שתף קטע נבחר

 

משט מחאה ספרדי בגיברלטר: 'מפסידים דגים'

סיבוב נוסף בקרב השליטה על הטריטוריה הבריטית: גיברלטר בנתה שונית מלאכותית כדי להגדיל את מספר הדגים. 60 סירות ועליהן דייגים מספרד הגיעו לאזור במחאה על הפגיעה בפרנסתם: "אנחנו מפסידים מפרץ מלא בפירות ים"

קרב השליטה על הטריטוריה הבריטית - סיבוב נוסף: 60 סירות ועליהן דייגים מספרד יצאו היום (יום א') למשט מחאה בסמוך לחופי גיברלטר נגד השונית המלאכותית שהוקמה לאחרונה בטריטוריה הבריטית והחריפה את המתיחות בין לונדון לבין מדריד.

 

עוד חדשות בעולם :

מלחמת העולם ה-1: גרמניה שוב נגד בריטניה

מושיטה יד: צ' קוריאה תסכים לאיחוד משפחות

סיסי: יש מקום לכולם, אך לא נסבול אלימות

מות דיאנה: הקונספירציה והספקות

 

הדייגים הספרדים טוענים כי השונית שמורכבת מכ-70 גושי בטון ומחוזקת במוטות פלדה יכולה לגרום נזק לרשתות שלהם. הם גם אמרו כי כבר הפסיקו לדוג באזור בגלל השונית החדשה. "מה אנחנו מפסידים? מפרץ מלא בפירות ים", אמר הדייג הספרדי מנואל מורנטה. "כולנו נהגנו לדוג שם ועכשיו הוא מלא בסלעים".

 

ספינות משמר החופים של ספרד וגיברלטר פיקחו על משט המחאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספינות משמר החופים של ספרד וגיברלטר פיקחו על משט המחאה(צילום: רויטרס)

 

משט המחאה הספרדי היה תחת פיקוח של סירות משמר החופים של ספרד וגיברלטר שמנעו מהם להתקרב לשונית המריבה. ממשלת גיברלטר בראשות פביאן פיקארדו, אמרה שהשונית נועדה להגדיל את מספר הדגים באזור.

 

ספרד ויתרה על הריבונות ב-1713

בריטניה תפסה את צוק גיברלטר ב-1704 וספרד ויתרה על הריבונות בטריטוריה ב-1713, אך מאז דרשה באופן חוזר ונשנה לקבל את השטח בחזרה בטענה שמדובר בחלק טבעי וגיאוגרפי של ספרד. משאל עם שנערך ב-2002 בטריטוריה הבריטית והציע ריבונות משותפת, ספרדית-בריטית, נדחה על ידי 99 אחוזים מהתושבים.

 

ספרד מתנגדת לשלטון בן 300 שנים של בריטניה בגיברלטר, טריטוריה בקצה הדרומי של ספרד שבה חיים כ-30 אלף איש. כלכלת גיברלטר סובבת במידה רבה בנקים, חברות הימורים באינטרנט ותיירות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

המחלוקת סביב הקמת השונית המלאכותית הובילה להחרפה ביחסים בין ספרד לבין בריטניה. ראש הממשלה הספרדי מריאנו ראחוי אמר שינקוט את כל הצעדים המשפטיים כדי להגן על האינטרסים של ארצו. אחד הצעדים שנקטה ספרד באחרונה היה עריכת בדיקות במכוניות שנכנסות לגיברלטר או יוצאות ממנה. צעד זה הוביל לתורים ארוכים שנמשכים כמה שעות.

 

ביקורת גבולות שנויה במחלוקת

ספרדים רבים וילידי גיברלטר שבחרו לגור בספרד חוצים מדי יום את הגבול בין שני האזורים כדי להגיע לעבודה. ראש הממשלה הספרדי הגן על ביקורת הגבולות החדשה ואמר שהיא מסייעת להילחם בהברחות של סמים וטבק. הוא גם אמר שהבדיקות בגבול עומדות בקנה אחד עם המדיניות הביטחונית שהנהיגו כמה מדינות שחתומות על "אמנת שנגן", ששמה קץ לביקורת הגבולות בין המדינות החתומות עליה. אגב, בריטניה וספרד אינן חלק מהאמנה.

 

ספרד גם הרהרה ברעיון של גביית גבות סכום של 50 אירו (66 דולר) מכל אדם שנכנס לגיברלטר ויוצא ממנה כפיצוי לדייגים שיספגו הפסדים בגלל הקמת השונית המלאכותית.


300 שנה של שליטה בריטית. גיברלטר (צילום: AP) (צילום: AP)
300 שנה של שליטה בריטית. גיברלטר(צילום: AP)

 

ראש ממשלת גיברלטר פיקארדו סירב לסגת מצעדו ואמר ש"הגיהנום יקפא" לפני שגיברלטר תסיר את השונית בגלל דרישות ספרד. הוא גם האשים את ספרד שהיא מתנהגת כמו צפון קוריאה.

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ביקש מהאיחוד האירופי לחקור את סוגיית ביקורת הגבולות הספרדית. הוא קרא לנשיא נציבות האיחוד האירופית חוסה מנואל ברוסו להתריע שהבדיקות מפרות את חוקי הגוש האירופי בנוגע לתנועה חופשית. קמרון דחק בבארוסו לשלוח לשלוח צוות חקירה של האיחוד האירופי לאזור גיברלטר בצד הספרדי של הגבול.

 

בריטניה גם אמרה שהיא שוקלת לתבוע את ספרד בבית משפט בגין ביקורת הגבולות החדשה. ביום שישי האחרון אמרה לונדון שהיא חשה שהבדיקות בגבול מבוצעות מסיבות פוליטיות ושהן בלתי מידתיות. קמרון אמר שברצונו לפתור את הסכסוך באמצעות דיאלוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
משט המחאה הספרדי
צילום: AP
צילום: גטי אימג'בנק
"ספרד מתנהגת כמו צפון קוריאה". קמרון
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים