במשרד הזה מקבלים שכר אחיד: שוקו ולחמניה
פיתרון להורים באוגוסט: בתקופה שבה הקייטנות מסתיימות, יש מעסיקים המציעים לעובדים קייטנה מסובסדת במשרד. ההורים מרוצים מהשקט הנפשי, הבוסים שמחים על צמצום ימי החופש, והילדים מרוויחים חברים חדשים: "מה שיפה זה שכולם משתתפים, מהילדים של השומר ועד ילדי המנכ"ל"
הקושי לשלב בין המחויבויות למקום העבודה לבין הטיפול בילדים, מתעורר במלוא עוזו מדי קיץ ובעיקר במהלך חודש אוגוסט, כאשר רוב הקייטנות כבר אינן פעילות. עם זאת, יש מעסיקים שנרתמים לעזרת העובדים ומציעים קייטנות לילדי העובדים במקום העבודה עצמו.
- לכתבות נוספות בערוץ הקריירה
- הקייטנות נגמרות, ההורים עושים תורנויות
- חד הוריות עובדות מתלוננות: אין סיוע בקייטנות
- הורים: "מתקשים לעמוד בעול הקייטנות"
יצאנו לבדוק איך זה עובד בשטח: מה העלויות של הסידור הזה, האם זה כיף לנסוע עם הילדים לעבודה בבוקר ולשבת איתם לארוחת הצהריים, ובכלל - האם אפשר לעבוד כשהצאצאים נמצאים במרחק דלתות ספורות מהמשרד שלך?
"ב-30 ביולי אני עם הלשון בחוץ"
חברת הפרסום מקאן אריקסון מקיימת מזה עשר שנים קייטנה לכל ילדי העובדים במשרדיה שברמת החייל בתל אביב, במהלך השבועיים האחרונים של אוגוסט. הקייטנה מיועדת לגילאי 4 עד 9, כאשר החברה מסבסדת כמחצית מהעלויות וההורים נדרשים לשלם כ-900 שקל.
יוסי יסעור סמנכ"ל התפעול בחברה, מספר כי הילדים נחלקים לשתי קבוצות גיל: 4 עד 6 ו-7 עד 9. כל קבוצה מונה כ-20 ילדים ועל כל אחת מופקדים 3 מדריכים מוסמכים שהחברה שוכרת את שירותיהם. הקייטנה מתקיימת בשעות 8:30 עד 14:30, והחברה מספקת גם שירותי בייביסיטר עד השעה 17:00.
הפעילויות עצמן מתקיימות במתחם הקולנוע של החברה ועל הגג, שם נהנים הילדים ממתקני מים מתנפחים. הקייטנה כוללת פעילויות נוספות כמו ימי יצירה, ביקור במוזיאונים, ארוחות בוקר וכן ארוחות צהריים בקפיטריה של החברה עם ההורים. לדברי יסעור, הקייטנה החלה במטרה לענות על הצרכים שעלו מצד העובדים.
"ההורים היו מקטרים מדי קיץ שאין להם מה לעשות עם הילדים אחרי שהקייטנות של חודש יולי נגמרות", הוא מספר. חשבנו מה אפשר לעשות עד שזרקו רעיון - לעשות פה התארגנות. התארגנו במהרה וזה החל לרוץ. ללא הקייטנה הרבה עובדים היו לוקחים חופש בתקופה זו אך מאז שהתחלנו - ההיקפים של החופשות בתקופה זו ירדו משמעותית וזה גם תורם לשביעות הרצון של ההורים".
נעמי וולפנר-שמרון, סמנכ"ל לקוחות במחלקת המדיה הדיגיטלית של מקאן אריקסון, שולחת הקיץ לקייטנה את בתה בת ה-6 - זו השנה השלישית. לצערה, שני ילדיה הנוספים אינם בטווח הגילאים המתאים. "בתור אמא שצריכה לתמרן בין קריירה לאמהות במשרה מלאה, אני מגיעה ל-30 ליולי ונשארת עם הלשון בחוץ", היא מספרת.
"זה מדהים שאני יכולה לצאת בבוקר עם הילדה לעבודה, ולהמשיך לעבוד ולהשתתף בישיבות" היא מוסיפה, "מפעילים אותם כל הזמן ויש להם גירויים רבים. בשעה שתיים בצהריים ההפעלות נגמרות, והיא יכולה לבוא 'להימרח' אצלי במשרד, או שאני יכולה להיעזר בבייביסיטר של החברה. חבל שהקייטנה נמשכת רק שבועיים".
וולפנר-שמרון, שבעלה עובד רוב הזמן בארה"ב, מוסיפה: "בחצי מהזמן אני כמו אם חד הורית, וזה שהילדה איתי בזמן העבודה מקל עלי מאוד. זה תורם לרווחה האישית שלי ואני ממליצה על כך לכל מקום שיכול לאפשר זאת. מה שיפה זה שכולם משתתפים בקייטנה, מהילדים של השומר ועד המנכ"ל".
