ממלצרים בחופש הגדול? דעו את זכויותיכם
אם מצאתם עבודה במלצרות לתקופת הקיץ - בטח כבר גיליתם את הקושי לעמוד על זכויותיכם. האם המעסיק יכול להפחית משכר העבודה את סכומי הטיפים, כמה הפסקות מגיעות לכם וכמה אמורים לשלם לכם עבור עבודה בשבתות? מדריך
בני נוער רבים עובדים במהלך החופש הגדול במלצרות - ענף עם לא מעט הפרות של זכויות העובדים בו. עבור צעירים שזו עבודתם הראשונה, הקושי לעמוד על המגיע לך אף גדול הרבה יותר.
עוד על עבודת בני נוער - בערוץ קריירה :
- משרות חמות לנוער: מקימי תפאורות ומנקי חלונות
- עבודה ראשונה: כך תדעו איפה לעבוד בחופש
- בעלי אולמות מאיימים: נפסיק להעסיק בני נוער
אז מה מגיע לעובדים בענף מבחינת השכר, הפסקות, הסעות ועוד? בסיוע עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און, שותפים במשרד בר-און-כהן, גיבשנו שאלות ותשובות:
האם המעסיק יכול להפחית משכר העבודה של המלצרים את סכומי הטיפים?
תלוי - כהן ובר-און מפרטים כי על מנת שהתשר יהיה חלק משכר העובד וייחשב חלק משכר המינימום שלו, על המעסיק לרשום את התשר בקופתו. "עם זאת, מעסיקים רבים נוהגים לעשות זאת מבלי להקפיד על רישום הטיפים בקופה וכך מתחמקים מתשלום דמי ביטוח לאומי ומס הכנסה בגין העסקת המלצר ונמנע פיקוח על שכרם של המלצרים", הם מסבירים.
השניים מפרטים כי בתי הדין לעבודה הבחינו בין תשר שניתן על ידי הלקוח ישירות למלצר, לתשר הניתן על ידי הלקוח למלצר באמצעות ספרי המעסיק:
תשר שניתן על ידי הלקוח לקופת המעסיק : "אם לקוח נותן טיפ בכרטיס אשראי או כחלק אינטגרלי מהחשבון - התשר יכול להיחשב לצורך חישוב שכר המינימום", הם מסבירים. "כלומר, המעסיק מקבל את דמי השירות לידיו ומשלם אותם לעובד כחלק משכרו".
תשר שניתן על ידי הלקוח ישירות למלצר: "במקרה זה, הלקוח אינו רואה עצמו כמי שמשלם את שכרו של המלצר אלא כמי שמיטיב עם המלצר בגין היחס שקיבל ממנו", אומרים כהן ובר-און. "כלומר ייעוד התשר הוא למלצר ולא סיוע למעסיק לשלם את שכרו. לפיכך, תשר שנמסר ישירות מלקוח למלצר או לקופה משותפת של המלצרים מבלי לעבור דרך קופת המעסיק – אינו יכול לבוא בגדר שכר עבודה".
כהן ובר-און מציינים כי פסק הדין המנחה בסוגיה זו הינו פסק דין ענבל מלכה, בו קיבלה מלצרית סכומי תשר בסכומים גבוהים משכר המינימום, כך שהמעסיק לא נאלץ להשלים את שכרה אפילו פעם אחת. בית המשפט העליון שב וחזר על הלכה זו בהרכב מורחב של 7 שופטים, בהחלטה בעניינו של מלצר שנהרג בניסיון להציל צעירים מטביעה בים.
