זה הכל? סיכום השנה במוזיקה המזרחית
הקאמבק של קובי פרץ, ההצלחה המחודשת של חיים משה, האלבום הבא של דודו אהרון - והאם משהו מאלה יצליח להציל את המוזיקה המזרחית בתשע"ד? אבי שושן מסכם שנה בתקווה
אם נצטרך לסכם במילה אחת את השנה העברית שחלפה בז'אנר המזרחי הרי שהיא תהיה: משעממת. לא היו הופעות גדולות או להיטים שהפכו את המדינה, לא אלבומים שיישארו כאן לאורך זמן - ואפילו בתחום השערוריות היה יבש כמו גת שנשאר יותר מדי זמן בשמש. היתה לנו מרגול שחזרה לקונצנזוס, עמיר בניון שהקליט אלבום עם יהורם גאון - וישי ושיר לוי השלימו. אין ספק שזו תמונת המצב של הז'אנר המזרחי בישראל בשנת תשע"ג שהסתיימה עלינו לטובה - ובכל זאת, נסכם את התופעות המעניינות שהיו כאן אשתקד.
זמר ושיר השנה - קובי פרץ ו"סה לה וי"
הספידו אותו, אמרו שהקריירה שלו נגמרה, שהקהל נטש אותו, שרשות המיסים קברה אותו אבל פרץ הוכיח השנה שהוא סטאר ענק. הוא חתום על "סה לה וי" - הלהיט הכי גדול השנה שזכה להצלחה ענקית, "קיץ בא" שיצא אחריו שהפך גם הוא ללהיט מועדונים ענק - והקליפ שלו לשיר "איזה לילה" הוא אחד הקליפים היפים שיצאו בז'אנר המזרחי, ומושיב את פרץ בדיוק במשבצת אליה רצה להגיע, אמן הכפיים של הז'אנר. זה גם מה שמבדל אותו מאייל גולן "הרומנטיקן המרגש".
בשנה הקרובה יוחלט מה יעלה בגורלו של פרץ מול רשות המיסים, מה שוודאי יגרום לעוד כמה תגובות פחות אוהדות כלפיו - אבל במבחן הקהל, השטח וההופעות, קובי פרץ הוא האמן המצליח, ולא פחות חשוב המעניין, שהיה כאן השנה.
עוד שירים מצוינים שיצאו השנה וראויים לציון: "כל החלומות" של אייל גולן, "כשאלך" של דודו אהרון, "תחזרי" של שרית חדד, "נלחמת" של זהבה בן" (כן, אני אוהב את השיר הזה), "מאוהב בך" ו-"אל נא תלכי" של יואב יצחק ו"בורח מהכול" של שיר לוי.
לאן הם נעלמו?
איפה היה ליאור נרקיס השנה? לא יודע מה אתכם, אבל אני בקושי שמעתי ממנו. ומילא הוא, מזל שמשה פרץ עושה טלוויזיה והתחתן כי מוזיקלית? דממה. הבנתי שהוא הוציא אלבום, אבל אתם הרגשתם את זה בכלל? ודודו אהרון לא אמור היה לפתוח את קיסריה הקיץ? תאמינו לי, אני מת עליו, אבל את הבדיחה של "הרווק" גם הוא ירצה לשכוח. לפחות הוא זכה לתשומת לב בעקבות הקליפ ל"האוטו שלי היופי שלך" שליווה את עליית הסדרה.
אה, כמעט שכחתי, גם עומר אדם הוציא אלבום. 19 שירים יש בו. אני התייאשתי כבר בשיר השלישי. סורי, הלך הפלא נשאר הפוטנציאל. זה מזכיר לי את הסיפור על הסבתא שבישלה דייסה. אחד אייל לקח, השני קיבל קובי, את השלישי חטף שיר, ברביעי התכבד יואב והחמישי היה כולו של שרית. ולמי לא נשאר? בדיוק, לכל אותם "נסיכים" של הז'אנר שפוצצו את הקופות והתקשורת בשנים האחרונות והשנה נעלמו מוזיקלית כאילו לא היו.
