שתף קטע נבחר
 

9 הערות שוליים: למה אתפלל בכותל המעורב

אני שומר מצוות, אבל מוכן להיות הראשון שיתפלל ברחבה המעורבת: בגלל שאיני רוצה שסדרנית תזעיף מבט על השרוול של בתי, ובגלל שאני רוצה להתפלל לצד משפחתי במקום שאינו בית כנסת, ומשום שנמאס לי מהקבצנים שמפריעים לתפילה, ובגלל שהרחבה החדשה אף היא חלק מהכותל

1. שמחה רבה

מחר, ראש חודש מרחשוון, שוב תגענה "נשות הכותל" לתפילה החודשית ברחבת הנשים שבכותל המערבי. הן לא תתעטפנה בטליתות ברחבה השוויונית - זו המיועדת לכל הזרמים, נשים וגברים כאחד - שהוקצתה להן על ידי השר לשירותי דת, ובברכת יו"ר הסוכנות. הן לא יקראו בתורה "על מרפסת השיזוף", כהגדרתן, וזו תיוותר מיותמת מקהל. ובכן, אולי הגיע הזמן להאיר כמה נקודות בזכות הרחבה השוויונית - אף שהיא לא מרוצפת אבן ירושלמית והומה יונים.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

למען הסר ספק, כותב שורות אלו הוא שומר מצוות, אבל אני מוכן להיות הראשון שיתפלל ברחבה החדשה, יחד עם האישה והילדים.

 

2. בואו נעשה סדר

גם בוותיקן נשים אינן יכולות להיכנס בגופיות ובמכנסיים קצרים, ואפילו גברים צריכים להיכנס למקום בלבוש מכובד. ברור לגמרי שבכותל המערבי נשים וגברים צריכים להתלבש באופן ראוי, אבל אני לא רוצה סדרנית שתעניק מבט זועף לשרוול הקצר שיש לעיתים לבתי בת ה-13. נוכח העובדה שבעבר ערבים השליכו אבנים אל המתפללים, אני גם לא מוכן להתפלל בלי אשתי ובתי, ובמקרה של פינוי הרחבה, לחפש אחריהן כמטורף.

 

3. לא פחות חשוב

ברחבה החדשה  תיאסר הכניסה על קבצנים. ולמרות שצדקה היא ערך חשוב ביהדות, המצב הנוכחי ברחבת הכותל, במיוחד באזור שבו נמצאים הגברים, הוא שכל שלוש דקות (שתי דקות בשעון קיץ), ניגש אליך מישהו ומבקש נדבה. וכאשר מדובר בצעיר בגיל שבו הוא אמור להיות בשירות הצבאי - זה כבר ממש מעצבן.

 

4. כאדם דתי

גם ברור לי לגמרי שטוב שיש הפרדה בבית הכנסת בין גברים לנשים. זה מאפשר לגברים צעירים להתפלל עם יותר כוונה, ולגברים בגילי לקרוא עלוני שבת בלי הערות לסדר של האישה או מי מחברותיה.

 

5. לעומת זאת

כאשר אני מגיע למקום המקדש בחגים ומועדים, אני בהחלט רוצה לעשות את זה עם האישה והילדים, כפי שהדבר היה מקובל בימים שבית המקדש עמד על תלו. רבים מהחרדים לא יודעים זאת, אבל אפילו בבית המקדש, כאשר הלוויים היו שרים, במקום שכונה "עזרת הנשים" היו עומדים גם גברים(!) ויחדיו הם היו מאזינים לזמרת הלוויים.

 

6. בכיינות

אני גם מתפלא על הבכיינות והנודניקיות של נשות הכותל, שכינו את רחבת הכותל החדשה שמיועדת להן "מרפסת שיזוף". הדבר מעיד כמובן על בורות תהומית ועל רצון בלתי נשלט לעצבן את החרדים.

 

7. ומה קדוש?

כפי שרוב החרדים לא יודעים שגם בחלק מבית המקדש עמדו גברים לצד נשים, רוב התומכים בנשות הכותל אינם יודעים שהמקום הקדוש ביותר ליהודים הוא לא הכותל המערבי, אלא רחבת הר הבית, ובמיוחד האזור שבו שכן בית המקדש. אלא ששם נשות הכותל אינן מעזות לנסות ולהתפלל, כדי לא לפגוע ברגשות של אנשי הוואקף. אבל לפגוע בחרדים ברחבת הכותל, זה כמובן מצווה גדולה.

 

8. קצת ארכיאולוגיה ברשותכם

488 מטרים הוא האורך הכולל של קיר התמך השוכן בצידו המערבי של הר הבית, ואשר בשל כך מכונה בפי כל –

"הכותל המערבי". לעומת זאת, רחבת הכותל המערבי המוכרת לכולנו, היא כ-60 מטר בלבד. הכותל עצמו למעשה ממשיך צפונה (והגישה אליו חסומה בגלל בתים הנמצאים ברובע המוסלמי, למעט שטח זעיר יחסית שנקרא "הכותל הקטן", ושגם בו נשות הכותל יכולות להתפלל ללא הפרעה); וגם דרומית לרחבת התפילה הפופולרית, באזור המכונה הגן הארכיאולוגי, וכולל בין היתר את קשת רובינסון.

 

9. מי מחפש להבעיר את האזור?

הרעיון להקים במקום רחבה נוספת הוא נפלא ומבורך. העובדה שנשים יוכלו להתפלל שם וגברים יוכלו להגיע עם נשותיהן היא תיקון גדול. וזה גם המקום להסביר מדוע הרחבה צריכה "לצוף", ולא להישען על הכותל עצמו: בדיוק כמו שהקמת שער המוגרבים כמעט והציתה תבערה עם העולם המוסלמי, גם רחבה חדשה שתישען על הכותל עצמו עלולה לגרום למהומות דומות מול הועלם המוסלמי. אם זה מה שנשות הכותל רוצות, הן רק צריכות לומר את זה בגלוי - ואז לתת לבג"ץ ולציבור חומר נוסף למחשבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אושרת בן שמשון
בעיניי המחאה שלהן בכיינית. משמרת "נשות הכותל"
צילום: אושרת בן שמשון
יצחק טסלר
מומלצים