לדבריה, על אף שהילדים לא מכירים זה את זה בהתחלה, הצוות מצליח לגשר על כך ונוצרות מסגרתה חברויות בין הילדים. ומה עושים בימים שנאלצים להישאר בעבודה עד השעות המאוחרות? "או שבעלי מגיע, או שעובד אחר מסיע אותה הביתה, או שדואגים שבשבועיים האלה לא יהיו ישיבות בשעה מאוחרת", היא מסבירה.
"פתרון אידיאלי"
במשרדי פירמת עורכי הדין נשיץ ברנדס ושות' שבתל אביב, התרגלו כבר לשמוע מדי קיץ את טפיפות הרגליים וקולות הילדים במסדרונות. עו"ד קרן מקסימוב ברנדס, שותפה ומנהלת המשרד, מספרת כי בעוד כשבוע וחצי תיפתח קייטנה מסובסדת במלואה לילדי העובדים בגילאי 5 עד 11, זו השנה השלישית.
הקייטנה מתקיימת בין השעות 8:00 ל-16:00 ופתוחה לכל ילדי 220 העובדים, בהן עורכי הדין, המזכירות, אנשי הנהלת החשבונות, הנהגים ועוד. השנה צפויים להשתתף בה כ-60 ילדים, בהם שניים מנכדיו של אחד מהמייסדים, עו"ד חנינה ברנדס.
הקייטנה נערכת בחדרי ישיבות ובחללים מתאימים שהוקצו לשם כך, וכוללת ארוחות בוקר, משחקי יצירה, הפעלות שונות כמו קוסם, מעגלי תופים וקפוארה, משחקי פלייסטישן וכן ארוחות צהריים עם ההורים בחדר האוכל של החברה. המדריכים הם ילדים של השותפים, בגילאי 17 ומעלה, שמקבלים שכר בעבור עבודתם ושמדריכים גם במסגרות אחרות כמו תנועות הצופים ובני עקיבא.
הרעיון להפעלת הקייטנה נולד במוחן של שתי אמהות השותפות במשרד, והיא מתקיימת לזכרו של איתן נשיץ ז"ל, אחד השותפים בחברה. "הרעיון נולד מצורך של ההורים שאין להם מענה בתקופה זו של השנה", היא מספרת. "במהלך השבוע הזה יש בהחלט שינוי באווירה ויש הרבה בלגן. אין ספק שזה מאתגר, אך זו גם שמחה גדולה עבורנו ונוצרת אווירה של אינטימיות במשרד".
לדברי ברנדס, אין כמעט תופעות של ילדים שרוצים לאמא או אבא כאן ועכשיו, אך אם זה בכל זאת קורה - הדבר מתקבל בהבנה. "אם העובד נמצא באמצע ישיבה, המזכירה מכניסה לו פתק והוא יוצא", היא מספרת. "השנה מינינו עוזר מדריכים, שתפקידו להוביל את הקטנים להורים, אם הם רוצים. עם זאת, זה כמעט שזה לא קורה. בדרך כלל זה הפוך, קשה לנו לנתק משם את הילדים גם בסוף היום".
בין משתתפי הקייטנה, גם שניים מילדיו של אחד השותפים, עו"ד גיל עטר, בגילאי 7 ו-10. "זה פתרון מעולה כי תמיד יש בעיה בשבועיים האחרונים של אוגוסט, והילדים ממילא היו באים איתי לעבודה. אז במקום שיהיו איתי כשצריך לעבוד - אני יודע שהם בסביבה הקרובה ויכול לטפל בדברים אחרים", הוא מסביר, "זה מאפשר גם לעבוד וגם למצוא להם מסגרת ולכן זה פתרון אידיאלי".
עטר מספר על יתרונות נוספים שיצרה הקייטנה, ביניהם חברויות חדשות בין ילדי העובדים או זמן איכות נוסף עם הילדים. לדבריו, הילדים ממש מחכים לקייטנה והדבר גם אינו פוגע בשגרת העבודה, להיפך: "ללא הקייטנה העבודה היתה נפגעת עוד יותר, כי הייתי צריך לקחת ימי חופשה על מנת להיות עם הילדים או להביא אותם איתי והם היו יושבים משועממים בחדר. כך אני גם מביא אותם והם גם נהנים. זה כיף וזו חוויה אחרת. אני לא מביא את הילדים למשרד כי אין ברירה, אלא כי אני רוצה".
זמן איכות בארוחת הצהריים
בברליץ ישראל זיהו את הפוטנציאל הטמון בהפעלות לילדי העובדים ומציעים עבורם קייטנות ללימוד אנגלית או ספרדית של 10 ימים ביולי-אוגוסט. הלימודים מתקיימים בשעות 16:00-9:00 וכוללים בנוסף ללימודי אנגלית גם העשרות בקולנוע ותקשורת, למשל כתיבת עיתון. העלות להורים משתנה בהתאם לחברה, שמסבסדת בין 20% ל-100% מהקורס.
