ז'אנר משלהם: כבשו את אמריקה, ועכשיו ישראל
אחרי שמילאו אולמות בארה"ב, קנדה ואירופה, וגרפו למעלה מ-5 מיליון צפיות ביוטיוב, חבורת הסטודנטים ממדרשת עין פרת רוצה לגלות גם לישראלים שהמדבר זה המקום הכי לוהט שיש. המדרשה למנהיגות חברתית שגיבשה את תשעת המופלאים היא ההשראה למוזיקה - ועכשיו גם לתוכנית טלוויזיה
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
הם נולדו כמעט במקרה, לפני ארבע שנים, כשקבוצה של בוגרי המדרשה - דתיים וחילונים - רצו "לעשות כיף", והוציאו קליפ לחנוכה. לתדהמתם, הקליפ זכה עד מהרה למאות-אלפי צפיות. בראותם כי טוב, התכווננו תשעת הבוגרים - כולם סטודנטים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם - לחגי ומועדי ישראל, כשהם מוציאים גרסאות כיסוי לשירים ידועים באווירת החג הקרב.
רצו לחבר את יהודי התפוצות
את עיקר הצלחתה חבה הלהקה לשאקירה, שהוציאה את הלהיט "Waka Waka" - שתורגם בחינניות לפני כשנה ל-Dip your apple. גרסת הכיסוי שלהם זכתה ללמעלה משלוש מיליון צפיות ביוטיוב.
"מדהים לראות שהקליפים נוגעים בכל כך הרבה אנשים", אומרת שני לחמיש, סולנית הלהקה. היא מנחה בתיאטרון קהילתי בגוש עציון, ולמדה בעבר במסגרת "תוכנית אלול" במדרשה למנהיגות חברתית עין פרת, המיועדת לדתיים וחילונים. אתם אולי לא מכירים את שמה, אבל את פניה מכיר כל מי שנחשף לאחד הלהיטים של "פרחחי המעיין".
"בהתחלה היה לנו חשוב להתמקד בחגים, כדי להגיע לכמה שיותר יהודים בתפוצות. רצינו להביא משהו ישראלי ורענן. אני שומעת מהמון חברים שהם משתמשים גם כיום בקליפים האלה בבתי הספר, כי הם נותנים חיבור נוסף ואטרקטיבי יותר לצעירים בתפוצות".
מפגש נטול מסכות
מקליפ לקליפ הפכה החבורה מאלמונית למוכרת, וההחלטה לבצע את השירים באנגלית התבררה כמשתלמת במיוחד מול יהדות התפוצות. אט-אט החלו קהילות יהודיות לחזר אחרי הצעירים מהמדרשה, שראו (ורואים) בעיסוק המוזיקאלי סוג של שליחות כמעט התנדבותית. קהילה יהודית בקנדה ביקשה שחברי הלהקה יגיעו להופיע אצלם, "ותוך חמישה שבועות הקמנו הרכב וטסנו לסבב הופעות", לחמיש מספרת. "כיום אנחנו עומדים לקראת סבב ההופעות החמישי שלנו. אין ספק שהיוטיוב יוצר מצבים מגניבים".
לאחר ההצלחה בחו"ל החליטו חברי הלהקה לכבוש גם את ישראל. כלומר, זו שלא חיה בפייסבוק ונושמת מגזר. בימים אלה משודרת בערוץ 2 הסדרה "חיפוש מתקדם" ("רשת"), בהנחיית אפרת שפירא-רוזנברג, ובה משתתפים ד"ר מיכה גודמן, ראש מדרשת עין פרת, לצד בוגרי המדרשה. שיר הנושא של התוכנית, "עוד הלילה", נכתב ומבוצע ידי "פרחחי המעיין", ובסוף כל פרק מופיעים חברי הלהקה בשיר נוסף שנכתב עבור התוכנית.
"מדהים שבחרו את המדרשה שלנו כמקום שכדאי שאנשים בישראל יכירו", לחמיש אומרת. "במדרשה יש מפגש אמיתי ונטול מסכות של ישראלים שמדברים על פילוסופיה ואמונה, ספרות וטיולים בארץ. כל אחד מגיע עם המזוודה שלו, והוא פורק אותה שם. אתה לומד במקום הזה לתת מעצמך ולהיות פתוח - ונראה לי שהחברה הישראלית צריכה את זה".
צליל מעורב ירושלמי
"בהתחלה רצינו להיות ויראליים ולכן בחרנו בפלטפורמה הבינלאומית עם שירים באנגלית", מספרת אביטל שטיין, מנהלת הלהקה. "אני חושבת שלקח לנו זמן להבין מה אנחנו רוצים לעשות, ואיזו השפעה וכוח יש לנו.
"אנחנו כל הזמן עוברים שינויים, טועמים ולומדים. מצד אחד מאוד חשוב לנו לשמר את הקהל יעד האמריקאי, שחיבק אותנו מהרגע הראשון. יחד עם זאת, אנחנו להקה ישראלית-ירושלמית וחשוב לנו להשפיע גם במקום הלוקאלי. אנחנו רוצים לכוון את השירים עבור הקהל הישראלי, ולעשות משהו ציוני מקומי".
השירים שכתבתם בעברית נשמעים שונה מאוד מהקליפים הקצביים שאתם מזוהים איתם. למה?
"אני חושבת שהקהל הישראלי יותר ביקורתי, ומחפש מוסיקה אחרת מפופ", שטיין אומרת. "לכן בשירים הראשונים שהוצאנו הווליום קצת ירד, והתוכן תפס מקום יותר משמעותי. כל אחת מהתוכניות שצולמה עסקה בנושא אחר, ונושאי השירים, בהתאם, הפכו עמוקים יותר... הקהל הישראלי שונה. ישראלים שחיים פה טועמים מהציונות ומהיהדות בחיי היומיום, ולכן הגישה של התוכן היא אחרת, אבל גם בהופעות כאן אנחנו מרימים אנשים על הרגליים".
שטיין (29) למדה לפני כשנתיים בעין פרת, ומדגישה כי הלהקה היא חלק בלתי נפרד מהמדרשה. לדבריה חברי הלהקה מקפידים להטמיע בשירים את הערכים שספגו תוך כדי לימודיהם, ולכן התוצרים ייחודים כל כך. "הלהקה היא זרוע של תכני המדרשה", שטיין מחדדת. "לא מדובר רק במוזיקה. לכן היה לנו חשוב לצלם על רקע המדבר".