ריבית ספטמבר תישאר ללא שינוי: 1.25%
מדובר בהפוגה בהפחתות הריבית זה חודש שלישי ברציפות. ההחלטה משקפת את מדיניות בנק ישראל שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי מחד ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית מאידך. סיבה חשובה נוספת: החשש מהתחדשות העלייה במחירי הדירות
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להשאיר ללא שינוי את הריבית לחודש ספטמבר, ברמה של 1.25%. ההפוגה בהפחתות הריבית, זה החודש השלישי ברציפות, באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות, ובמהלך 23 החודשים האחרונים הוא הפחית את הריבית במשק 8 פעמים, בשיעור מצטבר של 2%.
לטענת בנק ישראל, ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות הבנק, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. המשך הפחתת הריבית היה פועל בשני תחומים עיקריים אלה בכיוונים מנוגדים: מצד אחד הוא היה מעודד את הצמיחה במשק, אולם במקביל הוא היה עלול לגרום גם להתגברות האינפלציה.
סיבה חשובה נוספת להחלטת הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית חודשיים נוספים ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל מהתחדשות העלייה במחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.
מנתונים שפרסמה הלמ"ס עם פרסום מדד יולי מתברר כי מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודש שעבר ב- 0.5%, אחרי ירידות קלות של 0.1% כל אחת שנרשמו בהם בחודשיים הקודמים. בשיעור שנתי, גבוהים עדיין מחירי הדירות ב- 8.4% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.
מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה ביולי בשיעור חריג של 1%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, זינק ב- 1.3% ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.3%.
תגובות
אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי: "בנק ישראל החליט להמתין לבחירת הנגיד ולקבלת נתונים נוספים על מצב המשק".
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "בנק ישראל יפחית ריבית רק במידה ושער הדולר יירד מתחת ל-3.45 שקלים".
שמואל בן אריה, מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר תכנון פיננסי: "הצורך בהורדת ריבית נובע מהעובדה שהדולר עדיין חלש אל מול השקל ולא מאפשר ליצואנים להתרומם".