ועדת הכספים: אם צריך נתערב בבורסה בת"א
יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי: "המגמה היא להתניע מהלך לתיקון המצב כדי שהבורסה תחזור להיות מושכת". יו"ר הבורסה שהתפטר, שאול ברונפלד אמר: "הבורסה היא רק איצטדיון, היא לא יכולה להבקיע גולים". מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלאטו, היה קצר ובוטה: "זה בגלל עודף רגולציה"
ועדת הכספים לא תהסס להתערב במשבר הבורסה אם יתברר שהתרופה צריכה להיות בשינויים מהותיים המחייבים חקיקה. יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הודיע זאת היום (ד') בדיון ראשון על סיבות המשבר שיהיו לו המשכים גם בפגרת הקיץ של הכנסת שמתחילה בשבוע הבא. "המגמה שלנו היא לא לצאת בהשמצות אלא להתניע מהלך וחשיבה חדשים לתיקון המצב מהיסוד כדי שהבורסה תחזור להיות מושכת למשקיעים מישראל", אמר סלומינסקי.
יו"ר רשות ניירות ערך, הפרופ' שמואל האוזר, אמר כי אף אחד לא יוצא נקי מהמשבר. הבורסה אכן "מתייבשת" או כבר "יבשה" יחסית לבורסות העולם. זאת כשהמשבר נובע בעיקר מההאטה הכלכלית העולמית ומחשיפת הכלכלה הישראלית לאירופה וארה"ב. הוא הזהיר כי הבורסה תאבד את מקומה כמשאב לאומי לגיוסי הון לצמיחה הכלכלית "אם לא נשנה את התפיסה לגבי חשיבותה כמנוף לצמיחה, והפיכתה למרכז פיננסי בינלאומי, אחרת, הבעיות הכלכליות שאנחנו ניצבים בפניהן תתעצמנה".
האוזר לא התעלם מחלקה של הרגולציה הממשלתית במשבר, המחייב גם הוא שינוי בתפיסה. זאת, כאשר עודף ברגולציה מעיק על החברות ועל הפעילות העסקית ומצד שני רגולציה חסרה פוגעת במשקיעים. "צריך קודם להגדיר מהו עודף" אמר, והביא בהקשר זה את הציון שהעניק לישראל הבנק העולמי כאשר דרג אותה במקום ה-6 מתוך 185 מדינות בהגנה על המשקיעים.
הוא מסר על הקמת ועדות הבוחנות שינויים לטובת הצרכנים, המשקיעים והחברות, בהגברת הפיקוח על זירות המסחר ורואי החשבון לצד במתן הקלות רגולטוריות להורדת עלויות הפיקוח, ודרש שינוי תפיסה גם בהתנהלות הבורסה עצמה, בצמצום פוטנציאל ניגוד העניינים בפעילותה, בחיזוק הביקורת הפנימית ובשיתוף הציבור בקבלת ההחלטות על שינויים בתפקודה.
"לאן נעלמו השחקנים?"
יו"ר הבורסה היוצא, שאול ברונפלד, שהתפטר בימים אלה, דחה את הערות האוזר. "בבורסה מתייבשת לא מגייסים 120 מיליארד שקל בשנה הקודמת והנוכחית כמו שעשו החברות והממשלה. ההון הזה גויס באג"ח ולא במניות. אבל הבורסה היא רק האיצטדיון הכלכלי. עליו משחקים הגורמים בשוק ההון. הדשא שלו נהדר, הטריבונות נקיות, יש סדרנים. דבר אחד הארגון הזה לא יכול לעשות: לעלות על המגרש ולהבקיע גולים".
ברונפלד הוסיף ואמר, "השאלה הגדולה היא לאן נעלמו השחקנים? החברות, המשקיעים המוסדיים וכל האחרים בשוק ההון? כדאי לשמוע אותם. לא שמעתי תלונות על שירותים לא מספקים ומחירם. הבעיה במקום אחר. אם המסחר הוכפל יום אחרי שהיו"ר הלך, למה לא הדיחו אותו לפני שנה-שנתיים? השפל הנוכחי איננו הראשון. היו כמוהו בעבר אבל לא עלה דעתו של איש להדיח את העומדים בראש הבורסה".
ברונפלד אמר כי הבורסה מתמודדת גם עם השפל הנוכחי. לפני שנה וחצי הוא הגיש תזכיר מנומק, גם להאוזר ולשר האוצר, של הסיבות לשפל והתרופות הרצויות. "הניסיון להציג את הבורסה כמי שרק מחכה לנס הוא רעיון מופרך. השפל זו הזדמנות לרגולטורים. לעשות שינויים ומהר ולא לדבר על הפיכת ישראל למרכז פיננסי בינלאומי. קצת צניעות לא תזיק. גם לא צריך לקפוץ גבוה.
"האזור שלנו לא אטרקטיבי למשקיעים בינלאומיים.יש לנו בעיות משלנו, אבל לא צריך להרים ידיים. יש מה לעשות בלי לאיים על לונדון וניו יורק עם מרכז עולמי. צריך להבין קודם מה עוצר את ההתפתחות ומדוע חברות ישראליות גדולות רצות לארה'ב ולא לתל-אביב. אם שוק ההון זה קומקום, איצטדיון הבורסה זה רק הצ'ופצ'יק של הקומקום, אבל התעסקות בזרבובית לא עושה קומקום".
"ככל שיגבילו יותר לא יהיה שוק"
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלאטו, היה קצר ובוטה: "בגלל עודף הרגולציה בשוק ההון חברות פרטיות לא רוצות להיות ציבוריות והחברות הציבוריות רוצות לצאת מהבורסה, ולא מהמצב הכלכלי בעולם. שם היקף ההנפקות גדול. אצלנו לא. מעבר לעלויות הרגולציה יש בזבוז הזמן שהיא גורמת. היא מכרסמת בכוחם של בעלי השליטה לטובת בעלי המניות מהמיעוט, מחייבת הגשת דו"חות מפלצתיים וחושפת נושאי משרה לקנסות כבדים אם עשו טעות לאחר שלקחו מהם את הביטוח.
"עכשיו מנסים להגביל גם את חברות האג"ח, בלי לשים לב שעודף הרגולציה גורם לכך שחברות לא רוצות להיסחר בבורסה. לחברות גם לא לבוא לישראל.ההקלות שמציעה רשות ניירות ערך זה מעט מדי. זה לא יביא לבורסה סחורה טובה והישראלים מעדיפים להשקיע בחו"ל. בקצב הזה אולי יגבילו גם את היציאה לחו"ל. ככל שיגבילו יותר לא יהיה שוק, כמו שלא ניתן לצמצם את תאונות הדרכים בדילול התנועה בכבישים".
אלי בבלי מאיגוד מנהלי קרנות נאמנות, אמר כי המשבר הוא הזדמנות לשינוי המבנה המשפטי של הבורסה שיהפוך אותה לתאגיד עסקי, למטרת רווח, כמו שקורה בעולם במקום המעמד הנוכחי של מלכ"ר. "השינוי יעשה אותה יותר אטרקטיבית", אמר והפרופ' האוזר ציין בתגובה כי בעולם 90% מהבורסות כבר לא מלכ"רים.
אבחנות חברי הוועדה היו מינוריות. ח"כ זהבה גלאון (מרצ): "הבעיה בהתנהלות שוק ההון היא שרואים את המנהלים ולא את המשקיעים, אבל אם מתקנים צריך להיזהר שלא לשפוך את התינוק עם המים". ח"כ אלעזר שטרן הדגיש את אובדן האמון בבורסה של המשקיעים הקטנים, ואת המיסוי הגבוה כסיבה נוספת לבריחה. ח"כ אראל מרגלית (עבודה) הוסיף: "מה שחסר לבורסה זה איש או אשת שיווק שיעמדו בראשה".
פרופ' האוזר אמר בסיכום: "יש לנו בורסה טובה שיכולה להיות מצוינת, אם נרשה לעצמנו לחלום וכך נגיע רחוק. רק לא לשבת בשקט, לחכות ולשקוט על השמרים".