שתף קטע נבחר

 
צילום: אלכס קולומויסקי

קרבות הירושה: מי יהיה "גדול הדור" הבא

גלימת הראשון לציון והמגבעת המסורתית של הרבנים שלמה עמאר ויצחק יוסף, אולי דומות לאלו של "מרן" המנוח. אבל נעליים במידה גדולה כזו של הרב עובדיה, אין אפשרות להשיג - אפילו לא בייצור מיוחד. מי יחליף את "מרן" כאוטוריטה הלכתית וכמנהיג רוחני-פוליטי? ובכן, לא אדם אחד

אפשר בהחלט – ואולי אפילו צריך – להתחיל דווקא בשורה התחתונה, ספוילר: לרב עובדיה יוסף אין ולא יהיה יורש. מאבקי הכוחות וכיפופי הידיים בהנהגה הרבנית-תורנית-רוחנית של הציבור החרדי הספרדי הם דבר נחמד ואפילו פיקנטי, אבל "מרן" חדש לא יצא מכאן – ולא כי ההכרעה בין המועמדים קשה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >> 

 

 

גלימת הראשון לציון והמגבעת המסורתית של הרבנים שלמה עמאר ו יצחק יוסף, אולי דומות לאלו המיותמות של הרב המנוח, אפילו כמעט זהות. אבל ברוחב הכתפיים - בעיקר ההלכתי והמנהיגותי - הם לא מתקרבים זה אל זה. נעליים במידה גדולה כמו אלו של הרב עובדיה, אין אפשרות להשיג – אפילו לא בייצור מיוחד. איש לא יוכל להיכנס אליהן.

 

"קרב מיקרופונים" במהלך ההלוויה?

הקרבות בין שני הרבנים הבולטים (או לכל הפחות תומכיהם) הטוענים לכתר - רבנים ראשיים בעבר ובהווה, שאפילו הקשר המשפחתי (נישואי בן יוסף לבת עמאר) לא מחבר ביניהם בתקופה האחרונה - נמשכו אתמול גם ברגעים הדרמטיים ביותר בבית החולים, סביב מיטת "מרן", ובמהלך לוויית הענק ההיסטורית שנערכה לו בהמשך היום.

 

שאלת הביצה והתרנגולת, או: הפוליטיקאי והרב. הרב הראשי יצחק יוסף (מימין) והרב הראשי לשעבר שלמה עמאר (צילום: שלומי כהן, כיכר השבת, גיל יוחנן, דודי ועקנין, אוהד צויגנברג) (צילום: שלומי כהן, כיכר השבת, גיל יוחנן, דודי ועקנין, אוהד צויגנברג)
שאלת הביצה והתרנגולת, או: הפוליטיקאי והרב. הרב הראשי יצחק יוסף (מימין) והרב הראשי לשעבר שלמה עמאר(צילום: שלומי כהן, כיכר השבת, גיל יוחנן, דודי ועקנין, אוהד צויגנברג)

 

חסידיו של הרב עמאר, שהורחק מסביבתו הטבעית בצמרת הרבנות הש"סניקית, לאחר שפעל לסיכול בחירת מחותנו

לתפקיד הרב הראשי - טוענים כי בש"ס מנעו ממנו לשאת דברי הספד על רבו המובהק, ולקחו מידיו את המיקרופון שבאמצעותו קרא פרקי תהילים בלוויה.

 

תומכיו של הרב יוסף דחו את ההאשמות, והזכירו את מעמדו החדש מבחינתם: "אפילו הכנסתו בבית החולים להיפרד מ'מרן' בשעות האחרונות, והזמנתו לקרוא פרקי תהילים בלוויה, לא היו מובנות מאליהן אחרי הצער שגרם לרב". הם כינו אותו "בוגד", ורואים בו (מבלי לומר זאת) כמי שרצח – ועכשיו מבקש גם לרשת.

 

"יד רוחצת יד"

מאבקי הירושה, כאמור, מיותרים, כי איש לא יזכה בה. אך מי בכל זאת יחליף את "מרן" כאוטוריטה הלכתית וכמנהיג רוחני-פוליטי? ובכן, לא אדם אחד. בש"ס בטח יצהירו כי הרבנים ממנים את הח"כים ולא להפך, אך למעשה, כל ח"כ מעדיף רב משלו בראש הפירמידה ואף פועל לכך.

