור לו, הוא לא יצליח לשכנע אותו אחרת במהלך נסיעת אוטובוס אחת". מנגד, אמר צעיר נוסף שבהשפעת השיחה החליט עם חבריו לצמצם בכמות האלכוהול. "רצינו לקנות עוד בקבוק של אלכוהול כתוספת למה שיהיה לנו שם, אבל החלטנו לוותר".
"זה מרגש, זו חוויה בלתי נשכחת. אתה צריך להיות מאוד ממוקד וקשוב, ובנסיעה הזו הבנתי שאנחנו פה לא רק בשביל הנוער, אלא גם בשביל המבוגרים", מסכם אשל בעיניים בורקות. "אני חושב שאם נדע ליצור את המיזם הזה בצורה הנכונה, ולהמשיך אותו בשנה הבאה, ייווצר פה משהו חשוב מאוד ובעל משמעות רבה".