הפעילות מתקיימת במשרדי החברות המזמינות, למשל בחדרי הישיבות. "מיקום הקייטנה במשרדי החברה מהווה יתרון מסוים להורים, שכן, הם יכולים לבלות עם ילדיהם זמן איכות במהלך ארוחת צהריים משותפת ובסיום יום העבודה לאסוף אותם מקרבת מקום", אומרת מנכ"לית החברה מירי ישמעאל ששון.
היא מוסיפה כי הורים רבים רואים יתרון בכך שילדיהם מכירים את ילדי הקולגות שלהם ויש פתרון איכותי לעיסוק ילדיהם בקיץ. טל ויינגרטן, מנהלת תיקי לקוחות עסקיים בחברה, מסבירה כי "בחברות גדולות יש הפעלות לילדי עובדי החברה אך לעתים יש גם ביקוש עבור הילדים הגדולים יותר. לרוב אלו קבוצות הומוגניות בגיל ואין בעיה לגשר על הפערים".
בין החברות שמשתמשות בקורסים של ברליץ כלולה חברת ההיי-טק סאנדיסק. רחלי לייסט מנהלת רווחה וקשרי קהילה בחברה, מספרת כי בעקבות הקייטנות שנערכות לילדים הצעירים של עובדי החברה, הם החליטו להציע את הקורסים ללימודי אנגלית לילדים הבוגרים יותר באתר החברה בכפר סבא, בעלות של 500 שקל להורים. "זיהינו שיש ביקוש גם לילדים הגדולים יותר והחלטנו על קייטנות ללימוד אנגלית לגילאי 14-11".
אקי בלייר ממחלקת השיווק בחברה, שלח את בנו בן ה-12 לקייטנה זו ואת ביתו בת ה-5 שלח לקייטנות לילדים הקטנים שמפעילה החברה, לגילאי 10-4. אלו מתקיימות באמצעות חברות חיצוניות שמפעילות קייטנות במקומות עבודה. "זה אחד השבועות היותר יפים בחברה, כי יש בה חיים", הוא מספר.
"יש אמנם רעש אבל כזה שיפה בעיני. זה סידור מעולה כי אלו בדיוק השבועות שאין קייטנות אחרות ובגלל שהילדים מתחברים לחברה. הם מסתובבים במשרדים, אוכלים איתי בצהרים ושומעים מה קורה בצוות של אבא. החיבור הזה מאוד חשוב ותורם להבנה למה אני עסוק וצריך לענות לפעמים לשיחות בערב".
בלייר מוסיף כי ילדיו גם יצרו חברויות חדשות. "הם מתחברים בווטסאפ או בפייסבוק", הוא מספר. "בעוד שבוע יש ארוע משפחות בסופרלנד והם הודיעו לנו שילכו עם החברים לא אתנו".
"מסגרת שמאפשרת להמשיך לעבוד"
גם סלקום מפעילה קייטנות במשרדי המטה של החברה בנתניה מזה כתשע שנים, באמצעות חברות הפקה חיצוניות המתמחות בכך. הקייטנות מתקיימות בסוף אוגוסט ומיועדות לילדים בגילאי 9-4 בשני מחזורים של שבוע, 250 ילדים בכל אחד. ההורים נדרשים להפרד מ-500 שקלים, לאחר שהחברה מסבסדת כ-50% מעלות הקיטנה.
רגינה בקלינסקי-קורץ, אחראית רווחה בחברה, מסבירה כי הקייטנה מתקיימת בשעות 17:30-8:00 כאשר רוב הפעילות מתקיימת בשטחים שמוקצים לכך בחברה, דוגמת אולם ארועים גדול, אך כוללת גם ביקור בגן חיות, מתקני מתנפחים ועוד. במקרה שהפעילות מסתיימת לפני תום יום העבודה של ההורה, יכולים הילדים לשהות בחדר מיוחד המיועד לילדי העובדים בחברה.
רונית בן סימון, מנהלת רווחה ואחריות חברתית, שלחה את שני בניה, בני 9 ו-7, לקייטנה בחברה. הדבר עונה לדבריה הן על הצורך של ההורים להמשיך לעבוד והן על הצורך של מקום העבודה בקבלת תפוקה מהעובד. "מבחינתי זו מסגרת מדהימה וקריטית שמאפשרת לי להמשיך לעבוד במקום לחפש פתרונות אחרים", היא מספרת. "יש מי שדואג לילדים שלי וזו ממש הצלה. אין פתרון אחר בתקופה הזו".
עובדת היותה עם הילדים לאורך יום העובדה מהווה לדבריה יתרון: "אני גם עובדת וזה גם זמן איכות איתם בנסיעות ובשעות הצהריים. זה רגעים שאין לי בשגרה ואני נהינת משני העולמות. זה שבוע שלוקחים בו קצת אוויר לנשימה ונהנים מהמצב הזה, עובדים יותר באיזי ונהנים מהסביבה של הילדים. אני מרגישה שזו זכות להביא את הילדים ולהמשיך לעבוד והם נהנים ויודעים שתיכף רואים את אמא".