  

הרב שלום כהן המזוהה עם דרעי (במרכז), הרב שמעון בעדני (משמאל) והרב משה מאיה. ומי יצורף להרכב החדש? (צילום: ניב רוזנברג, עמית שאבי, עטא עוויסאת) (צילום: ניב רוזנברג, עמית שאבי, עטא עוויסאת)
הרב שלום כהן המזוהה עם דרעי (במרכז), הרב שמעון בעדני (משמאל) והרב משה מאיה. ומי יצורף להרכב החדש?(צילום: ניב רוזנברג, עמית שאבי, עטא עוויסאת)

 

שאיפתו של היו"ר, אריה דרעי, היא להרחיב את שורות "מועצת חכמי התורה" של המפלגה ולשדרג אותה,

כך שהחלטותיה יהיו ל"דעת התורה" שאין לסור ממנה. יד רוחצת יד: הוא דואג לקידומם של רבנים אל הגוף הרוחני העליון המתווה את מדיניות ש"ס – והם גומלים בתמיכה במנהיגותו.

 

כיום מכהנים ב"מועצת" (כך היא מכונה בעגה הש"סניקית) שלושה חברים: הרב שלום כהן המזוהה עם דרעי (והדומיננטי שבהם, שזכה לחשיפה לא מחמיאה לאחרונה, לאחר שהשתלח בחובשי הכיפות הסרוגות), הרב שמעון בעדני והרב (והח"כ לשעבר) משה מאיה, אך אלה בדרך כלל רק היו מאשרים פורמאלית החלטות שקיבל הרב עובדיה בעצמו, כנשיא המועצה. ומי ימלא את החלל לאחר הסתלקותו?

 

דרעי אמנם מצהיר כי הרב הראשי, יצחק יוסף, הוא ממשיך דרכו של אביו, אך מבין כי בניגוד ל"מרן" – ספק רב אם מנהיגותו הרוחנית תתקבל על ידי מתנגדיו, ותבטיח את לכידות המפלגה תחת היו"ר הנוכחי. מה גם, שהרב מנוע מעיסוק פוליטי בשל תפקידו הממלכתי, ולמעשה מסונדל. הפיתרון, אפוא, הוא בהעמדת גלריה מכובדת של בכירי הרבנים החרדים-ספרדים במועצה החדשה, בתקווה כי יחד – לא יהיו עליהם עוררין.

 

הרב שלמה עמאר מבחינתו, מקפיד להכחיש לאורך התקופה האחרונה - ואף היום, בראיון ל-ynet - כי יש לו שאיפות ירושה. אך באגף האופוזיציוני של ש"ס מקווים אלי ישי וחבריו, למתג את הראשון לציון היוצא כמנהיג הבכיר ביותר לאחר פטירת הרב יוסף, ואולי אף לצרף אליו רבנים בולטים נוספים במחנה.

 

במקרה כזה, עשויה להיות להם לגיטימציה ציבורית לפעול כמסגרת פוליטית נפרדת, ואולי אפילו להשתלט על ש"ס – זאת מבלי שייתפסו כמי שנטשו את "מורשת מרן". הפוטנציאל לפילוג שכזה קיים, אך לא בטווח הזמן המיידי, אלא רק בחלוף תקופה האבל על מות הרב ולאחר הסתגלות למצב החדש.

 

בקרוב: לא "מרן" ואפילו לא "גדול הדור"

שאלת המנהיג התורני-הלכתי פשוטה בהרבה: בעידן שאחרי הרב עובדיה יוסף כל אחד ידבק ברבו.

מורים רוחניים ליחיד ולרבים יהיו הרבה, ולא יקראו להם רק שלמה עמאר, יצחק יוסף או שלום כהן. לא תהיה בזה בלעדיות, וגם לא הנחתות מגבוה.

 

ברחוב החרדי מספרים בהקשר זה על אדם שקם בבוקר ובישר לאשתו כי חלם שהוא הופך לרב, ולכן רץ לחנות לקנות לבוש רבני – חליפה ומגבעת. אמרה לו האישה: לא יעזור לך שחלמת כך. אתה צריך שיהיו גם חסידים שיחלמו שאתה הרב שלהם.

 

האם "מרן" חדש יצמח בקרוב? נראה שאפילו "גדול הדור" לא. קצרה היריעה מלהסביר את ההבדלים התהומיים בין הרב עובדיה - ענק, ולא רק בדורו - לבין אלה הנאחזים עתה בשולי גלימתו, אבל אפשר בהחלט להסתפק בתיאור הקולע של הרב ד"ר בני לאו, חוקר משנתו ההלכתית של הרב עובדיה יוסף (וכנראה היא זו שקובעת), אתמול ב-ynet: יש רב "מקומי", הרלוונטי רק למקומו ובזמנו, ואחת לכמה דורות קם פוסק ענק המשפיע על ההיסטוריה של ההלכה.

 

זכרו כבר ברוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
שואף להרחיב את שורות "מועצת חכמי התורה". אריה דרעי
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אוהד צויגנברג
המתנגדים טוענים כי "גרם צער רב למרן". הרב עמאר
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אורות
דרעי דוחף. הרב הראשי יצחק יוסף עם אביו
צילום: אורות
מומלצים