הברית החדשה: השפה המשותפת של הקרדינל והרב
תחת כיפה אחת: בכירים בכנסייה הקאתולית, רבנים ומדענים דתיים יצרו מפגש בין-דתי מרתק כדי לדון בשאלת מקומם של אנשי הדת בעולם המערבי. המשברים, מסתבר, דומים - וכך מצאו עצמם הקרדינל של פריז והרב של רמת גן באותו הצד של המחיצה
קרדינל, רב בכיר ופרופסור נפגשים בקמפוס של אוניברסיטה דתית. זו לא התחלה של בדיחה, כי אם תחילתו של שיח מרתק בין-דתי, במסגרתו הגיעה משלחת של כמרים מצרפת, בראשות הקרדינל של פריז, אנדרה ארמנד, לדון עם אנשי אקדמיה ורבנים על מעמדה של ההנהגה הדתית בחברה דמוקרטית.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
רבה הראשי של רמת גן, יעקב אריאל, קיבל את האורחים הקתולים הבכירים בשמחה, "כמו שאברהם אבינו עשה עם שלושת האורחים שהשתחוו לאבק רגליהם, והוא קיבל אותם".
דיאלוג בין רבנים לכמרים קתולים אינו עניין שבשגרה, ואולי זו הסיבה שבמפגש הזה נמנעו מלדון בקונפליקטים בין-דתיים, והעדיפו את מה שמטריד את שני הצדדים: למשל, מקומו של המנהיג הרוחני בחברה המודרנית.
"בעולם הכללי יש תהליך של חילון ושל עימות בין הדת לחיים", אומר הרב אריאל. "הבעיות התחילו בכנסייה, כשהמהפכה הצרפתית והסוציאליזם לחמו נגדה, ולכן אצלם המשבר עמוק יותר. ביהדות לא עמדנו בעימות עם תחומיי המדע, הסוציאליזם או הדמוקרטיה, ואני חושב שמסקרן אותם לדעת איך היהדות התמודדה עם השאלות הללו, לעומת הדרך שבה הם התמודדו".
במשלחת הצרפתית מדגישים כי ראו חשיבות בדיאלוג, דווקא משום שבעיניהם ההנהגה הדתית היהודית מתמודדת עם בעיות דומות לאלו שלהם.
"יש כאן חוויה מרגשת כאשר בכירים מהכנסייה הקתולית טוענים כי הם מכירים את היהדות, אך לא את היהודים, ומבקשים להכיר את עם ישראל ואת העשייה שלו בציון", אומרת פרופ' יפה זילברשץ, המשנה לנשיא "בר אילן". "הגיעו לכאן שני קרדינלים מתוך 120 קרדינלים בעולם, והמשלחת מורכבת מאישים רבי השפעה שהגיעו להכיר את היהודים באופן קרוב".
הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, נשיא האוניברסיטה, אומר כי בחר בדרך הראי"ה קוק, שהעדיף להתמודד עם פערים על ידי שיח: "אנחנו מודל מבחינתם. הם באים לראות יצירה שאין רבות כמותה בעולם, ומדינת ישראל הופכת להיות אור לגויים".
הקרדינל ארמנד והרב אריאל
צילום: אורות
מומלצים