שתף קטע נבחר

 

"קבל 150 אלף ש', רק תפליל את השוטרים"

מה קורה כשמח"ש להוטה להרשיע כחולי מדים שנאשמים בפריצה? שולחים עד מדינה - בזמן משפט - שמנסה לשכנע נאשם אחר לשנות גרסה. בתיעוד שהגיע לידי ynet נראית העברת מעטפה ונשמעות הקלטות מטרידות: "תראה איך הוא נותן לך 150 (אלף) ואתה גם מנשק אותי". שופט בדימוס: זה הזוי עד לא-חוקי. מח"ש: הכול נעשה כדין ובאישור

כששני שוטרים מסתבכים בקשר עם פושעים ונחשדים בגניבה, המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים נכנסת לתמונה. להעמיד לדין את מגני החוק שהפכו לפושעים - זה היעד. אבל מפרשה מטרידה במיוחד שפרטיה נודעו ל-ynet, נראה שהרצון להרשיע את השוטרים הוביל את אנשי מח"ש להפעלה חשאית ותמוהה של עד מדינה נגד נאשם - תוך כדי משפט. הכול נעשה באישור הדרגים הגבוהים ביותר ואף הוקלט לצורך תיעוד, אבל המשטרה לא רצתה לחקור.

 

עוד דיווחי חדשות ב-ynet:

ברית הזוגיות לכנסת: זכויות שוות לכל נשוי

ידע על הציתותים? אובמה מתחמק: זה סודי

 

תחילת הסיפור בבלש וברכז מודיעין ממרחב איילון, א"ע וי"ח, שאבטחו עבריין שהמשטרה הפעילה כסוכן. לפי כתב האישום, השוטרים קשרו קשר ותכננו לפרוץ לבית חמיו של אחד מהם כדי לגנוב רכוש מהכספת. הם גייסו את העבריין שאותו אבטחו וזה פנה לאדם נוסף, אורן אביטן, וביקש ממנו להצטרף לפריצה. כשעלו חשדות נגד אחד השוטרים הפך העבריין לסוכן כפול, והופעל גם על ידי מח"ש - נגד השוטרים.

 

בסופו של דבר העבריין שאובטח על ידי השוטרים הפך לעד מדינה, וכתב אישום הוגש בינואר 2012 לבית המשפט המחוזי בלוד נגד שני השוטרים ונגד אביטן שהצטרף לפריצה. אביטן היווה את אחת מאבני היסוד של כתב האישום, שכן בחקירתו הודה במיוחס לו. אבל אז הגיעה ההפתעה.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מיד עם הגשת האישום באוקטובר אשתקד, הודיע אביטן שהוא כופר באשמה. לטענתו, היה במצב נפשי קשה ותחת השפעת כדורים בעת שהודה במיוחס לו. השותף של השוטרים לפריצה לכאורה סיפר גם שהובטח לו כי אם יודה לא יועמד לדין. הכפירה באשמה ערערה את יסודות התביעה של מח"ש, שנותרו בלי עד מפתח.  

 

קצין מח"ש: מה התהפכת?

יומיים לאחר ההודעה המפתיעה, כך לפי תלונה שהגישו הסנגורים של השוטרים הנאשמים, קיבל אביטן שיחת טלפון מעד המדינה, שהעביר לו את קצין החקירות של מח"ש, רונן מועלם. "מה התהפכת? אתה יודע שרק אני יכול להוציא לך את הראש מהמים", אמר לפי הנטען לנאשם ששינה את גרסתו. "בוא אליי לפגישה, אני אעזור לך".

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

אז נכנס גם עד המדינה לתמונה. מי שהיה שותפו של אביטן לסוד החל להתקשר אליו באותם ימים ללא הרף, לדבריו. הוא סיפר על כך לשוטרים הנאשמים שלצדו, ולדבריהם טען שהעד אף הגיע לביתו והציע לו לשנות את עמדתו ולהודות במעשי הפריצה תמורת עשרות אלפי שקלים.

 

ממסמכים שהגיעו לידי ynet עולה כי קצין החקירות מועלם שלח את עד המדינה מצויד במכשיר הקלטה לאביטן. הנימוק הרשמי: דרושה "השלמת חקירה" בתיק, שכן העד מסר מידע ולפיו השוטרים מנסים לשבש מהלכי משפט בפניות אליו. בפועל, עד המדינה נשמע בהקלטות מנסה להשפיע על אביטן לחזור בו מכפירתו באשמה. הוא הבטיח לו שיזכה בסכומים גדולים והסביר לו שאם יחליט לצאת נגד השוטרים - הם לא יפגעו בו משום שאינם עבריינים, ולכן כדאי לו להקליט אותם וכך להציל את עורו.

 

"לא מאמין בהם 200 שנה בקבר"

גם השוטרים הבינו מה מתרחש, ואביטן דיווח להם על ההקלטות. כך זה נשמע באחת השיחות:

 

עד המדינה: "הוא (רונן מועלם, נכ"פ) אמר לי שהוא יעזור לי כל הדרך ואתה לא תלך לבית סוהר, נו עזוב אותך... אתה יודע מה יכולת לעשות? יכולת לתפוס אותו לדבר. אפילו, אתה יודע מה? להגיד לו - הנה תשמעו, אני מביא לכם אותם (את השוטרים) מוקלטים, תביאו 100, 150 אלף שקל. מה יש לך איתם (עם השוטרים), מה?"

 

אביטן: "ייקחו אותי לבית סוהר עם אזיקים... אותי חי".

 

עד המדינה: "מי ייקח אותך לבית סוהר? אם תשב איתם בהסכם חתום, אורן עם מח"ש בהסכם חתום, מה, 100, 150 אלף".

 

אביטן: "לא מאמין בהם 200 שנה בקבר".

 

עד המדינה: "למה? עם הסכם חתום, כל העולם עושה את זה עם הסכם עד מדינה, מה? למה מה אתה יוצא עד מדינה לעבריינים... למה מה, ידאגו לך אם תלך לבית סוהר? הם יתנערו ממך, למה, מה יש להם איתך? חברים שלך?"

 

אביטן: "הם אמרו לי במלחה ש'אנחנו לא רוצים אותך, רוצים את השוטרים'. למה הוציאו לי כתב אישום? למה?"

 

עד המדינה: "אז אתה חמור. למה לא תקדים תרופה למכה? תביא את העורך דינית שלך, אתה עושה פגישה עם רונן (מועלם). יפה? רונן עכשיו אחראי במח"ש. אם תביא אותם מוקלטים, נגמר הסיפור. אחי, תראה איך הוא נותן לך 150 (אלף) ואתה גם מנשק אותי, גם אתה מביא אותם מוקלטים, גם אתה יוצא מהתיק. מה נהיית לי עכשיו צדיק?"

 

במהלך השיחה ניסה עד המדינה לקשר בין קצין החקירות מועלם לבין אביטן, אולם אביטן סירב לדבר איתו.

 

עד המדינה: "דבר איתו, מה הבעיה שלך לדבר איתו? תתקשר אליו אתה בטלפון שלך, תראה איך הוא עונה לך... הוא אמר לי שהוא יעזור לך קודם. אתה לא תלך לבית סוהר, נו עזוב אותך".

 

למחרת שיחה זו התקשר הנאשם למועלם, רכז המודיעין במח"ש, ושוחח עמו. לאחר מכן דיווח על השיחה לעד המדינה ובהמשך נפגשו העד והנאשם. העד העביר לאביטן מעטפה. בדיון בבית המשפט הודה שהיה בה כסף, אולם דקות ספורות לאחר מכן חזר בו.

תיעוד המפגש בין הנאשם לעד המדינה ()
תיעוד המפגש בין הנאשם לעד המדינה
 

גרסה שונה במשפט

כל זה התרחש בשנה שעברה. ב-2013 החל המשפט, ועד המדינה עלה על הדוכן. למרות טענת מח"ש כי הוא נשלח לאמת חשד שהשוטרים הנאשמים ניסו לשבש הליכים, בדיון הוא סיפר לשופטת ורדה מרוז משהו אחר לגמרי: נשלחתי על ידי קצין החקירות מועלם כדי לגרום לאביטן להתוודות שוב. כך נכתב בפרוטוקול מ-4 באפריל השנה:

 

שופטת: "אתה ידעת שהשיחה הזו מוקלטת?"

 

עד המדינה: "כן"

 

שופטת: "ממי ידעת?"

 

עד המדינה: "מרונן מועלם"

 

שופטת: "למה נשלחת להקליט שיחה? לא אתה בעצמך הוקלטת אלא ידעת שהיא מוקלטת, למה?"

 

עד המדינה: "כדי שהוא יתוודה על הדבר"

 

שופטת: "על מה?"

 

עד המדינה: "על ההתפרצות"

 

שופטת: "בשביל זה נשלחת?"

 

עד המדינה: "כן"

  

לשם המחשה, הסיפור מקביל לתסריט דמיוני ולפיו עד המדינה בפרשת הרצח בברנוער היה נפגש כעת, בזמן המשפט, עם בני פליסיאן ומבקש ממנו: שנה גרסה, תודה שמנהל הברנוער שאול גנון אנס אותך.

 

הפרקליטות מנקה את המשטרה

הפרשה הסתבכה כאשר אותן קלטות הגיעו גם לידי עורכי דינם של השוטרים, שרון נהרי ויאיר רגב. אלה נדהמו ופנו לאגף חקירות ומודיעין במשטרה בבקשה לפתוח בחקירה על שיבוש הליכי משפט מצד התביעה של מח"ש. על התשובה חתום מי שהיה ראש חטיבת החקירות, תת-ניצב אפרים ברכה, כיום ראש יאח"ה. "פעילות שוטר מח"ש נעשתה באישור ובסמכות", הסביר. "נסיבות המקרה אינן מעלות חשד לפלילים והוחלט לא לפתוח בחקירה".

השוטרים הנאשמים ועורכי דינם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השוטרים הנאשמים ועורכי דינם(צילום: גיל יוחנן)

לדברי עורכי הדין נהרי, רגב, עופר מושביץ ואורלי פרייזלר, "גם אם רצו לחקור אם השוטרים משבשים הליכי משפט - יש אמצעי חקירה אחרים במקרה של חשד לעבירה. איפה נשמע דבר כזה? לקחת עד מרכזי בתיק תוך שיבוש הליכי משפט מצדו? הם הגדילו חטא על פשע, גם ביצעו חקירה כזו באמצע משפט וגם שלחו את עד המדינה".

 

בתחילת ינואר ערערו הסנגורים על ההחלטה לא לפתוח בחקירה למחלקת עררים בפרקליטות המדינה. רק ב-10 באוקטובר קיבלו מכתב ולפיו הטיפול בערר טרם הסתיים, אבל כעבור ארבעה ימים הגיעה הודעה על דחייתו, לצד התנצלות על העומס. "אין חשד לפלילים", אמרו בפרקליטות, והציעו לברר את הטענות במסגרת ההליך המשפטי הקיים. 

 

"דוגמה קלאסית לשיבוש הליכי משפט"

מה היה פשר אותה "הפעלה בסמכות" לצורך "השלמת חקירה" לטענת מח"ש והפרקליטות? לפי הנחיות פרקליט המדינה, המהלך אפשרי בנסיבות מובחנות ביותר, אבל כאן לעבירה ה"חדשה" לכאורה לא היה קשר לתיק החקירה עצמו.

 

השופט המחוזי בדימוס שלי טימן נחשף לעדויות ולתמלילי ההקלטות, והסביר: "בזמן משפט יש איסור מוחלט לדבר על התיק בין נאשמים לעדים. זו הדוגמה הקלאסית של שיבוש מהלכי משפט".

 

הוא הגדיר את המצב "אבסורדי, משום שאם פתאום מתגלה משהו בחקירה והעניין כבר מצוי בבית המשפט - זוהי חקירה נפרדת לחלוטין. יש אפשרות לבקש לעצור את ההליך ולערוך חקירה סמויה, אבל זו חקירה נפרדת.

 

"זה נשמע לי הזוי עד כדי לא חוקי. אם זה נעשה ביוזמתם וידיעתם (של אנשי מח"ש), זה מאוד חמור בעיניי, מריח ממש לא טוב. נתקלתי בדברים דומים, אבל לא בדבר כזה", הוסיף. "צריכה להיות חקירה שאין בה 'מריחה'. במקרה סבוך כזה כבר לא מספיק להגיד שזה נעשה באישור ובסמכות".

 

מח"ש: טענה מופרכת

בינתיים, המשפט ממשיך להתנהל והתביעה ממשיכה להסתבך. בשבוע שעבר בחקירתו של עד המדינה מעל הדוכן הוא טען כי ההסכם בינו למח"ש על העדות נחתם על מסמך בכתב יד, בניגוד להסכם המודפס שהוצג בבית המשפט והחתימה שעליו אינה חתימתו.

 

לפי טימן, הפרשה כולה עלולה לגרום לכך שכל הנאשמים ייצאו בסופו של דבר זכאים, כי אי אפשר להאמין לא לאלו ולא לאלו. כך שאולי היוזמה המפוקפקת שנקטו במח"ש תוביל לכך ששני השוטרים הנאשמים בגניבה ייצאו נקיים. השאלה היא אם מח"ש תצא נקייה, ומי יחקור את המחלקה לחקירות שוטרים.

  

ממח"ש נמסר: "מבלי להתייחס לגופו של התיק המתנהל בבית משפט, הטענה כי מי מאנשי מח"ש פעל לשיבוש מהלכי משפט או הטיית עדויות במשפט - מופרכת. בתיק נחתם הסכם עד מדינה. לאחר הגשת כתב האישום ותוך כדי ההליך המשפטי דיווח עד המדינה לגורמים המוסמכים במח"ש שנעשה ניסיון על-ידי נאשמים אחרים בפרשה לשבש מהלכי משפט. בנסיבות אלה ובאישור הגורמים המוסמכים במח"ש, לרבות ראש מח"ש, הוחלט לבצע פעולת חקירה ממוקדת לבחינת החשד החדש וזאת בהתאם להנחיות פרקליט המדינה.

 

"החקירה לא הניבה פרי ותוצריה נחשפו במלואם ביוזמת מח"ש והובאו לעיונם של הסנגורים והנאשמים בתיק. הנאשמים בחרו להגיש תלונה במשטרה נגד פעולת מח"ש, שכאמור בוצעה כדין. התלונה נגנזה במשטרת ישראל ועל החלטת הגניזה הוגש ערר לגורם המוסמך בפרקליטות המדינה. זה קבע כי אין בתלונה כדי לבסס חשד לביצוע עבירה פלילית על-ידי מי מאנשי מח"ש".

 

עוד נמסר כי "נוכח העובדה שמדובר בעד שמעיד בימים אלו בבית המשפט, איננו מוצאים מקום להתייחס לעדותו מאחר שהדבר עלול להביא להשפעה על ההליך המשפטי. מטבע הדברים הטענות יתבררו בבית המשפט".

 

מהמשטרה נמסר: "מבלי להתייחס לגופו של התיק המתנהל בבית משפט, ההחלטה אם לפתוח בחקירה פלילית מושתתת על ביסוס עובדתי לקיומה של עבירה פלילית. במקרה המוזכר בפנייה נבחנו טענות הנאשמים ובאי כוחם, ולא נמצא ביסוס לקיומה של עבירה פלילית. ערר שהוגש על ידי באי כוחם של הנאשמים נדחה על ידי גורמי פרקליטות המדינה, אשר קיבלו את החלטת המשטרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
(אילוסטרציה)
צילום: אבי רוקח
צילום: גיל יוחנן
עו"ד שרון נהרי
צילום: גיל יוחנן
צילום: דן אסף
עו"ד עופר מושביץ
צילום: דן אסף
עו"ד יאיר רגב
צילום: יונתן בלום
השופט בדימוס שלי טימן
צילום: יונתן בלום
מומלצים