לא כלות להשגה: כמה עולה רווקה בתימן?
שיעור הרווקים בתימן גבוה מאוד ואחת הסיבות לכך היא סכום המוהר העצום שדורשים אבות עבור חיתון בנותיהם - בין 2,500 דולר ל-40 אלף דולר. צעירים במדינה הענייה החליטו להיאבק בתופעה שמרוששת אותם. זה הצליח להם?
רוצים כלה? לא כל כך מ(ו)הר: צעירים בתימן שהחליטו למסד את הקשר עם בחירות לבם מתמודדים בימים האחרונים עם בעיה לא פשוטה - איך לשלם את סכום המוהר הגבוה שדורשים הורי הכלות לעתיד. הבעיה לא קלה משום שמדובר בצעירים שחיים במדינה ענייה עם שיעור אבטלה גבוה. אז איך בכל זאת מתחתנים? עשרות צעירים במחוז תעז שבמרכז המדינה ערכו תהלוכה לילית בכפר באזור שבמהלכה דרשו להפחית את סכום המוהר.
יש חתן, יש כלה, אבל אין כסף. אז איך מתחתנים?
"חלון למזרח התיכון " - כתבות אחרונות:
חדש בירדן: אנסתְ נער? תתחתנו ולא תיענשי
סטודנט, שפר הופעתך: בלי טייץ וכפכפים
פסק הלכה: חתונה ב-TV - נישואים לכל דבר
יוזמה של צבא לבנון: סמארטפון נגד טרור
הזרז לקיים את תהלוכת המחאה היה סכום של 500 אלף ריאל תימניים (כ-2,500 דולר) שדרש אב עבור בתו - סכום שספק רב אם מישהו מסוגל לשלמו. הצעירים המוחים איימו להסלים את צעדיהם אם משפחות יסרבו להוריד את סכום המוהר וטענו שהורדת הסכום תסייע לצמצם את שיעור הרווקים הגבוה בחברה התימנית (30 אחוזים) ותעודד צעירים להתחתן. הם צעדו בין הבתים בכפר ואילצו את האבות וזקני המקום לחתום על מסמך שאוסר על הגדלת סכום המוהר מעל 200 אלף ריאל (כאלף דולר).
שיעור הרווקים בתימן גבוה והוא נובע מכמה סיבות. העלייה בשיעורי העוני והאבטלה מקשים כאמור על צעירים לשלם את סכומי המוהר הגבוהים, שהם תוצאה של מנהגים מסורתיים-שבטיים. על פי נתוני האו"ם, שיעור האבטלה בתימן עומד על 17.3 אחוזים - שיעור שגבוה מהממוצע במדינות ערב, העומד על 11.4 אחוזים - והיא המדינה השלישית מבין מדינות ערב בגובה שיעור האבטלה.
המחאה במחוז תעז אמנם הצליחה, אולם במקומות רבים אחרים במדינה יש צעירים רבים שמתקשים לשאת בנטל ההוצאות עליהם לפני חתונתם.
מג'יב עבד אל-ויהאב, חוקר ערבי המתמחה בחברה התימנית, סיפר השבוע לרשת "אל-ערבייה" כי באזורים רבים במדינה, בייחוד באלה שיש בהם גרעין שבטי חזק, "המוהר שמבקש אב הכלה יכול להגיע לסכום שנע בין 1.5 מיליון ריאל (כ-7,500 דולר) לשלושה מיליון ריאל (כ-15 אלף דולר). במחוז אב, למשל, שנמצא במרחק של 150 קילומטרים דרומית לבירה צנעא, סכום מוהר יכול להגיע ללא פחות מ-40 אלף דולר".
מה מוביל הורים לדרוש סכומים עצומים עבור נישואי בתם? לשאלה זו כמה תשובות, בהן רצון ההורים לדאוג לרווחת בתם וגם לממן אשרת כניסה לארצות הברית.
גם במקומות אחרים בעולם הערבי סובלים הצעירים מעלויות הגבוהות של החתונה. יורש העצר של נסיכות אבו דאבי, השייח מוחמד בן זאיד אל נהאין, הציג באחרונה יוזמה להוזלת עלויות החתונות שנערכות באיחוד האמירויות ומהוות נטל כבד על צעירים שרוצים להתחתן.
Read this article in English