טיפים: השתלבות לקויי למידה בשוק העבודה
בהיעדר מערכת תמיכה הולמת, בעלי לקויות למידה והפרעות קשב חווים קשיים המונעים מהם לבטא את יכולותיהם בזמן חיפוש עבודה, קליטה במשרה חדשה ושמירה עליה לאורך זמן. מה אפשר לעשות? מדריך
כ-15% מכלל האוכלוסייה מאובחנת כבעלת לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז - לקויות המלוות אותם לאורך כל חייהם בתחומים שונים - למידה, עבודה, חיים חברתיים, צבא וחיים אישיים. כתוצאה - חווים בעלי הלקויות פערים בין יכולותיהם הקוגנטיביות לבין היכולת לבצע וליישם.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה
- התחילו לשנן: כך תעברו ראיון עבודה באנגלית
- חדש ברשת: לוח דרושים לבעלי מוגבלויות
- סטודנטים, תפסיקו למלצר ותחפשו התמחות
ככל שפערים אלו גדלים, ובעיקר כשלא ניתנת מערכת תמיכה הולמת, נוצרים להם בעיות וקשיים בתחום הרגשי, חברתי ולעיתים אף ההתנהגותי. אלו עלולים להוביל בתורם, לקשיים שימנעו מבעלי הלקות לבטא את יכולותיהם בעיקר בתחומי מציאת עבודה, קליטה במשרה חדשה ושמירה מוצלחת על מקום העבודה.
אבל זו לא גזירת גורל - לפניכם מספר טיפים היכולים לסייע ללקוי למידה ובעלי הפרעות קשב למצוא את דרכם בעולם ההכשרה המקצועית והשתלבות מוצלחת בשוק התעסוקה.
בחירת המקצוע
- מצאו את נקודות החוזק שלכם - שבו עם סביבתכם התומכת, ואפילו עם יועץ מקצועיביחס לנקודות החוזקה תוך התמקדות בהם.
- הבינו מה הקשיים שלכם - יש חשיבות רבה להבנה וניתוח הקשיים עמם אתם מתמודדים והיכן ממוקדות הלקויות. תשובה על שאלות אלו יובילו אתכם להבנה אילו תחומים עלולים להוביל לתסכולים ולא להצלחה.
- הסתייעו בהליך הכוון תעסוקתי – הכוון מקצועי יסייע בידכם למקד ולמפות את השדות התעסוקתיים המתאימים עבורכם וכן אף לצפות את יכולת ההצלחה במקצוע.
- נסו להיחשף לעולם התעסוקתי - היכרות אישית עם תחומי העיסוק ומקצועות שונים, יסיעו לכם להבין את דרישות המקצוע ולבדוק את יכולת ההתאמה שלכם באופן פעיל.
שלב הקבלה לעבודה
- ארגון סדר יום לחיפוש עבודה - קשיי התארגנות מלווים רבים מבעלי הפרעות הקשב והריכוז ולקויות הלמידה. על כן יש לקיים לו"ז לחיפוש העבודה מפורט וממוקד אשר יקל על החיפוש ולא יבזבז זמן יקר.
- מציאת כלים לחיפוש עבודה יעיל ומותאם - יש לעבור באופן מסודר על כל האופציות הקיימות למציאת עבודה ולתרגילם ביחד עם קרובים מספר פעמים בטרם יחפש האדם לבדו.
- כתיבת קורות חיים - כתיבת קורות חיים היאה משימה מורכבת ומדויקת לכל אדם. מומלץ להתייעץ עם אנשים נוספים כדי להימנע ממספר טעויות עיקריות בכתיבת קורות החיים: שגיאות כתיב, חוסר ארגון, חוסר מיקוד ואף הפחתה עצמית של מגיש המועמדות.
- ערכו סימולציות לראיון עבודה - ראיון העבודה קשה עוד יותר לאנשים שמרגישים פעמים רבות, כי כשלו או לא הצליחו כסביבתם. הדבר מוסיף לחץ גדול, לעתים גם לחץ חברתי וצפיות אישיות. כדי להקטין את חוסר הוודאות של המעמד, מומלץ לתרגל את הליך הריאיון עם אנשים שונים, כולל מענה רצוי לשאלות שונות.
- בקשו ליווי חברי או משפחתי לראיון העבודה - פעמים רבות סביבה תומכת היא מתכון נפלא להורדת הלחץ המעניקה תמיכה רגשית המעלה את סיכוי ההצלחה.
הליך הכניסה לתפקיד חדש
- כניסה איטית והדרגתית לעבודה - הקושי המרכזי לבעלי לקויות למידה והפרעות קשב הם עומסי מידע. נסו לייצר מתכון לכניסה הדרגתית אשר תווסת את קצב בעברת המידע בין אם מדובר בתיק חניכה או חניכה צמודה של בכיר במשרד.
- הפגת חרדות - הקיפו עצמכם בקבוצת עידוד. זיכרו: כל התחלה מלווה במורכבות חברתיות ומקצועיות. סביבה תומכת תעזור לכם לעבור שלבים אלו בהצלחה ובלי ייאוש.
- משוב צמוד וחיובי של חונך - משוב הוא כלי נפלא להפנמת עבודה וייעול הליך למידה. בקשו משוב הדרגתי על תפקודכם בעבודה, כמובן מאנשים אשר ישמחו לעזור לכם להשתפר
- פרקו התפקיד החדש למשימות - כתבו באופן מסודר את המשימות השונות אותם אתם נדרשים לבצע בעבודה, נסו למספר את המשימות על פי סדר חשיבות ובדקו כי הנכם עובדים לפי הלו"ז והמשימות הדרושות.
- ארגנו לוח זמנים לעבודה בכל יום - לוח זמנים מאורגן ליום יסייע בידכם לסדר את יומכם, להסיק את המשימות לשמור על יציבות. דעו באופן קבוע מה היא שעת ההגעה לעבודה, מתי הפסקת צהריים ומתי העזיבה. אגב, גם בעבודות שאינם "סדורות" יכול להימצא לוח זמנים יומי הגיוני.
- ארגון סביבת העבודה - אמדו את קצב תפוקת העבודה, ארגנו את סביבת העבודה כך שתשמרו על סדר וניקיון, והימנעו מגירויים והסחות דעת.
- חגגו הצלחות - כל הצלחה, עמידה ביעד ובמשימה ראויה לחגיגה, שמחות אלו ותחושות ההצלחה הן אלו אשר יחזיקו אותנו גם ברגעים הקשים יותר.
הכותבת היא מומחית במסלול הלמידה "מרופין לקריירה", המאפשר לבעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז לרכוש מקצוע ולהשתלב בשוק התעסוקה באמצעות ליווי אישי
צילום: shutterstock
מומלצים