"נקבע כי התשר הניתן למלצר במסעדה ייחשב כהכנסה של המלצר בלבד ולא כהכנסה של המסעדה המעסיקה אותו", הם מסבירים. עוד נקבע בפסיקה זו, כי יש לסווג את הכנסתו של מלצר מ"טיפים" כשכר עבודה ולהתחשב בה לצורך חישוב קצבת התלויים שהמוסד לביטוח לאומי נדרש לשלם בני משפחתו של אותו מלצר. זאת למרות שתלושי השכר של המלצר לא שיקפו את שכרו האמיתי, שכן הם לא כללו את סכומי התשר שקיבל והיו עיקר שכר עבודתו. בנוסף, בית המשפט ציין כי להסדיר את סוגית תשלום הטיפים מהלקוח למלצר במסגרת חקיקה.
אי קבלת תלוש – עבירה פלילית: מלצרים רבים נוהגים לעבוד ב"שחור" אולם כהן ובראון מדישים כי למעשה, הם מבצעים בכך עבירה פלילית. "לכל עובד יש זכות וגם חובה, לקבל תלוש עבודה מסודר ממעסיקו", הם אומרים. "מלצר שעובד ללא תלוש - מתפרנס מכסף שחור ועובר על החוק, כמו גם מעסיקו".
זכויות סוציאליות
כהן ובר-און מציינים כי מלצרים זכאים לקבל את כל התנאים הסוציאלים כמו כל עובד אחר, בהם ימי חופשה, נסיעות ודמי הבראה, בהתבסס על ההכנסה האמיתית של המלצר ולא על שכר המינימום. כלומר אם סכומי התשר עולים על שכר המינימום, על המעסיק לשלם למלצר את הזכויות הסוציאליות על בסיס שווי יום עבודה בעלות האמיתית שלו. מה זה כולל?
ימי חופשה: הזכאות לחופשה משתנה בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה: בארבע השנים הראשונות זכאי העובד ל-14 ימי חופשה ועם הזמן היא מתארכת בהדרגה עד ל-28 ימים. מדובר בתקופות "קלנדריות" או "ברוטו", כלומר, עובד שזכאי ל-14 ימי חופשה על פי חוק ועובד 5 ימי עבודה בשבוע - זכאי למעשה לחופשה של 10 ימי עבודה. המעסיק חייב לאפשר לעובד למצות את ימי החופשה העומדים לזכותו, ואף חייב לקבוע מועד לחופשה שנתית.
ימי מחלה: ישראל מקבל עובד 1.5 ימי מחלה לחודש (עד תקרה של 90 ימים לאחר 5 שנים), כאשר יום ראשון ללא תשלום, בימים השני והשלישי - 50% מהשכר, ומהיום הרביעי - 100% שכר
החזר נסיעות: מלצרים זכאים להחזרי נסיעות על הוצאותיהם להגיע לעבודה מידי יום, לרבות הוצאות נסיעה כאשר אין תחבורה ציבורית.
הפסקות: מלצרים זכאים להפסקה של 45 דקות כל 6 שעות עבודה, כאשר 30 דקות מתוכן חייבות להיות רציפות.
דמי הבראה: כל מלצר זכאי לדמי הבראה מידי שנה מתום השנה הראשונה, וכן זכאי לקבל ימי חופשה לפי זכאותו על פי חוק.
עבודה בשבת: מלצר שעובד ביום המנוחה השבועי שלו,זכאי לקבל תגמול על העסקה ביום מנוחה השבועי, בשיעור של 150% משכר שעת עבודתו הרגילה.
פיטורין: מעסיק אינו יכול להפסיק את עבודתו של מלצר באופן חד צדדי באמצעות אי שיבוצו לעבודה והורדתו מ"לוח השיבוצים". אי שיבוץ מלצר באופן חד צדדי כמוה כפיטורין. מעביד המעוניין לפטר עובד נדרש להזמינו לשימוע מסודר ומתן הזדמנות הוגנת לעובד להביע את עמדתו..
פיצויי פיטורין - כמו כל עובד אחר, למלצרים מגיעים פיצויי פיטורים אחרי שנת עבודה, כאשר הפיצוי מחושב לפי המשכורת האחרונה כפול מספר שנות עבודה.