גירושים ונכסים: מתי ניתן לבטל הסכם ממון?
בתי המשפט אינם נוהגים לבטל הסכמי ממון. אולם אם אחד הצדדים יצליח להוכיח חוסר תום לב בחתימה, מרמה או יחסים אלימים, זה כבר משהו אחר. במקרה כזה, מה יעלה בגורל הרכוש המשותף של בני הזוג?
בני זוג נוהגים לחתום על הסכם ממון
אחרי שהם מחליטים להקים משפחה - אם במסגרת נישואים ואם במסגרת מגורים משותפים. הסכם ממון הוא מסמך המסדיר סוגיות שייאלצו להתברר במקרה של פרידה, גירושין או מוות, כגון חלוקת הרכוש שהיה לכל אחד מבני הזוג טרם החל הקשר, ומעמד הרכוש המשותף שנצבר במהלך הקשר.
אישה אשר עומדת בפני מכירת העסק שלה בסכומי עתק, מחתימה את בעלה על הסכם ממון שלפיו בית המגורים יעבור לבעלותו הבלעדית של הגבר בתמורה לכך שלא תהיה לו כל דרישה או תביעה בנוגע לזכויות המגיעות לו מהעסק שלה. כמובן שאם הוא היה יודע מראש שהיא מתכוונת למכור את העסק, ייתכן שלא היה מסכים לחתום על ההסכם.
פסקי דין מעניינים - בערוץ משפט ב-ynet:
- תהיה גבר: חוקי המגן עוזרים להעסקת נשים
- חטפה את הבת לארץ אך הילדה תישאר אצלה
- אקדח, נדל"ן ודולרים. הרוצח הוסגר לבולגריה
- אישה מוכה עזבה וקיבלה רק 35% מהכתובה
בניגוד להסכמים אחרים, מעמדו של הסכם הממון הינו ייחודי, כיוון שהוא כפוף לדיני החוזים ולהוראות חוק יחסי ממון גם יחד. אבל מה קורה אם אחד מבני הזוג מבקש לבטל את הסכם הממון? ובכן, מדובר במשימה לא פשוטה בכלל.
ראשית, על בן הזוג לגרום לביטול פסק הדין שאישר את ההסכם. שנית, עליו להוכיח שהמסמך נחתם כתוצאה מהטעיה, חוסר תום לב, אי גילוי נאות, פגם מהותי בכריתת ההסכם, עושק או מרמה. כיצד ניתן להוכיח את כל אחד מהדברים הללו?
להבין על מה חתמתם
א. חוסר תום לב ואי גילוי נאות. שני תנאים אלה הם הבסיס להתקשרות בין שני צדדים. כלומר, יש להוכיח שלא הייתה התאמה מלאה בין ההתנהגות בפועל לבין הכוונה מלכתחילה. במילים אחרות, צד אחד התכוון מראש לא לקיים את ההסכם, אך הסתיר כוונה זו מבן הזוג.
ב. מרמה, טעות והטעייה. מדובר בהסתרה מכוונת של פרט או עובדה מסוימת בשלב המו"מ, שאילו הייתה ידועה לצד האחר, הוא לא היה מסכים לחתום על ההסכם. למשל,
הצליח לה:
זוג ידועים בציבור התחתנו והסכם הממון בוטל
עו"ד שוש סהר
בני זוג חיו יחד בלי להתחתן והסדירו את יחסיהם בהסכם אצל נוטריון. במרוצת השנים הם החליטו להינשא, ואחרי זמן מה גם להתגרש. האישה הצליחה לבטל את ההסכם
ג. עושק. עילה זו טומנת בחובה שלושה יסודות. 1. ניצול מצבו הפיזי או הנפשי של צד להסכם. 2. קשר בין הניצול לחתימה על ההסכם. 3. היותו של ההסכם בלתי סביר.
דוגמא לכך מצויה בהסכמי ממון שבהם בן הזוג מוותר על זכויות המגיעות לו מכוח הנישואין ללא סיבה מוצדקת הנראית לעין, או כשבן זוג שלוקח על עצמו חובות שאינם משותפים לבני הזוג ללא כל קיזוז או תמורה בעד כך. בני זוג רבים מנצלים את רצון השותף להמשיך לחיות בזוגיות ואת המצוקה שבה הוא נתון, ומחתימים אותו על הסכם ממון שפשוט עושק אותו. אם הדבר הזה מוכח, ייתכן והסכם הממון יבוטל.
ד. אחריות בית המשפט. כמו כן, ביטול הסכם ממון אפשרי אם יצליח בן זוג להוכיח שבמועד אישור ההסכם, בית המשפט לא פעל כדי לבדוק שבני הזוג מבינים את משמעותו על כל סעיפיו. סיבה זו נעוצה בעיקר בכך שבני הזוג, בעודם חותמים על ההסכם, מצויים לרוב על פרשת דרכים וממעטים לחשוב על תוצאות ההסכם ומשמעותו לגבי העתיד.
זכויות הנצברות בנישואים
המקרים שבהם ביטל בית המשפט הסכם ממון הם חריגים ביותר, אך קיימים. זה קרה למשל במקרים שבהם הוכיחה אישה שבמהלך חתימת ההסכם הופעלה עליה אלימות פיזית,
נפשית, או איומים בנוגע לעתידם של הילדים ושלומם.
כדאי ללמוד ולהתייעץ לגבי ההיבטים המשפטיים הקשורים בהסכמי ממון. רבים אינם מודעים לזכויות הנצברות להם במהלך הנישואין, לרבות זכויות סוציאליות, והדברים הללו צריכים לבוא לידי ביטוי בהסכם הממון.
בעת ניסוח הסכם ממון צריכות להבהב נורות אזהרה כאשר בן הזוג מעוניין להעניק ללא כל תמורה זכויות כאלה ואחרות לבן הזוג האחר, למשל זכויות בעלות בנכסים, ביטול הפרדה רכושית, הענקת זכויות על העסק וכולי. במצב זה, "טוב לבו" של בן הזוג אינו עניין של מה בכך, ופעמים רבות נועד רק כדי להשית על בן הזוג מחצית מחובותיו הנפרדים, או להרוויח זכויות המגיעות לבן הזוג כתוצאה מקשר הנישואין.
- עו"ד שירי מלכה עוסקת בדיני משפחה וירושה
פורסם לראשונה 01/12/2013 21:51
מומלצים