שתף קטע נבחר
 

אריק איינשטיין הלך לעולמו

ישראל מרכינה ראש: אריק איינשטיין, מגדולי הזמרים הישראלים בכל הזמנים שרבים משיריו הפכו לנכסי צאן ברזל בזמר העברי, הלך לעולמו בגיל 74 לאחר שאושפז במצב קשה מאוד בעקבות מפרצת באבי העורקים. חיים טופול: "אין לו תחליף". ישראל גוריון: "איש ענק, פרנק סינטרה שלנו". אביב גפן: "אבידה גדולה של המבצע הכי טוב בהיסטוריה הישראלית". ארונו יוצב ב-13:30 בכיכר רבין, וב-15:30 יובא למנוחות בבית העלמין טרומפלדור

הזמר אריק איינשטיין, מגדולי האמנים הישראלים בכל הזמנים, הלך הלילה (ג') לעולמו והוא בן 74. ארונו יוצב ב-13:00 בכיכר רבין, וב-15:30 יובא למנוחות בבית העלמין טרומפלדור בתל אביב.

 

עוד על אריק איינשטיין:

 

איינשטיין אושפז אמש בבית החולים איכילוב בתל אביב במצב קשה מאוד, בעקבות מפרצת באבי העורקים. הוא הובהל לחדר המיון ושם עבר סדרת בדיקות על-ידי הצוות הרפואי כשהוא מורדם ומונשם. בהמשך הועבר לחדר ניתוח. מלבד בני משפחתו שנמצאו לצידו, הגיעו לבית החולים חבריו הטובים מוני מושונוב, שלום חנוך, צבי שיסל ועוד רבים שהמשיכו לזרום למקום במהלך הערב.

  

צילום: יוגב אטיאס וגלעד מורג עריכה: ליאת לידור לידג'י

צילום: יוגב אטיאס וגלעד מורג עריכה: ליאת לידור לידג'י

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ההודעה על מותו של אריק איינשטיין מפי מנהל בית החולים איכילוב

אריק איינשטיין. נכס צאן ברזל  (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
אריק איינשטיין. נכס צאן ברזל (צילום: אביגיל עוזי)

חברו של אינשטיין, השחקן חיים טופול, אמר עם היוודע דבר מותו: "זה נורא עצוב, הוא היה ילד שמח, צוחק, מצחיק. פשוט חבל עליו נורא, אין לו תחליף. הוא היה אחד הזמרים הגדולים בישראל, במשך עשרות שנים הוא שר שירים, שר מהלב, כתב חלק מהם. התכוון לכל מילה שהוא שר. אין זמרים כאלה היום. ברמה האישית אהבתי אותו מאוד".

מיקי גבריאלוב אמש בבית החולים איכילוב  (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מיקי גבריאלוב אמש בבית החולים איכילוב (צילום: בני דויטש)
 

ישראל גוריון, שהיה שותף ללהקת גשר הירקון: "אמן גדול, זמר גדול, פרנק סינטרה שלנו, פשוט איש ענק. אני עדיין לא מעכל את זה. קיוויתי שיודיעו שמצבו הוטב, פשוט היה לו קול אדיר. הוא תמיד השתמש בו במינון, נתן תמיד כבוד למנגינה ולמילים. היתה לי תקופה נהדרת שעבדנו יחד בשלישיית גשר הירקון עם ג'ודי ושמוליק, עברנו כברת דרך ארוכה ביחד. דיברתי איתו לפני כמה חודשים ואני כל כך מצטער שלא הייתי איתו יותר בקשר בתקופה האחרונה. פתאום אני מבין שלא לעולם חוסן. אתה יודע שדברים קורים".

שלום חנוך באיכילוב  (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
שלום חנוך באיכילוב (צילום: בני דויטש)

המתופף מאיר ישראל, שעבד עם איינשטיין מאז שנות השבעים, קיבל את ההודעה על מותו בזמן שהיה על הבמה בהופעה עם שלמה ארצי: "לא יכולנו להמשיך להופיע, פשוט אי אפשר היה. אני התחלתי לבכות על הבמה. אריק עבורי זה אבא רוחני, זה קשה. הוא בן אדם יקר, בן אדם טהור".

אורי זוהר אמש בבית החולים איכילוב (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
אורי זוהר אמש בבית החולים איכילוב(צילום: בני דויטש)

ג'וזי כץ, שהיתה שותפה להרכב החלונות הגבוהים עם איינשטיין ושמוליק קראוס: "אני מכירה אותו מתחילת שנות ה-60. עבדנו יחד, נסענו לחו"ל ביחד. היה לי כיף לעבוד עם אריק. למדתי הרבה מהאישיות שלו, הוא היה אדם ישר, אמיתי, צנוע. אובדן גדול לכל המדינה, לא רק לי. היינו בקשר טלפוני. נורא עצוב, נורא קשה. הוא ראה דברים לפני אנשים אחרים, הוא היה רגיש מאוד וטוב לב, איש מצחיק וחבר טוב. צר לי מאוד, יש לי חור בלב".

מעריצים ליד בית החולים אחרי ההודעה על מותו של אריק איינשטיין  (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מעריצים ליד בית החולים אחרי ההודעה על מותו של אריק איינשטיין (צילום: בני דויטש)

אביב גפן: "ללא ספק זה אחד הרגעים הקשים של עולם האמנות. אבידה גדולה של המבצע הכי טוב בהיסטוריה הישראלית".

 

הזמרת מרגלית צנעני: "עצוב, עצוב ביותר. חמד של אדם אוהב אדם. היה לו חוש הומור נדיר, הוא לא החזיק מעצמו, שנסנור ענק. למרות ההסתגרות שלו בבית הבנת שהוא אוהב אדם. לא פוזאיסט. כל הארץ תהיה אבלה. אני בוכה. איש מקסים ביותר, אדם יפה תואר. אתמול שמעתי אותו בוחר שיר בראיון טלפוני ושמעתי שקולו עייף".

 

עם מותו של אריק איינשטיין פרסם ארגון אמ"י הודעה מיוחדת: "איגוד אמני ישראל המום, כואב ומרכין ראש יחד עם הציבור בארץ על לכתו של אמן ענק, מהגדולים שידענו". יו״ר אמי יענקלה מנדל: "אני קורא בשעה זו בפניה נרגשת למקבלי ההחלטות להעניק את פרס ישראל לאיינשטיין ז״ל ולהנציח את זכרו בדרך ראויה. תנחומינו למשפחה, לאמני ישראל ולציבור בישראל. יהי זכרו ברוך".

 

תגובת איגוד היוצרים אקו"ם: "לצערנו הרב, התבשרנו הערב על מותו הפתאומי של אריק איינשטיין. מגדולי היוצרים והמבצעים שידענו, מעיין אינסופי של יצירה והשראה מוזיקלית. אקו"ם מחבקת את המשפחה ומשתתפת בצערה ובצער היוצרים בישראל על לכתו״.

 

מלהקת הנח"ל ועד "מציצים"

אריק איינשטיין נולד ב-1939 כאריה איינשטיין וגדל בתל אביב, בן לדבורה וליעקב איינשטיין, שחקן תיאטרון האהל. בשירותו הצבאי שירת בלהקת הנח"ל, ועם שחרורו מצה"ל הצטרף ללהקת בצל ירוק, לצד אמנים כגון אורי זוהר, יהורם גאון, חיים טופול, זהרירה חריפאי ועוד. לצד זה הרבה לשחק בהפקות של תיאטרון האהל.

מ-1964 עד 1966 היה איינשטין חבר בלהקת גשר הירקון, לצד בני אמדורסקי ויהורם גאון, ובהמשך ישראל גוריון. בין שיריה המוכרים של הלהקה ניתן למנות להיטים כגון "אהבת פועלי בניין", "סימן שאתה צעיר", "איילת אהבים" ועוד. במקביל, שיחק בסרטו של אפרים קישון "סאלח שבתי" והשתתף בפסטיבל הזמר והפזמון, ואף זכה בו במקום הראשון פעמיים, לראשונה עם השיר "איילת חן" ולאחר מכן עם השיר "ליל סתיו".

הסינגל הראשון שהוציא אריק איינשטיין, 1960 (צילום: עטיפת האלבום) (צילום: עטיפת האלבום)
הסינגל הראשון שהוציא אריק איינשטיין, 1960

ב-1966 פצח איינשטיין בקריירת סולו, עם צאת "שר בשבילך", אלבום הסולו הראשון שלו. באותה שנה גם חבר לשמוליק קראוס וג'וזי כץ לשלישיית "החלונות הגבוהים", אשר על אף כי שחררה אלבום אחד בלבד, הפכה לאחד ההרכבים האהובים והזכורים ביותר בישראל, בזכות להיטים על זמניים כגון "יחזקאל", "אינך יכולה", "כל השבוע לך", "זמר נוגה" ועוד. באותה תקופה הכיר גם את המוזיקאי שלום חנוך, והחל לשתף עמו פעולה בשירים כגון "הגר" ו"שבת המלכה".

איינשטיין עם שלום חנוך באלבום "שבלול", 1970 ()
איינשטיין עם שלום חנוך באלבום "שבלול", 1970

השניים הרבו לעבוד יחד בשנים שלאחר מכן, והוציאו את האלבום "מזל גדי", שנחשב לאחד המצליחים בקריירה של איינשטיין, בזכות שירים כגון "מכופף הבננות", "לילה", "מה שהיה היה" ועוד.

 

הרכב הרוק המצליח הראשון בו היה איינשטיין שותף היה "החלונות הגבוהים" עם בני הזוג שמוליק קראוס וג'וזי כץ. להיטי האלבום שלהם ("עייפה בובה זהבה", "יחזקאל", "כל השבוע לך" ועוד) נחשבים לקלאסיקות של הרוק הישראלי. בין לבין הקים את חבורת לול.

עם מוני מושונוב ויפה ירקוני (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
עם מוני מושונוב ויפה ירקוני(צילום: שאול גולן)
בסוף שנות השישים פנה איינשטיין לעולמות הרוק כשחבר ללהקת הצ'רצ'ילים, עמה הקליט את אלבום המופת "פוזי", שהכיל שירים כגון "כמה חם", "כשאת בוכה את לא יפה" ו"פראג". שנות השבעים סימנו עבור איינשטיין את החיבור עם אורי זוהר וחבורת ללול.

 

ב-1970 השתתף לצד חבריו בסרט "שבלול", שהורכב ממערכונים של החבורה, ובהמשך שיחרר אלבום משותף לו ולשלום חנוך בשם "שבלול", שנחשב לאבן דרך ברוק הישראלי. בין הקלאסיקות שהכיל האלבום ניתן למנות שירים כגון "קח לך אישה", "אבשלום", "אל תוותרי עלי", "מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר", "למה לי לקחת ללב" ועוד. באותה שנה נבחר גם כזמר השנה במצעד הפזמונים השנתי של גלי צה"ל. בהמשך הוציאו השניים את האלבום "פלסטלינה", ובו שירים כגון "כתבו עלו בעיתון", "אבישג" והדואט עם ג'וזי כץ "מה איתי".

בהלוויה של מאיר אריאל (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
בהלוויה של מאיר אריאל(צילום: אלעד גרשגורן)

ב-1971 חבר איינשטיין למיקי גבריאלוב, ועמו שחרר את האלבום "בדשא של אביגדור", שכלל שירה של איינשטיין לעיבודים ולחנים של גבריאלוב. גם אלבום זה נחשב לקלאסיקה עם השנים, בזכות יצירות כגון "צא מזה", "אני אוהב לישון", "קפה טורקי", "אני רואה אותה בדרך לגימנסיה" ועוד.

 

ב-1972, בנוסף לכיכובו לצד אורי זוהר בסרט "מציצים", הקליט איינשטיין את האלבום "יסמין", שעל אף כי לא זכה להצלחה רבה, הכיל קלאסיקות כגון "כמה טוב שבאת הביתה", "שיא אחרי מלחמה" ו"אמא אדמה". שנה מאוחר יותר פנה לחידוש שירים עבריים מהמחצית הראשונה של שנות העשרים, והרבה לעשות כן גם במהלך שנות השמונים והתשעים, בסדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה".

