תינוק נחנק בפעוטון - המטפלת זוכתה מאשמה
בן שנתיים שהושאר בגן לא מפוקח לילדי עובדים זרים בתל אביב נחנק מחוט המוצץ שנכרך סביב צווארו. המטפלת הואשמה בגרימת מוות ברשלנות אבל בית המשפט קבע שהיא לא הוכשרה ולא הוזהרה בנוגע למוצץ
אם שהביאה את בנה בן השנתיים לגן הילדים לאחר שעבר חיסון, השכיבה אותו לנוח בלול והשאירה אותו עם המטפלת האחראית. מדובר בגן המיועד לילדי עובדים זרים, ואינו מוכר או מפוקח על ידי משרד החינוך. בחלוף כשעה ניגשה המטפלת לתינוק על מנת להאכילו ומצאה אותו מחוסר הכרה. שכנים שהגיעו לסייע למטפלת הרימו את התינוק מהלול, והבחינו במוצץ שהיה קשור סביב צווארו בחוט. הפעוט אושפז בטיפול נמרץ
ילדים בבית החולים דנה ומת כעבור כמה ימים.
בכתב אישום שהוגש בגין גרימת מוות ברשלנות טענה המדינה שהמטפלת חשפה את הפעוט לסכנת חנק, כשאפשרה לאם להשכיב אותו עם מוצץ כרוך סביב צווארו. אבי הפעוט אמר בעדותו שפעם אחר פעם ביקש מהאחראיות על המטפלות להקפיד לא לשים את המוצץ עם החוט על הצוואר.
האם הודתה שכאשר התינוק היה בבית תחת השגחתה היא נהגה לשים לו את המוצץ סביב הצוואר. עם זאת, לטענתה, כאשר הכניסה את בנה ללול, היא הסירה את החוט ואמרה למטפלת לא להחזירו. בעת חקירתה במשטרה אמרה הנאשמת שהתינוק נהג להגיע לגן עם המוצץ תלוי על צווארו, והכחישה שנאמר לה לא לשים כך את המוצץ. מטפלת נוספת בגן אישרה זאת.
השופט: הנאשמת לא הוזהרה
בפתח הכרעת הדין כתב שופט השלום בתל אביב דניאל בארי: "תיק זה מעלה במלוא חריפותו את המצב העגום שבו פועלים גנים לא מפוקחים ולא מוכרים, המטפלים בילדי פליטים ומהגרי עבודה". לאחר שבחן את העדויות השונות הוא קבע שהוא מעדיף את גרסת הנאשמת והמטפלות על פני גרסת ההורים.
השופט בארי ציין שבעת שאבי התינוק נחקר לראשונה במשטרה הוא כלל לא ציין שהזהיר את המטפלות לבל יכרכו את המוצץ סביב צוואר בנו. עוד העיר השופט שהעובדה שהאם נהגה לכרוך את המוצץ כשבנה שהה בבית מעידה על חוסר מודעות לסכנה בכך.
עוד נקבע שהאם לא הזהירה את המטפלת בנוגע למוצץ אלא רק אמרה לה שהילד קיבל חיסון והוא זקוק למנוחה. השופט פסק שהנאשמת מעולם לא הודרכה או עברה כל הכשרה לטיפול בתינוקות, אלא פעלה בהתאם להוראות של הממונות עליה. עוד ציין שמתמונות שהוצגו בתיק עולה כי ילדים נוספים ישנו כשמוצץ תלוי על צווארם.
מכיוון שהנאשמת לא הוכשרה ולא הוזהרה בכל הנוגע למוצץ, ואף לא ניתן היה להבחין בו, כפי שהעידו השכנים שסייעו לה, הרי שלא ניתן לקבוע שהתרשלה או שיכולה הייתה לצפות או למנוע את האירוע המצער. לפיכך זוכתה הנאשמת מהעבירה שיוחסה לה בכתב האישום.
מדובר בעוד חלק מתופעה מצערת שבמסגרתה מוצאים גורמי התביעה לנכון להגיש לבתי משפט כתבי אישום חמורים, תוך התעלמות מהעובדה שישנן התנהגויות פסולות ומגונות שאינן מגיעות לכדי עבירה פלילית. מה ניתן לצפות מעובדת זרה המשמשת כמטפלת ללא כל הכשרה? האם למדינה, שלא נוקטת ביד קשה נגד גני ילדים המעסיקים עובדים ללא הכשרה, אין כל חלק בתוצאה המצערת? האם אין המדינה מתעלמת מהנזק האדיר לפעוטות? למדינה הפתרונים.
- לקריאת הכרעת הדין – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד ניר יסלוביץ'
עוסק במשפט פלילי ובבקשות למשפטים חוזרים
מומלצים