שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

אובמה: ההצעה הרוסית תמנע תקיפה "אם היא אמיתית", מעדיף לא לפעול צבאית נגד סוריה

בראיון ל-CNN התייחס נשיא ארה"ב להצעה הרוסית לפיקוח על הנשק הכימי בסוריה ואמר: "זה מה שביקשנו לא רק בשבוע או בחודש האחרון, אלא בשנים האחרונות". הוא הוסיף: "לא מעוניינים בטקטיקה שתדחה את הלחץ שאנחנו מפעילים עליהם עכשיו". אובמה הודה כי עשוי להפסיד בהצבעה בקונגרס

הקרב על דעת הקהל בבית, המתנגד ברובו לתקיפה: יממה לפני הנאום החשוב לאומה, התראיין הלילה (ג') נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, לשש רשתות טלוויזיה כדי לשכנע את האמריקנים בהחלטתו לתקוף את סוריה, לאחר שמשטר אסד השתמש בנשק כימי נגד אזרחים בחודש שעבר. הוא התייחס בתחילת הראיון ל-CNN להצעה הרוסית לפיה סוריה תסכים לפיקוח בינלאומי לנשק הכימי, ואמר כי "ההצעה תוכל למנוע תקיפה אם היא אמיתית". הנשיא האמריקני הוסיף כי הוא סבור "שזו התפתחות חיובית שהרוסים והסורים עושים מחוות חיוביות לגבי התמודדות עם הנשק הכימי". אתמול אמר שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם, כי ארצו מברכת על ההצעה.

הראיון המלא והמתורגם של אובמה לרשת CNN    (רשת CNN)

הראיון המלא והמתורגם של אובמה לרשת CNN    (רשת CNN)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אובמה ל-PBS: אסד שיקר על שימוש בנשק כימי    (רשת PBS)

אובמה ל-PBS: אסד שיקר על שימוש בנשק כימי    (רשת PBS)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"זה מה שביקשנו לא רק בשבוע או בחודש האחרון, אלא בשנים האחרונות", הוסיף הנשיא האמריקני בהתייחסו להצעה שהעלה אתמול שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב. "הנשק הכימי מאיים על כל המדינות ועל ארצות הברית במיוחד". אובמה אמר כי הוא מעדיף לפתור את המשבר בסוריה ללא התערבות צבאית. "קרי ושאר הצוות לביטחון לאומי ידונו עם הרוסים והקהילה הבינלאומית כדי לראות אם נוכל להגיע למשהו שאפשר לאכוף".

 

"סיבה אחת שיש לזה סיכוי היא שאפילו בני בריתה של סוריה, כמו איראן, מגנים שימוש בנשק כימי", הוא הוסיף. "אולי נוכל להגיע להסכמה שלא תפתור את מלחמת האזרחים בסוריה אבל תפתור את הבעיה שאני מתמקד בה עכשיו - שלא יהיו 400 ילדים שמותקפים ללא הבחנה בגז".

ראיון אחד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראיון אחד(צילום: רויטרס)

ועוד אחד (צילום: Pete Souza / The White House) (צילום: Pete Souza / The White House)
ועוד אחד(צילום: Pete Souza / The White House)

 

אובמה סיפר כי שוחח עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, במהלך כינוס ה-G20 בשבוע שעבר בנושא סוריה. "אני לא מאמין שפוטין חושב ששימוש בנשק כימי הוא דבר טוב". המראיין וולף בליצר ביקש מאובמה לפנות למצלמה ולדבר ישירות לנשיא הסורי, בשאר אסד, אך נשיא ארצות-הברית סירב. 

 

"אני בטוח שאנשי אסד צופים בזה", הוא הצהיר במקום, "היינו מאוד ברורים בדרישות שלנו: אל תשתמש בנשק כימי, תשלוט בנשק הכימי, ובגלל שראינו שאסד מוכן להשתמש בנשק כימי אנחנו חייבים להתקדם ולתת לקהילה הבינלאומית התחייבות שלא ישתמשו בו, אולי באמצעות הוצאת הנשק משם. לכל הפחות יש להבטיח שיש עליו פיקוח בינלאומי", הדגיש אובמה.