 

אלתרמן, ביאליק ושירי ילדים

תקופת הרוק של איינשטיין תמה ב-1973, עם הוצאת האלבום "ארץ ישראל הישנה והטובה". שכלל את השירים: "יכול להיות שזה נגמר", "רוח סתיו", "רותי", "לילה לילה", "הן אפשר", "ואולי" ועוד. אלבומו החשוב הבא של איינשטיין היה פסקול לסרט "סוסעץ" (1978).

עם אורי זוהר ואורי גרוס  ()
עם אורי זוהר ואורי גרוס

במקביל המשיך איינשטיין להקליט יצירה מקורית. ב-1974 הוציא את האלבום "סע לאט", שהכיל שירים כגון "ילדים של החיים" ושיר הנושא של האלבום, וביטא את הלך הרוח בישראל שלאחר מלחמת יום הכיפורים. בהמשך פנה לעבוד עם המוזיקאי יוני רכטר, ויצר עמו את האלבום "האהבה פנים רבות לה". כמו כן שיחרר את אלבום שירי הילדים עם שם טוב לוי, "ילדים".

 

ב-1979 יצא איינשטיין עם שלום חנוך לסיבוב הופעות משותף, ממנו הוקלטה הופעה בהיכל התרבות לכדי האלבום "אריק איינשטיין ושלום חנוך בהופעה משותפת", אלבום אשר כלל שירים של השניים מכל תקופת הקריירה שלהם. שנה מאוחר יותר הקליט עם מיקי גבריאלוב את האלבום "חמוש במשקפיים", אשר רובו לחנים לשירי משוררים, דוגמת נתן אלתרמן, חיים נחמן ביאליק ולאה גולדברג. את האלבום ליווה איינשטיין בסיבוב הופעות אינטנסיבי, שלאחריו החליט להמנע מהופעות והסתפק בהקלטות בלבד.

 

ב-1982 הקליט איינשטיין את האלבום "יושב על הגדר" יחד עם יצחק קלפטר. תאונת דרכים קשה שעבר באותה השנה גרמה לו להסתגר בביתו ולמעט להעניק ראיונות לתקשורת. במשך שנות השמונים חבר איינשטיין שוב לשותפים כמו שם טוב לוי, יוני רכטר ויצחק קלפטר. שיתוף הפעולה המחודש שלו עם מיקי -גבריאלוב ב-1986 באלבום "אוהב להיות בבית" נחשב למוצלח במיוחד, בזכות להיטים כגון "אחכה", "שכשנבוא" ושיר הנושא של האלבום. שיתוף הפעולה המוצלח ביניהם הוביל לאלבום "על גבול האור" (1987), שהכיל שירים כגון "עוף גוזל", "שיר השיירה" ועוד.

 

אלבום המחווה שהקדיש לשחקן אברהם חלפי ב-1988 הכיל שירים כגון "צער לך" וגרסה מחודשת של השיר "עטור מצחך". ב-1989 הקליט את אלבום הילדים המצליח "הייתי פעם ילד", ובו השירים "אדון שוקו", "גברת עם סלים" ושאר קלאסיקות.

 

במהלך שנות ה-90 האט איינשטיין את קצב ההקלטות שלו, ובמקביל הפופולריות של החומרים החדשים שלו לא היתה אוטומטית כבעבר. הסתגרותו בחוג משפחתו וחבריו וסירובו להופיע גרמו לציבור להתעניין פחות בתקליטיו החדשים ויותר בעבודותיו הישנות, שהפכו לנכסי צאן ברזל בזמר העברי. איינשטיין השאיר אחריו אישה וארבעה ילדים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו עמי פרידמן, רן בוקר, שי ארזואן, גלעד מורג וירון קלנר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אריק איינשטיין. הלך לעולמו
צילום: שאול גולן
לאתר ההטבות
מומלצים