מחוז בקנדה ייאסור על חבישת כיפות במגזר הציבורי
בתי חולים, משרדי ממשלה, בתי ספר ואף מעונות יום לפעוטות הם מקצת המקומות במגזר הציבורי, שבהם יהיה אסור לחבוש כיפה, ולענוד מגן דוד או כל סממן דתי אחר - כך לפי אמנה המתגבשת בממשלת קוויבק הקנדית. הקהילה היהודית זועמת, ואישי רוח משווים את היוזמה לחקיקה ההומופובית של פוטין
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
האיסור שפרטיו הודלפו בימים האחרונים לכלי התקשורת בקנדה, יכלול ענידת מגן דוד או צלב, חבישת כיפה, רעלה או טורבן סיקי - וכל סממן דתי חיצוני אחר. ערוץ CTV - מהגדולים שבערוצי הטלוויזיה הקנדיים - מדווח כי האיסור יחול על כלל המגזר הציבורי, כולל בתי חולים, משרדי ממשלה, בתי ספר ואף מעונות יום לפעוטות.
הקהילה היהודית עוקבת בדאגה
היוזמה החדשה כבר גוררת גל של תגובות נזעמות, ודיון סוער בשאלות של חופש דתי מול נייטרליות השלטון החילוני.
כזכור, לפני פחות מעשור, חולל חוק דומה בצרפת, שזכה לכינוי "חוק הרעלות" - סערה סביב סוגיה זהה. לא מן הנמנע שהחוק הצרפתי שנחקק לבסוף, הוא "מקור ההשראה" לממשלת פרובינציית קוויבק, ששפתה הרשמית היא צרפתית.
הקהילה היהודית המקומית עוקבת אחר המתרחש בדאגה רבה. לפי אתר יחסי הציבור CNV, משלחת רמת דרג של מנהיגים יהודים נפגשה לפני כשבועיים עם ברנאר דרינוולי, האחראי מטעם הממשל המקומי על האמנה.
מנהיג המשלחת, אריק מלדוף, הביע באוזניי השר את התנגדותו הנחרצת ליוזמה, וכינה אותה "צעד אחד רחוק מדי". במסגרת הפגישה סיפק נשיא הפדרציה היהודית, דייוויד קייפ, סקירה היסטורית על תרומתה המכרעת של הקהילה היהודית המקומית, שלדבריו תרמה רבות לשגשוגה של קוויבק.
במסגרת כתבה שערך ערוץ CTV רואיין, בין היתר, הרב ליינול פרז, מראשי הקהילה המקומית, שאמר כי האמנה המסתמנת בעייתית: "כן, אנחנו מכירים בזכויות הערכיות וההיסטוריות של אנשי הפרובינציה", אמר, "עם זאת ,צריך להסתכל על המציאות הריאלית הנוכחית בקוויבק".
ראש הממשלה המקומית בעד
בכלי תקשורת שונים במדינה צוין, בין היתר, כי רק לפני כחודשיים עמדה קוויבק במרכזה של שערורייה דומה, לאחר שפדרציית הכדורגל המקומית אסרה על מתבגר לשחק בעודו חבוש בטורבן - החלטה שגררה בעקבותיה גל של גינויים ברחבי קנדה כולה, עד שלבסוף חזרה בה הפדרציה מן ההחלטה.
אך ראש ממשלת הפרובינציה, פאולין מרואה, מנהיגת המפלגה הבדלנית - דווקא הייתה בעדה. לדברי ה"נשיונל פוסט", מרואה - שהאמנה השנויה במחלוקת מתגבשת בן שורות סיעתה - טוענת כי היא תסייע "לשמר את השפה הצרפתית, את עקרון השוויון בין גברים לנשים, לצד האחדות בין תושבי המחוז". לדבריה, האמנה משקפת לא רק ערכים אוניברסאליים - אלא אף את 'ערכי קוויבק'".
אל המתנגדים הצטרפו בימים האחרונים שורת אנשי רוח, וביניהם הפילוסוף הידוע צ'ארלס טיילור. לדברי "גלובאל אנד מייל" ונוספים, טיילור הסביר את עמדתו בכך שהאיסור הנוכחי הינו "הדבר הרחוק ביותר מן המטרה, כביכול, של ניטרליות המדינה על הדת. לדבריו, האמנה הזו מובילה לפגיעה בעודה הופכת בחירה דתית אישית לבלתי לגיטימית. הוא אף השווה את היוזמה החדשה לאיסור של ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, על "תעמולת הומואים".
בשלב הזה עדיין לא ברור אם האמנה אכן תעבור את שלבי החקיקה, ומה יהיה עמדת הממשל הפדרלי בקנדה בסוגיה. ממשלתה של מארסי הינה ממשלת מיעוט, ובבחירות הקרבות ובאות בסתיו, עשויים אזרחי קוויבק להצביע בקלפי נגדה.