 

הוא הודה כי "זה לא יכול לפתור את הבעיה הגדולה. אני אומר לאסד, אנחנו צריכים פתרון פוליטי כדי שלא תשחט את האזרחים שלך. אני קורא לחלק מאנשי האופוזיציה לא לעשות דברים כאלה גם. מה שאני חושב עכשיו זה על איך אנחנו מוודאים שלא יהיה נשק כימי שניתן יהיה לעשות בו שימוש, לא רק בתוך סוריה, אלא גם כזה שעלול לדלוף מחוץ לה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"אם לא נמשיך בהכנות לתקיפה, לא נגיע להסכם"

הנשיא האמריקני אמר בראיון ל-CNN כי האיסור על שימוש בנשק כימי מכובד ברוב העולם. "אני חושב שחלק מבעלי הברית של אסד הבינו שהוא עשה טעות בשימוש בנשק כימי והוא אולי נמצא תחת לחץ גם מצדם", אמר אובמה. "שוב, זה לא פותר את הסכסוך הנורא בסוריה, אבל אם נוכל לפתור את הבעיה הספציפית הזו מבלי לפעול צבאית זו תהיה העדפתי. מצד שני, אם לא נמשיך עם הכנות אמינות לתקיפה אני לא חושב שנגיע להסכם שאני רוצה". 

מפגין מול הקונגרס, בזמן הדיונים על תקיפה בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגין מול הקונגרס, בזמן הדיונים על תקיפה בסוריה(צילום: רויטרס)
  

במקביל, אובמה אמר בראיון לרשת NBC כי הוא נותר סקפטי לגבי האפשרות שסוריה תעמוד במילתה ותמסור את מאגרי הנשק הכימי, ולכן הוא מתייחס להצהרה מדמשק "בערבון מוגבל". יש לציין כי סוריה לא הודיעה רשמית שהיא מקבלת את היוזמה ממוסקבה.

 

הנשיא האמריקני הגיב גם לאיום של אסד בפעולת תגמול. "צריך תמיד לבחון את כל האפשרויות אבל לאסד אין יכולות צבאיות משמעותיות להתמודד איתנו", הוא אמר בדבריו לרשת PBS. "יש לו יכולות יחסית לחיילים לא מקצועיים של האופוזיציה ויש לו יכולות נגד נשים וילדים שהוא השתמש נגדם בגז, אבל לא מולנו. איראן וחיזבאללה יכולים לפעול נגד שגרירויות שלנו באזור, אבל אנחנו לא חושבים שהם רוצים לעשות משהו מסוג זה".

 

בדבריו ל-PBS, דחה אובמה את טענות אסד כי לא השתמש בנשק כימי. "אני חושב שאסד אמר דברים שהוכחו כשקריים. אין כמעט מישהו בקהילה הבינלאומית שלא חושב שנעשה שימוש בנשק כימי ב-21 באוגוסט. יש מעטים מאוד שחושבים כי למורדים יש באמת יכולת להרוג יותר מ-1,000 אנשים ברקטות שמגיעות מאזורים בשליטת המשטר. הצגנו תיק ראיות משכנע מאוד לגבי השימוש שעשה אסד, אני לא חושב שבקהילה הבינלאומית רואים באסד דמות אמינה במיוחד".

 

הוא ציין כי ארצות הברית משתפת פעולה עם האופוזיציה הסורית, לדבריו, "היא הייתה מאוד ברורה בהצהרות שהם לא רוצים את הנשק הכימי, הם לא מאמינים בו, הם חושבים שזה פשע איום להשתמש בו. אז אני חושב שאם ניתן למצוא מנגנון לשלוט בנשק הכימי ולאכוף את האיסור על השימוש בו, אז אנחנו צריכים לעשות כל שביכולתנו להשיג אותו", המשיך אובמה, "אבל זה לא יקרה אם אסד יחשוב שהוא יכול לשקר לאורך כל הדרך ובסוף העולם ישכח את התמונות של הילדים האלו שהותקפו בגז".

