שתף קטע נבחר
 

פסיכומטרי: כשיש יותר כסף - הציון גבוה יותר

המרכז הארצי לבחינות והערכה פרסם נתוני ציונים על המבחן הפסיכומטרי, ובהם בולטת במיוחד העובדה שנבחנים שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי גבוה יותר משיגים ציון טוב יותר - 591 למצב הכלכלי הטוב ביותר לעומת 483 למצב הכי פחות טוב. לנבחנים בשפה הערבית ממוצע הציונים הנמוך ביותר

המצב הכלכלי של הנבחנים בפסיכומטרי משפיע על הציון שהם יקבלו. מנתונים שמפרסם המרכז הארצי לבחינות והערכה המתייחסים לנבחנים בבחינה הפסיכומטרית בשנת 2011 עולה כי ציונם הממוצע של נבחנים שמגיעים מהרקע הסוציו-אקונומי הנמוך ביותר הוא 483 נקודות (מתוך 800 אפשריות) בעוד שציונם של הנבחנים שמצבם הכלכלי הוא הגבוה ביותר הוא 591.

 

 

בעת המבחן הפסיכומטרי, נדרשים הנבחנים להשיב על מספר שאלות אישיות, ביניהן המצב הכלכלי שלהם, כאשר הסולם הוא ממוצע--- (הנמוך ביותר) עד ממוצע+++. כך, ניתן להתאים בין הציון של הנבחן למצבו הכלכלי, אם כי לא ניתן לדעת בוודאות את מהימנות התשובות הללו.

 

הבדלים הנובעים מהשפה 

עוד עולה מהנתונים כי ממוצע הציונים של הנבחנים בשפה העברית שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך עומד על 514 לעומת 616 של נבחנים שמצבם הכלכלי הוא הגבוה ביותר. עבור נבחנים בשפה הערבית הפער בין שתי קבוצות הנבחנים משמעותי פחות. ממוצע הציונים של נבחנים שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך במגזר הערבי הוא 447 לעומת 479 של הנבחנים בעלי המצב הכלכלי הגבוה ביותר.

לחצו להגדלה: 


 

מתוך כ-75 אלף איש שנבחנו בשנת 2011, כ-50 אלף נבחנו בעברית, 23,547 בשפה הערבית, 2,379 בשפה הרוסית וכ-1,500 בשפות אחרות. הציון הכללי הממוצע של הנבחנים בנוסח המשולב (באנגלית) הוא הגבוה ביותר - 594 ואחריו ממוצע הציונים בעברית - 566, צרפתית - 528, ספרדית - 513, רוסית ולבסוף ערבית - 466.

 

בהקשר זה, טוענים בהתאחדות הסטודנטים כי בני המגזר הערבי שניגשים לבחינה הפסיכומטרית במטרה להתקבל ללימודים במערכת ההשכלה הגבוהה מתקשים להשיג ציונים גבוהים בשל "קושי טכני", כלומר קשיי שפה והקשרים תרבותיים.

 

נתונים אלה עוררו את זעמו של אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים. לדבריו, "הבחינה הפסיכומטרית במתכונתה הנוכחית סובלת מהטיה תרבותית ניכרת ומהווה את אחד הגורמים אשר מונעים ממועמדים מהשכבות המוחלשות בחברה להיכנס למערכת ההשכלה הגבוהה.

 

"התפתחות התעשייה המשגשגת של מכוני ההכנה לבחינה הוסיפה למשוואה גם נטל כלכלי, התורם אף הוא להעמקת הפערים. אנחנו פועלים כל העת על מנת להביא לכניסתן של אוכלוסיות נוספות למערכת, בין היתר, באמצעות עבודה על מיזם ייחודי שיאפשר הכנסה לבחינה ברשת האינטרנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
המבחן הפסיכומטרי
צילום: יריב כץ
מומלצים