העולם שייך למבוגרים
בעוד הצעירים התאיידו להם והפסיקו למשוך את הקהל להופעות, "הזקנים" חזרו לעניינים: הידעתם שחיים משה מילא כבר לא פחות מ-12 פעמים את אולם רדינג 3 שבנמל תל-אביב? יש 550 מקומות באולם הזה, תכפילו את זה במספר ההופעות וקיבלתם כמעט פעמיים קיסריה, רק בלי כאב הראש והבלאגן. כן, משה, האיש שאני לא זוכר מתי הפעם האחרונה שראיתי ראיון איתו או תמונת פאפארצי שלו, הוא האמן הכי מצליח בז'אנר המזרחי בשנה שחלפה. מדהים.
שלומי שבת מילא הקיץ 4 פעמים את קיסריה. בשקט, בלי רוח וצלצולים, עם מוזיקה טובה וקהל נאמן הוא מופיע יותר מכל ילדון. כל הכבוד לו. האלבום שאני הכי מחכה לו בשנה הבאה הוא של יואב יצחק. 4 סינגלים מתוכו הוא הוציא השנה ואהבתי כל אחד מהם. תענוג. ובגזרת הנשים, נראה שיש ביקוש לכרטיסי המופע המשותף של זהבה בן ומרגול. אם כך הדבר, ייתכן והן יעשו את הקאמבק הגדול בכל הזמנים. הלוואי בשבילן.
בקרוב אצלכם
אז מה צפוי להיות לנו השנה? מלבד המופע של זהבה ומרגול שצפוי למשוך את מרבית העניין בתעשיית המוזיקה, דודו אהרון צפוי להוציא אלבום נוסף שכבר מוכן. פוסט טראומת "הרווק" ועם רעב להצלחה, די בטוח שהוא יפגיז עם מוצר מצוין. מוזיקלית, הוא היוצר הכי טוב ואיכותי בז'אנר כרגע.
שימו לב לאיתי לוי שהוציא שיר בכורה מקסים בשם "כמעט שיר אהבה". מאז שסימנתי אותו הספקתי כבר לשמוע חומרים נוספים שהקליט, ומדובר בפצצת מוטיבציה וכשרון שעוד נשמע עליו רבות.
חיים ישראל, זמר מתת הז'אנר המזרחי-דתי יוציא את אלבומו ה-13(!) בחורף הקרוב, והוציא השבוע את "סיפור חיי" - בלדה מרגשת בה הוא מפליא בקולו המיוחד. בעוד שלוש שנים יבוא וודאי זמר מפורסם יותר וייחדש אותו לגרסה שתהיה להיט מדינה - עד אז, תקשיבו לשיר ותזכרו את חיים ישראל. זמר ענק.
עכשיו הרוק, כי המזרחי הלך
קבלו סיפור לסיום: לפני 12 שנים נוסד פסטיבל "תימנה" בראש העין בחול המועד סוכות. הפסטיבל נולד מתוך רצון של העירייה לחזק ולשמר את התרבות התימנית לאחר בניית השכונות החדשות אליהן הגיעו תושבים מכלל עדות ישראל ששינו את צביונה העדתי של העיר. בשנים הראשונות של הפסטיבל כל האמנים שהופיעו בו היו תימנים או מזרחיים ומכאן גם שמו של הפסטיבל.
בשנים האחרונות ראו פרנסי העיר שעם כל הכבוד לכוכבי הז'אנר, הם פשוט כבר לא סוחפים מספיק את הקהל ולכן התחילו להביא לצידם אמנים שאינם מזרחיים. בשנת 2010 הכוכבים שהגיעו היו: משה פרץ, שרית חדד, אבנר גדסי, דודו אהרון, חיים משה, יואב יצחק, סטאלוס ואורן חן ורובי לוי. שנה לאחר מכן כבר "תיבלו" את התוכנית במוש בן ארי. אשתקד זה כבר לא היה "רק" זמר אחד אלא מירי מסיקה, שירי מימון ושמעון בוסקילה ודיוויד ברוזה.
בסוכות הקרוב המהפכה תושלם, ואלמלא השם "תימנה", אף אחד לא היה חושד שמדובר באותו פסטיבל. קצת קשה כש"תיסלם" על הבמה. אז אולי זו תמונת המצב האמיתית של השנה שחלפה: לאחר שנים בהן התלוננו אומני הרוק שהזמרים המזרחיים משתלטים על אולמות המופעים, ועדי עובדים, עיריות ועוד - הרוק חוזר לאופנה. קיסריה מישהו?