 

פעולה בלי הקונגרס?

בראיון לרשת "פוקס", התייחס אובמה לסקרים בארה"ב שמעידים על שפל בתמיכה לתקוף בסוריה והודה כי "כרגע הציבור האמריקני לא שוכנע". לדבריו, גם לחברי הקונגרס "יש שאלות". "בשיחה עם חברי קונגרס אמרתי להם שיש סיבה לכך שהאטתי את התקיפה עד לדיון בקונגרס. אני אבטיח שזה לא ישנה את לוח הזמנים של הדיון בקונגרס, אבל אין סיבה שהקונגרס יסיים את הדיונים שלו בשבוע הקרוב. זה ייקח יותר זמן, חלקית כי הציבור האמריקני לא משוכנע".

 

בראיון אחר, לרשת NBC, הודה הנשיא האמריקני כי הוא עשוי להפסיד בהצבעה בקונגרס ואמר כי טרם החליט מה יעשה במקרה שכזה. הוא התייחס לאפשרות הזו גם בראיון ל-ABC: "ההתקפה תהיה פחות יעילה, אם לא תהיה לי תמיכה של הקונגרס, ואם הציבור האמריקני לא יבין למה אנחנו עושים את זה", הוא אמר. "אני אקבע לגבי הצעד הבא. ההעדפה שלי היא לשכנע את הקונגרס שזה חשוב. תקוותי לשכנע חלק מהציבור האמריקני שזה חשוב".

 

באותו ראיון הוא סירב לקבוע לוח זמנים. "זה מצב שבו הרבה נתון על כף המאזניים, אבל לא באופן מיידי", הדגיש. "יש זמן במקביל לדיון בקונגרס, לרוסים ולקהילה הבינלאומית לעבוד איתנו בניסיון לפתור את זה. אנחנו לא רוצים לקבוע דד-ליין. כולנו יודעים מה על כף המאזניים".

   

הסקרים נגד אובמה

בינתיים תושבי ארצות-הברית מתנגדים לתקיפה בסוריה. מסקר של סוכנות הידיעות רויטרס עולה כי 63% מהאמריקנים מתנגדים להתערבות צבאית בסוריה, בהשוואה ל-53% בסקר שנערך ב-30 באוגוסט. לפי הנתונים, רק 16% מהנשאלים מאמינים שעל ארה"ב לתקוף בסוריה. לפי הסקר של רויטרס, גם אם יוכח בוודאות שאסד השתמש בנשק כימי, רק 26% סבורים שארה"ב צריכה להתערב.

 

לפי סקר של CNN, שישה מתוך עשרה אמריקנים טוענים שלא כדאי לתקוף בסוריה כדי להעניש את בשאר אסד. 39% מצדדים בתקיפה למטרות ענישה. יותר מ-70% טוענים שתתפתח לחימה בהיקף נרחב יותר, ושני שלישים מאמינים שוושינגטון תיאלץ לבסוף לשלוח כוח קרקעי במקרה של תקיפה.

 

אמש נפתחו בקונגרס הדיונים בנוגע לתקיפה אפשרית. אובמה ייפגש הלילה עם סנאטורים

 רפובליקנים בניסיון לשכנעם לתמוך בפעולה צבאית בסוריה. ממשרדו של מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט נמסר כי הוא ישוחח עמם בארוחת צהריים משותפת. הנשיא כבר תיכנן לפגוש הלילה חברי סנאט דמוקרטים. ביום רביעי אמורים חברי הסנאט להצביע על הצעת החלטה שאושרה בוועדת החוץ שלו, לפיה התקיפה בסוריה תימשך 90 יום לכל היותר ולא תכלול כניסת כוח קרקעי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא אובמה בראיון לרשת פוקס
צילום: רויטרס
מומלצים