מיליונר בן 19: "לא צריך תואר בשביל קריירה"
לתומר חן, מייסד המכללה לשיווק סלולארי שהפך למיליונר לפני גיל 16 - יש מה לומר לכל בוגרי לימודי מינהל עסקים, תקשורת ומדעי המדינה באוניברסיטאות ובמכללות: תפסיקו ללמוד וצאו אל השטח
כולכם מכירים את אנשי העסקים המצליחים, אלה שמסתדרים בכל מקום, מתחבבים על כולם, יודעים מה אתם אוהבים וגורמים לכם לאהוב – אותם. איך הופכים לכאלה? דבר אחד בטוח - זה לא מותנה בלימודי תואר במנהל עסקים, מקצוע המתבלט בכך שרוב האנשים שהצליחו בו באמת לא למדו אותו מעולם.
עוד כתבות בערוץ קריירה :
- סקר: ל-34% מהמנהלים בישראל אין תואר
- כך תהפכו ליזמים צעירים בחופש הגדול
- יש לכם רעיון לעסק? כך תוציאו אותו לפועל
התכונה הנדרשת ביותר ממנהל עסק היא שיקול דעת ויכולת לבצע החלטות שיניבו רווח. ההחלטה הראשונה שמקבל כל סטודנט למינהל עסקים בראשית הקריירה שלו היא ללמוד את המקצוע כמובן - החלטה כבדת משקל שעולה לו בכשלוש שנים במונחי זמן ובכמה מאות אלפי שקלים במונחי תקציב, בשל עלות שכר הלימוד ואובדן הכנסה ממשכורת בזמן הלימודים.
לא בטוח שזו ההחלטה הכי משתלמת שאפשר לקבל, שכן בזמן שנמצאים בין כתלי הכיתה - אפשר לצבור ניסיון מעשי וזה שווה הרבה יותר. ניהול לומדים בשטח. לא באקדמיה, לא בכיתה ולא עם תיאוריות. כדי לדעת לנהל צריך לעשות עסקאות וליפול בהן, לשכור עובדים ולטעות בבחירה, לנסות להתרחב כמה פעמים וליפול עם הניסיון הראשון, ובכלל – לעשות לא מעט טעויות.
באקדמיה לעומת זאת, לומדים המון תיאוריות בעזרת ספרים שנזרקים לאחר סוף הסמסטר ושוכחים את החומר הנלמד דקה לאחר המבחן. סטודנטים חורשים שעות כדי לזכור את השמות והביוגרפיות של ממציאי תיאוריות למיניהם, ויוצאים מהלימודים מנופחים מגאווה אך חסרי כל ניסיון.
רובם מדמים בנפשם שעכשיו יתחילו לנהל עסקים - מבלי שהם עבדו אי פעם בכאלה, אולי למעט משרות סטודנטים חלקיות. אז האם שווה לכם לקום מחר בבוקר לאוניברסיטה ולהיכנס לשיעור "אסטרטגיה תחרותית", או שאולי שווה לכם לעצור הכל ולהתחיל בדרך חדשה? אולי עבור מי ששואף להקים עסק משלו - תואר במנהל עסקים הוא פשוט בזבוז זמן וכסף?
מה עדיף ואיפה מקבלים יותר?
מנהל טוב צריך לדעת לבחור בבחירות אמיצות, לא באלו הנראות מקובלות אלא באלו שנראות משתלמות יותר. אני, באופן אישי, צברתי את המיליון הראשון שלי כבר בגיל 16, לאחר שהשקעתי את כספי הבר-מצווה שלי בתחום האינרנט. בהמשך בחרתי לוותר על שלב התיאוריה, לגשת ישר לעולם המעשה ולהקים את המכללה לשיווק סלולרי, המקדמת בין היתר מותגים, תאגידים ועסקים קטנים.
בינתיים, אני לא מגלה שום קושי כתוצאה בההחלטה שקיבלתי, בטח לא כזה ששווה לי שלוש שנים של עצירת פעילות עיסקית ולימודים בכיתה כדי להתגבר עליו. אמנם אין לי ספק שאני יכול לשפר את כישורי הניהול שלי, אך האם זה יקרה בזכות עשרות אלפי שקלים שיוצאו על לימוד המקורות ההיסטוריים של הכלים הניהוליים, הכרת התיאוריות שמאחורי הפרקטיקות ולמידת עוד כמה פונקציות באקסל?
לדעתי התשובה על כך, היא לא. במקום זאת, אני מנצל את הזמן הזה כדי ללמוד את תורת הניהול תוך כדי תנועה ואת הכסף שאמור היה אמור להתבזבז על התואר - מקציב מראש לטעויות שמחכות לי.
זה לא שאני חושב שלימודים באקדמיה זה בזבוז זמן מוחלט, בוודאי כשמדובר במקצועות מדעיים וטיפוליים כמו רפואה וביולוגיה, פיזיקה, פסיכולוגיה ואחרים. כך למשל, אם הייתי נזקק לניתוח חס וחלילה - והייתי מגלה שהמנתח לא למד רפואה באוניברסיטה - הייתי בורח משולחן הניתוחים בצווחות אימה. מצד שני, אני לא דורש דיפלומה במינהל עסקים ממנהלי העסקים שאני עובד איתם - ולרובם גם אין כזאת.
אין גם ספק שהסטודנטים מקבלים ידע וכלים בלימודים כלליים כמו תקשורת, מדעי המדינה, ובעיקר מנהל עסקים. אז השאלה היא מה עדיף ואיפה מקבלים יותר? למעשה, זו גם צריכה להיות השאלה הראשונה שכל מנהל צריך לשאול את עצמו בצמתים של קבלת החלטות - ואם אתם רואים את עצמכם כמועמדים למשרה ניהולית בעתיד, כדאי שהתשובה תהיה שקולה ומנומקת היטב.
הכותב הוא הוא המייסד של המכללה לשיווק סלולרי ומלווה מגוון בעלי עסקים בזירת הסלולר במסגרת הדרכות קבוצתיות או מתן שירות פרטני