שתף קטע נבחר
 

מחיר החופש: האביב הערבי הוא אסון כלכלי

לפי דו"ח של מומחי בנק HSBC עד סוף שנת 2014 ייגרמו ל-7 המדינות שהושפעו בצורה הקשה ביותר מ"האביב הערבי" - מצרים, תוניסיה, לוב, סוריה, לבנון, ירדן ובחריין - נזקים כלכליים המוערכים בכ-800 מיליארד דולר

מה שמכונה "האביב הערבי" הולך ומתברר כאסון כלכלי שייקח עוד שנים רבות לנסות ולמחוק את השלכותיו הקשות. לפי דו"ח שחובר על ידי מומחי בנק HSBC עד סוף השנה הבאה ייגרמו למדינות "האביב" נזקים המוערכים בכ-800 מיליארד דולר באובדן התוצר.

 

ההישג הכלכלי הגדול של מצרים ביום כיפור

כמה מרוויח הגנרל סיסי? תלוי את מי שואלים

סיסי קיבל מיליארד דולר, מורסי מכר את סיני?

 

לפי חישובי עורכי המחקר, התוצר המקומי הגולמי של 7 המדינות שהושפעו בצורה הקשה ביותר מהאביב הערבי – מצרים, תוניסיה, לוב, סוריה, לבנון, ירדן ובחריין – יהיה בסוף שנת 2014 נמוך בכ-800 מיליארד דולר או 35% וזאת במידה ולא היו מתרחשות המהפכות שהחלו בשלהי 2010.

 

הירידה החדה היא שילוב של הדרדרות פיסקלית, ירידה באפקטיביות של הממסד הממשלתי והדרדרות במצב הביטחוני שהביאו לירידה ברמות התעסוקה שהיו קיימות לפני שנת 2011.

 

הדו"ח של הבנק צופה השנה צמיחה של 4% במשקי מדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה. בשנת 2014 ישנו צפי לצמיחה של 4.2%. יש לזכור כי הצמיחה בשנת 2012 הגיעה ל-4.5% ובשנת 2011 היא הגיעה ל-4.9%.

 

במצרים למשל הצמיחה השנה צפויה להסתכם ב-2.2% בלבד, אולם בשנה הבאה הצפי הוא להתאוששות מסוימת עם שיעור צמיחה של 3%. זאת כמובן אם תישמר יציבות פוליטית וביטחונית בצורה טובה יותר מאשר בשנה הנוכחית.

 

מהפכות עולות מאות מיליארדים, כיכר תחריר במצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהפכות עולות מאות מיליארדים, כיכר תחריר במצרים(צילום: AFP)

 

הקהילה העולמית מתקשה לסייע

השבוע התייחס למצב במדינות האביב הערבי הכלכלן הראשי של "הבנק האירופי לשיקום ולפיתוח" שאמר כי מצרים, לוב ותוניסיה זקוקות לסיוע שנע בין 30 ל-40 מיליארד דולר מהקהילה הבינלאומית. גם הוא יודע שקיים ספק רב אם הקהילה הבינלאומית יכולה לקחת על עצמה התחייבות שכזו נוכח מצב הכלכלה העולמית.

 

אם התקווה היא כי מדינות המפרץ הערביות יסייעו לחלץ את מדינות האביב מהבוץ צריך לזכור כי עד כה המדינות הללו הזרימו למדינות האביב הערבי כ-28 מיליארד דולר וספק אם יוכלו להמשיך להזרים סכומים שכאלה. גם מדינות כמו סעודיה וקטאר נתונות ללחצים פנימיים והמשאבים שלהן מוגבלים.

 

הסיוע למדינות האביב נחוץ מאחר שרמות האבטלה גבוהות פי כמה וכמה מאשר בשנת 2010, וזוהי הבעיה העיקרית שמאיימת על הממשלים הזמניים שקמו במדינות הללו. אבל חמור מכך, למרות הירידה בתפקוד הממשלתי הסובסידיות על מוצרים בסיסיים ובראשם בתחום האנרגיה נותר כשהיה, דבר שיוצר לחץ אדיר על תקציבי אותן ממשלות.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנה בכיכר תחריר במצרים
צילום: רויטרס
מומלצים