שתף קטע נבחר
 

המקצועות שיצילו אתכם מחרב הפיטורים

גל הפיטורים הנוכחי עלול להיות רק ההתחלה - הטכנולוגיה מחסלת אט-אט תחומי עיסוק ותיקים ומשאירה מעגלי אבטלה הולכים וגדלים. ד"ר אדם רויטר מסביר באולפן ynet באילו מקצועות מומלץ לבחור כיום כדי להתחמק מציפורניה המאיימות וכיצד ניתן לרתום אותה לתחום שכבר בחרתם בו

אנשי מעמד הביניים מצויים בתחרות מטורפת בשוק העבודה, לא רק מול עובדים אחרים אלא גם מול הטכנולוגיה. זה קורה בכל רחבי העולם המערבי: ההתקדמות הטכנולוגית המתמדת, שחיסלה במאה ה-20 חלק ממעמד הפועלים שעבד על פסי הייצור בבתי החרושת, מתחילה לחסל במאה ה-21 הרבה מקצועות צווארון לבן.

 

צפו בד"ר אדם רויטר באולפן ynet:

צילום: אסי כהן וחגי דקל

צילום: אסי כהן וחגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הטכנולוגיה היא נפלאה ושיפרה לאין ערוך את איכות החיים ברחבי העולם במאה השנים האחרונות. אך בעשורים האחרונים הגולם מתחיל לקום על יוצרו - הוא מייתר הרבה מאד מקצועות ומשאיר מעגלי אבטלה הולכים וגדלים.

 

לטורים נוספים של אדם רויטר - בערוץ קריירה :

 

 

בין המקצועות שכבר מצויים בתחרות עזה מול הטכנולוגיה ובעיקר מול תוכנות חדשות, ניתן למצוא את מקצועות מעמד הביניים הבאים: מנהלי חשבונות, אנשי באק אופיס, ארכיבאות, מידענות, מנהלי פרסום, גרפיקאים, מאבחני ליקויי למידה, יועצי מס זוטרים, מתווכי נדל"ן ועוד.

 

גם העשירונים הנמוכים מאוימים ע"י טכנולוגיות חדשות: פקידים, קופאיות, טלרים בבנקים, מזכירות, קלדניות, שליחים, דוורים, ממייני דואר, מוקדניות ועוד, כפי שפירטנו על כך בהרחבה בטור מקצועות שנמחקים בגלל הטכנולוגיה.

 

הטכנאים דווקא מוגנים

בעתיד הלא רחוק, ככל שהמחשבים ייהפכו למתוחכמים יותר, הם ידעו לחקות דפוסי דיבור ומחשבה אנושיים טוב יותר. כך הם גם ישתלטו על יותר תחומים ויאיימו על עשירונים גבוהים יותר, באופן שיחושו בזה גם רואי חשבון, עורכי דין סוכני ביטוח ועוזרים משפטיים.

 

באופן מפתיע משהו, אנשים במקצועות פיזיים מוגנים כיום כמעט לחלוטין מפני השלכות ההתקדמות הטכנולוגית. לרוב אלו העשירונים הנמוכים, שהטכנולוגיה לא יכולה עדיין לתקוף אותם, לפחות עד שיגיעו הרובוטים - אבל זה עוד רחוק: גננים, מעצבי שיער, קוסמטיקאיות, עובדות ניקיון, שינניות, אינסטלאטורים, חשמלאים, נהגים מקצועיים, נגרים, טבחים, מלצרים, טכנאים, שיפוצניקים וכן הלאה.

 

שיננית - מקצוע שמוגן מפני ההתפחות הטכנולוגית (צילום: index open) (צילום: index open)
שיננית - מקצוע שמוגן מפני ההתפחות הטכנולוגית(צילום: index open)

 

המגמות הללו ייצרו בעתיד שוק עבודה בעל פערים מתרחבים והולכים. בקצה האחד שלו יהיו משרות יוקרתיות, שדורשות הרבה מאד השקעה בלימודים גבוהים קשים ומיומנויות מתמטיות וטכנולוגיות משמעותיות ואילו בקצה השני - עובדים שמתפרנסים ממשרות בשכר נמוך. במידה מסוימת ישראל נראית כמו מעבדה קדמית של המגמות הללו. פער חברתי ופערי שכר כבר אמרנו?

 

כך תרתמו את הטכנולוגיה לטובת הקריירה

אז מה מומלץ ללמוד כיום? איך ניתן לנצל את הטכנולוגיה? במה כדאי להתמחות ואילו הסבות מקצועיות ניתן לעשות על מנת להיות מוגנים מפני התחרות של הטכנולוגיה עם המקצוע שבחרנו?

 

הפכו ליצואנים קטנים והציעו את המקצועיות שלכם באינטרנט לאנשים בחו"ל - אתם יכולים לנצל את הטכנולוגיות החדשות כדי להציע את המקצועיות שלכם באינטרנט לאנשים  בחו"ל. כלומר אתם יכולים שלא להתמחות בשום דבר חדש, אלא "לייצא" את מה שכבר יש לכם ולנצל את הטכנולוגיות החדשות לשם כך.

 

כיום מתפתחת תעשייה ענפה של אתרי אינטרנט שניתן להציע בהם, תמורת תשלום, את המקצועיות שלכם בביצוע עבודות מסוימות, לאנשים בכל רחבי הגלובוס. כך למשל אתרי האינטרנט דוגמת FIVERR או peopleperhour.com או odesk.com. המשמעות היא, שאתם יכולים לשבת בבית, לעבוד עבור אנשים ממקומות אחרים בעולם ולבצע עבורם סדרה של מטלות מקצועיות. הם יעבירו לכם את התשלום באמצעות האינטרנט, על פי מחיר שהוסכם עליו מראש.

 

למעשה, אתם יכולים להפוך ליצואנים קטנים בעצמכם. המקצועות הם מגוונים החל מאנשי תוכנה, גרפיקה, מוסיקה, וידאו, אנימציה, ארכיטקטים, עו"ד, מתרגמים, בעלי מלאכה ואומנות (כאלה היכולים לשלוח את מרכולתם בדואר פיזי) ועוד. כמו כן ניתן לספק שירותים עסקיים למיניהם, למשל שפות תוכנה, מומחיות ספציפית באינטרנט, שיווק אינטרנטי, IT ועוד.  


שיפוצניק? הצע את שירותיך ברשת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיפוצניק? הצע את שירותיך ברשת(צילום: shutterstock)

 

אם אתם מוסיקאים, זו יכולה להיות נגינה על כלי ספציפי, יכולת להקליט או לייצר תוצר מוקלט סופי - מיקסינג, מאסטרינג, הקלטות voice over לפרסומת ועוד. אם אתם מורים לעברית ולשון - אתם יכולים להציע שיעורי עברית ליהודים (או גויים) ברחבי העולם. אתם יודעים לצלם? אתם יכולים להציע ביצוע צילומים מיוחדים של אתרים הקדושים לנצרות או אתרים הקדושים לאסלאם על פי הזמנה. אם אתם פסלים או ציירים אתם יכולים להציע לצייר או לפסל בהתאם להזמנות ספציפיות ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה.

 

בחרו במקצועות שהטכנולוגיה לא תאיים עליהם - עבור אנשים מסוימים הפתרון יהיה להפוך לעוסקים במקצועות בתחום הרוחניות וההדרכה, שאנשי העשירונים העליונים ירצו לצרוך והטכנולוגיה לא תוכל לתקוף. לחלקנו זה לא נשמע כמו פתרון מדהים, אבל הוא יכול להיות רווחי ומאתגר למוצלחים (כמו בכל מקצוע).

 

ככל שלחלק מן האוכלוסיה יש יותר כסף וזמן פנוי - כך הם מעוניינים לצרוך יותר דברים שמעשירים את עולמם הרוחני. מדריכי כושר, מדריכי פיסול, מדריכי ציור, מדריכי יוגה, מדריכי קרב מגע, מדריכי בישול, מדריכי נגרות, מדריכי מימון פיננסי, הינם רק חלק מן המקצועות שיש בהם פריחה.

 

התחרות בתחומים אלו אמנם עזה אך ניתן לחשוב על רעיונות חדשים ומקוריים של הדרכות בתחומים ייחודיים שאנשים יהיו מעוניינים להתנסות בהם. למשל להתמחות ולהציע להדריך אנשים כיצד לחנך את הכלבים שלהם או להדריך חובבים כיצד לבנות אקווריומים ולהרבות דגי נוי.

 

הצטרפו לענף בו הרווחיות גבוהה והחסמים נמוכים - נסו לאתר ענף רווחי בישראל בעל חסמי כניסה נמוכים. ניקח לשם דוגמה את ענף החתונות - תעשייה ענקית של בעלי מקצוע התארגנה סביב הענף ומתפרנסת ממנו בכבוד. אמנם מדובר בתעשייה מסורתית וותיקה מאוד, אך היא ממציאה את עצמה מחדש בכך שהיא מציעה חדשנות ופיתוחים כיד הדמיון הטובה.

 

הפיתוחים והרעיונות הללו נופלים על קרקע פורייה מכיוון שכלות לעתיד כמו גם משפחות שלמות מאבדות את כל הלוגיקה הכלכלית שלהן ברגע שזה נוגע לחתונה. למעשה, ניתן לומר שמחירי החתונות הגבוהים להחריד, מרמזים על כך שמדובר בענף בעל רווחיות גבוהה ומכאן שיש בו בהחלט מקום לעוד תחרות.

 

 

ענף החתונות - תעשייה ענקית של בעלי מקצוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ענף החתונות - תעשייה ענקית של בעלי מקצוע(צילום: shutterstock)

 

ענף החתונות מייצר פרנסה לבעלי מקצוע שהיכולת להתחרות איתם הינה כמעט מיידית מכיוון שמדובר לרוב במקצועות שקל יחסית ללמוד אותם: צלמים, אנשי מוזיקה וסאונד, חברות קייטרינג אקסקלוסיביות, תקליטנים, משגיחי כשרות, בארמנים, מעצבות אולם, מחתנים אלטרנטיביים, מארגנות חתונות, מארגנות של חתונות בחו"ל, מעצבות זרי כלות, מאפרות, מעצבי שיער, נהגי לימוזינות, ואפילו עוזרי הרבנים המחתנים.

 

אם צלמי חתונות מקבלים 5,000 שקל לערב בממוצע וחסמי הכניסה הם נמוכים יחסית, אבל השכר לשעה הינו כמו של רופא מומחה, אז אפשר בהחלט להתחרות בהם ולתת מחירים יותר נמוכים.

 

הציעו שירותים חדשים בענפים ותיקים - ניתן להציע לכלות רעיונות חדשניים שאתם תמציאו, אשר יבטיחו שחתונה כמו שלהן עוד אף אחד לא ראה.  

 

שירותים אישיים מיוחדים - שירותים אישיים מיוחדים יכולים להינתן במסגרת טיפול באוכלוסייה מבוגרת. בישראל קיימת כיום אוכלוסייה מבוגרת מבוססת, שתוחלת ואיכות החיים שלה עלו. ניתן לחשוב על שלל דרכים כיצד להציע לאוכלוסייה זו רעיונות שיהיו מוכנים לשלם עליהם כסף טוב: ארגון מסיבות לבני הגיל השלישי, טיולים ייחודיים בארץ לבני שבעים ומעלה, שיעורים פרטיים בתחומי עניין ספציפיים בעבורם, תזונאיות מתמחות לגילאים אלו, שידוכים לגיל השלישי, רפואה משלימה הממוקדת באנשים מבוגרים ועוד כיד הדמיון הטובה.

 

קוסמטיקאית. יכולה להציע שירותים אישיים מיוחדים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
קוסמטיקאית. יכולה להציע שירותים אישיים מיוחדים(צילום: shutterstock )

 

עבודה במשרדי ממשלה - קביעות שווה הרבה כסף ומאפשרת שקט נפשי. עקב הקיצוצים המתמשכים בשנים האחרונות גם בתפקידים הציבוריים - לא מובטח שתלקקו דבש, אבל יש מספר משרדים ממשלתיים שעדיין יכולים להבטיח אתכם כלכלית לטווח ארוך.

 

עבור הצעירים רצוי לשקול להישאר בצבא קבע. למעשה, בכל העולם מדובר במקצוע שבאופן יחסי הינו מאד בטוח. נכון, מי שנשאר בתפקיד קרבי מסכן את נפשו, אך מדובר רק בכ-10% מאנשי צבא הקבע, מה גם שכמילואימניקים קרביים אתם גם מסכנים את נפשכם.

 

נכון, בצה"ל עומדים לפטר מספר אלפי אנשי קבע בשנים הקרובות, אך ביחס לתחרות המטורפת שקיימת בסקטור הפרטי ובעיקר בכל הנוגע לחוסר היכולת של אנשים רבים מעל גיל 45 למצוא תעסוקה מחדש - תעסוקה בצה"ל, בשב"כ או במוסד היא עדיין מקום עבודה מאוד בטוח יחסית, שמבטיח גם פנסיה סבירה מיד אחרי הפרישה בגיל צעיר יחסית.

 

גם השתלבות במס הכנסה היא אופציה מעניינת. המדינה תזדקק בשנים הבאות לגבות מסים באופן מעמיק יותר וכנראה שלא רחוק היום בו יהיו דיווחי מס חובה עבור כלל תושבי המדינה כמו בארה"ב. זה יצריך הרבה מאד עובדים מקצועיים במס הכנסה, עם עדיפות לרו"ח ועו"ד מתחילים כמובן.

 

קומו מהשולחן והפכו לאנשי מקצוע פיזיים - יתכן מאד שהנחתם שהעתיד המקצועי שלכם טמון בישיבה מאחורי שולחן כתיבה ומול מחשב, אבל הסיכון שהטכנולוגיה תיקח לכם בעתיד את מקום העבודה גורם לכם למחשבות שניות.

 

ייקח כנראה לפחות עוד דור עד שרובוטים אפילו רק יתחילו להחליף את השרברבים, החשמלאים, הנהגים המקצועיים, את הגננים או את הסו-שפים. יתכןשוזה לא נראה לכם עתיד מזהיר, אבל זהו עתיד מובטח מבחינה מקצועית לפחות בכל הקשור לאיום הקדמה הטכנולוגית. 

 

אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן ומנכ"ל חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: אסי כהן
אדם רויטר
צילום: אסי כהן
מומלצים