לחיות בריא וחכם עם סוכרת בגיל מבוגר
מחקרים מראים כי מחלת הסוכרת מאיצה תהליכי הזדקנות, בנוסף לעובדה שהיא גורמת למחלות קשות כמו מחלות בכליות, שבץ ובעיות ראייה. מרכז לטיפול וחקר סוכרת בגיל המבוגר שהוקם בשיבא מנסה לתת מענה לחיים עם סוכרת בגיל השלישי
אנו חיים יותר זמן - תוחלת החיים הולכת ועולה והצפי הוא שעד שנת 2050 אנשים מעל גיל 60 יהיו כ-25% מכלל אוכלוסיית העולם. אחד האתגרים החשובים העומדים בפני האדם המבוגר הוא להישאר בריא- זהו הבסיס לאיכות חיים.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
בשנים האחרונות משתנה התפיסה הרפואית בעולם ועוברת מהתמקדות במחלה להתמקדות בבריאות ומניעה כבר בגילים הצעירים יותר. גישה זו מכוונת אותנו לנסות לזהות את הגורמים שמקדמים הזדקנות מוצלחת: זאת אומרת את היכולת של כל פרט להגיע לגיל 80 עצמאי, חושב ומתפקד.
מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי סוכרת זו מחלה שמאיצה תהליכים של הזדקנות. מדובר במחלה מטבולית שמתאפיינת ברמות סוכר מוגברות בדם. באופן תקין, מופרש ההורמון אינסולין מהלבלב והל"ז, גורם לכניסת הסוכר לרקמות ולירידת רמתו בדם.
לשמור על בריאות הכליות
בדיקה תציל ממוות: 7 מיתוסים על מחלות כליות
הרבה בשירותים? 10 סימנים מתריעים לסוכרת
דו"ח: זינוק במס' המטופלים בדיאליזה בגלל סוכרת
שני סוגי הסוכרת השכיחות הן:
סוכרת מטיפוס 1 בו קיימת בעיה בהפרשת אינסולין מהלבלב וסוכרת מטיפוס 2 בו קיימת מחד תנגודת לפעילות ההורמון האינסולין ברקמות (כלומר יש צורך ביותר אינסולין על מנת להכניס את אותה כמות של סוכר לתוך התאים) תוך כדי הגברת "הדרישה" מהלבלב ומאידך חוסר יכולת של הלבלב לעמוד בעומס הפרשת האינסולין המוטל עליו.
סוכרת מטיפוס 2 יכולה להופיע גם בגיל הילדות אך שכיחותה הולכת ועולה עם הגיל, כך מתוך נתונים מארה"ב עולה כי כיום בין 20-35% מכלל האנשים מעל גיל 60 סובלים מסוכרת מטיפוס 2 ומספר זה צפי לרבע את עצמו עד 2050.
אנשים עם סוכרת הם בסיכון מוגבר למחלה בעיניים, מחלה בכליות, מחלת לב ושבץ מוחי. מחקרים מהשנים האחרונות מעידים על כך כי לאדם הסובל מסוכרת יש סיכון של עד פי 2 ללקות בדמנציה, לחוות הידרדרות קוגניטיבית מואצת ולהיפגע ביכולות למידה, זיכרון וחשיבה. כן קיים סיכון מוגבר לירידה במסת השריר, למוגבלות, לתלות באחר ולתשישות.
מרכז מותאם לגיל השלישי
במרכז הרפואי שיבא החליטו להרים את הכפפה ולהקים מרכז ייחודי במינו בארץ ואף בעולם: המרכז לטיפול וחקר סוכרת בגיל המבוגר The center for Successful Aging with Diabetes) ). המרכז מתמקד באדם הבריא עם הסוכרת ועוזר לו לשמור על בריאותו ועל תפקודו התקין.
במרכז עובד צוות רב-מקצועי: רופאה, נוירופסיכולוגית, פיזיותרפיסטית, מרפאה בעיסוק ותזונאית. אנשים עם סוכרת מעל 60 מוזמנים להשתתף ביום הערכה מקיף. יום הערכה כולל בדיקה יסודית של רופאה המתמחה בתחום הסוכרת: כולל מצבו הרפואי, מדדי חומרת הסוכרת, טיפול תרופתי ומידת ההתאמה של הטיפול התרופתי למצבו של המטופל (לדוגמא באדם עם הפרעה בתיפקודי כליה נדרשת התאמה של הטיפול התרופתי- לתרופות שאינן מתפנות בכליה או שינוי של מינוני התרופה שמקבל).
הנוירופסיכולוגית מבצעת הערכה קוגניטיבית מקיפה בתחומים של החשיבה, יכולות הריכוז, הזיכרון, היכולות הניהוליות, למידה ופתרון בעיות כמו גם הערכה של מצבו הנפשי ואיכות חייו. פיזיותרפיסטית בודקת את היכולות הפיסיות לרבות כוח, סיבולת ושיווי משקל.
מרפאה בעיסוק בודקת היבטים בתפקוד היומיומי לרבות התיפקוד הקשור בטיפול בסוכרת. לבסוף, נבדקים היבטים של תזונה ומידת התאמתם של הרגלי האכילה לדרישות הטיפול.
יום ההערכה מאפשר בדיקה מקיפה ביום אחד. הצוות דן באופן הוליסטי ואינטגרטיבי במטופל ומפיק מסקנות המתייחסות לכל היבטי הטיפול הבריאותי – לרבות התאמת הטיפול התרופתי, הפיזיקלי, הקוגניטיבי והנפשי.
מעקב וטיפול רב תחומי
למרכז תרומה ייחודית בשלושה תחומים.
1. יצירת בסיס נתונים אישי המאפשר למטופל ומטפל לעקוב אחר מצבו בכל התחומים ולזהות בעיה אם קיימת, בתחילתה, כדי לטפל בה מבעוד מועד בטרם המצב יידרדר.
2. המלצות כוללניות הלוקחות בחשבון קשר בין תחומים. למשל, מטופל שביום ההערכה נמצאה אצלו ירידה בכוח הפיסי יקבל המלצות הנוגעות הן לבירור רפואי, הן לטיפול פיזי והן להתמודדות תפקודית.
מטופל שנמצאה אצלו ירידה ביכולות החשיבה והזיכרון יוחלף הטיפול לכזה אשר איננו מסכנו בארועי ירידת סוכר(היפוגקלימיה), מטופל אשר לו ירידה בתיפקודי הכליה יותאם הטיפול לכזה שאיננו מפונה כלייתית או ישונו מינוני התרופות.
3. המרכז מאפשר יישום מהיר של ידע מחקרי מחזית המדע בקליניקה היומיומית.
לסיכום, לאדם עם סוכרת יש יכולת להשפיע על השפעות המחלה על תהליך הזדקנותו. מעקב סדיר אחר תחומי התפקוד שבהם מחלת הסוכרת עלולה לפגוע הוא הבסיס למניעה ולטיפול נכון.
הכותבות:
ד"ר טלי צוקרמן-יפה היא אחראית המרכז לטיפול וחקר סוכרת בגיל המבוגר, המכון האנדוקריני, מכון גרטנר במרכז הרפואי שיבא, וכן מרצה באוניברסיטת ת"א.
רחל נטוביץ היא פסיכולוגית שיקומית ואחראית על תחום הנוירופסיכולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר