שתף קטע נבחר

 

סיוע ושכנוע: נתניהו התגייס למען אובמה

אנשי איפא"ק כבר עושים לטובת הנשיא, ובכירים ישראלים אמרו שגם רה"מ מצטרף למאמצים ואף שוחח עם חברי קונגרס ואנשי ממשל במטרה לשכנע אותם לתמוך בתקיפה

בשעה שנשיא ארה"ב ברק אובמה נאבק להשיג רוב בקונגרס לתקיפה בסוריה, הוא זוכה לסיוע ולתמיכה מארגונים פרו-ישראליים ובראשם איפא"ק. סיוע נוסף ודי מפתיע על רקע היחסים המתוחים בין השניים, מקבל אובמה מראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. כך נודע ל-ynet היום (א').

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

לא רק מיילים: "ארה"ב מיירטת גם מסרונים"

אובמה לאמריקנים: זו לא עיראק או אפגניסטן

 

גורמים ישראלים בכירים המקורבים לראש הממשלה אמרו ל-ynet כי הוא קיים בימים האחרונים שיחות עם חברי קונגרס, עם אנשי ממשל ועם אנשי איפא"ק כדי להסביר את חשיבות הפעולה הצבאית האמריקנית נגד משטר אסד. גם השגריר המיועד בארה"ב, רון דרמר, מסביר בוושינגטון את העמדה הישראלית ביחס לתקיפה.

 

ישראל הרשמית שומרת בשבועות האחרונים על שקט יחסי, במטרה להעביר מסר לפיו סוגיית התקיפה היא פנים-אמריקנית. אלא שהמעורבות העמוקה של איפא"ק, ארגון הזוכה לשמוע תדרוכים רבים ולקבל מידע מגורמים ישראליים בכל הנוגע לנושאים רגישים כמו הגרעין האיראני והמלחמה בסוריה, מצביעה על כך שישראל לא באמת עומדת מן הצד - לפחות לא בכל הקשור בצורך להעניש את אסד על השימוש בנשק כימי.

 

קרי: שוקלים לפנות שוב למועצת הביטחון    (רויטרס )

קרי: שוקלים לפנות שוב למועצת הביטחון    (רויטרס )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בנוסף, 250 מאנשי איפא"ק צפויים להציף את גבעת הקפיטול לקראת ההצבעה ההיסטורית, כדי להפעיל לחץ על חברי קונגרס לצורך תמיכה בתקיפה.

לאחר שהודיע כי בכוונתו לפנות לקונגרס נמתחה על הנשיא אובמה ביקורת רבה, אולם בישראל הרשמית ביקשו "לתת לו הזדמנות". גורמים בישראל הסבירו: "ההתחייבות שלו לפעול חשובה מאוד וצריך לחכות ולראות מה יעשה". עם זאת, היו בממשלה מי שהביעו חשש מכך שעמדתו של אובמה וההססנות שלו מעבירות מסר בעייתי לאיראן.

 

כעת, נוכח הקרב הצמוד על הקולות בקונגרס, שוב גוברת הדאגה בישראל כי אובמה סינדל את עצמו עם הפנייה לרשות המחוקקת הפדרלית, ולבסוף תאבד ארה"ב את אמינותה לחלוטין במזרח התיכון.

 

שיחות שכנוע מהמטוס

אובמה חזר ביום שישי לבית הלבן מפסגת ה-G20 ברוסיה, שם נוכח שוב בהתנגדות חריפה של הרוסים לתקיפה, והחל בשיחות השכנוע של חברי קונגרס דמוקרטיים מהטלפון במטוסו הנשיאותי, עדות לחשיבותו של כל קול לפני חזרת הקונגרס מפגרה ביום שני הקרוב. על פי הערכות, ההחלטה לא תעבור ללא תמיכת הדמוקרטים, וחלק גדול מהם עדיין לא קבע את עמדתו.

 (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ביום שלישי צפוי אובמה לשאת נאום לאומה, ובו יעמוד לראשונה מול עשרות מיליוני אזרחים ובתווך גרסתו לתגובה המתבקשת בעקבות השימוש הסורי בנשק כימי. עד כה, לא הצליח אובמה לשכנע את הציבור בצורך לתקוף ולגרום לו להאמין כי מדובר בפעולה מוגבלת וללא נוכחות חיילים על אדמת סוריה. הפקעת רשתות הטלוויזיה בשעות השיא לטובת הנאום היא ההזדמנות הגדולה, אולי האחרונה, של אובמה "להגיע" לאזרחיו באופן ישיר. עוד לפני הנאום הוא יתראיין לשש תחנות טלוויזיה - ABC, CBS, NBC, CNN, FOX ו-PBS.

 

אובמה לא יזכה לתמיכת הקונגרס ללא גידול משמעותי בתמיכת הציבור בתקיפה. 435 צירי בית הנבחרים שיעמדו לבחירה בשנה הבאה - ושליש מתוך מאה הסנאטורים - חוששים מהציבור. הם מותקפים באסיפות על ידי בוחרים זועמים בצורה מאיימת שלא נראתה בעבר. על בסיס זה, הבהיר להם הנשיא, יש רגע בחייו של איש ציבור שבו הוא צריך לקבל החלטה על פי מצפונו והבנתו. 

 

בפני אובמה ניצב אתגר משולש: שכנוע תומכיו המסורתיים, דמוקרטים מהשמאל שדחפו אותו לנשיאות על בסיס התנגדותו למלחמה בעיראק. שכנוע רפובליקנים ביטחוניסטים שמתעבים אותו אישית ואשר כועסים עליו על שלא פעל בסוריה קודם ודורשים אסטרטגיה לניצחון כולל. מלבדם, ישנם גם בדלנים רפובליקנים, אנשי "מסיבת התה", אשר קולם אבוד מראש לאובמה.

 

תמונת המצב הפוליטית תהיה ברורה יותר בעקבות נאום הנשיא, אך לעת עתה מאבקו הפוליטי של אובמה התחיל ברגל שמאל ויחסי הכוחות אינם מבשרים טובות לממשל.  

 

אובמה חייב לזכות בתמיכת הסנאט, כדי שיוכל בבוא הזמן להתעלם מהצבעת נגד אפשרית של בית הנבחרים, על פי תקדים ביל קלינטון לפני המבצע בקוסובו. למרות רוב דמוקרטי סולידי של 46-54, נרשמו בבדיקות כלי התקשורת יותר מ-50 סנאטורים מתלבטים. "הניו יורק טיימס" מצא רק 25 סנאטורים שתמכו כבר פומבית בתקיפה ו-17 סנאטורים שמתנגדים או נוטים להתנגד.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
נתניהו ואובמה (ארכיון)
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים