שתף קטע נבחר
 

מדד השחיתות: ישראל מתחת לרוב ה-OECD

שיפור ברמת השחיתות: ישראל טיפסה השנה מהמקום ה-39 למקום ה-36 במדד השקיפות הבינלאומי, שבודק עד כמה כל מדינה נתפשת כמושחתת. עם זאת, 64% מהמדינות המפותחות כלכלית דורגו מעליה. המפקח על הבנקים לשעבר ל-ynet: "כל תפיסת הקשרים והקומבינות יותר מדי מפותחת אצלנו"

מדד השחיתות הבינלאומי, שמפרסם מדי שנה ארגון השקיפות הבינלאומי (Transparency International), ממקם את ישראל במקום ה-36 מתוך 177 מדינות המדורגות לפי מידת השקיפות ההגינות וניקיון הכפיים בהן. ישראל זכתה לציון 61 מתוך 100 במידת השקיפות שנהוגה בה (הציון 100 מוענק למדינה הנקייה משחיתות). מדובר בשיפור קל: בשנה שעברה דורגה ישראל במקום ה-39, לאחר שזכתה לציון 60. עם זאת, 64% מהמדינות החברות בארגון ה-OECD, דורגו מעל ישראל. לצפייה בדירוג המלא

 

צפו בדיון באולפן ynet בנושא השחיתות בישראל: 

צילום: אלי מנדלבאום, אסי כהן וניצן דרור

צילום: אלי מנדלבאום, אסי כהן וניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

שני שליש מהמדינות שנסקרו השנה זכו לציון נמוך מ-50. בתחתית הדירוג ממוקמות סוריה, טורקמניסטן ואוזבקיסטן עם הציון 17, עיראק עם הציון 16, לוב עם הציון 15, דרום סודן עם הציון 14, סודן עם הציון 11, אפגניסטן, צפון קוריאה וסומליה עם הציון 8.

 

המדינות שבהן חלה העלייה המשמעותית ביותר בהיקף השחיתות הן סוריה, גמביה, גינאה ביסאו, לוב, מאלי, ספרד, אריתריאה, מאוריציוס, תימן, אוסטרליה, איסלנד, סלובניה, גואטמלה, מדגסקר והרפובליקה של קונגו.

 

דירוגה של ישראל, כאמור, עלה ורמת השחיתות המדווחת בה נמוכה משמעותית מאשר ברוב המדינות שדורגו. עם זאת, 64% מהמדינות המפותחות כלכלית (כלומר, מדינות החברות בארגון ה-OECD) דורגו מעל ישראל. בראש הדירוג עומדות דנמרק וניו-זילנד עם הציון 91. אחריהן מדורגות פינלנד ושבדיה עם הציון 89, נורבגיה וסינגפור עם הציון 86, שוויץ עם הציון 85, הולנד עם הציון 83, אוסטרליה וקנדה עם הציון 81.

 

המדינות שבהן חלה הירידה המשמעותית ביותר בהיקף השחיתות הן מיאנמר, ברוניי, לאוס, סנגל, נפאל, אסטוניה, יוון, לסוטו ולטביה.

 

השחיתות במדינות העולם - בצבעים:

 (מתוך הדו"ח של Transparency International) (מתוך הדו
(מתוך הדו"ח של Transparency International)

 

בראיון באולפן ynet אמרה עו"ד גליה שגיא, מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית-ישראל, כי "כשאנחנו מסתכלים על מדינות שאנחנו רוצים להידמות אליהם, המקום שלנו הוא מקום בינוני וזה לא מקום שראוי לנו".

 

יואב להמן, לשעבר המפקח על הבנקים, אמר: "אנחנו לא רפובליקת בננות, אבל אנחנו עדיין זנב לאריות, בשליש התחתון של מדינות ה-OECD. הבעיה היא כל תפיסת הקשרים והקומבינות וזה יותר מדי מפותח אצלנו, הנושא של הבירוקרטיה וחוסר השקיפות והצורך בקשרים ובפרוטקציה נותן את ההרגשה לאזרח שבלי להיות מקושר אי אפשר לקבל את מה שמגיע לך, את זה צריך לשנות בישראל ואז נוכל לקפוץ לציונים יותר נורמליים".

 

שישה מכוני מחקר בדקו את ישראל

המדד מבוסס על ראיונות, סקרים והערכות של אנשי עסקים ומומחים בארץ הנבדקת ומחוצה לה. טווח הציונים נע בין 0-100, כאשר 0 מוענק למדינה הנתפשת כמושחתת ביותר והציון 100 למדינה הנתפשת ככזו הנקייה משחיתות. הסקרים שמובילים להרכבת הדירוג נערכים על ידי מכוני מחקר שונים. במסגרת הדירוג, פעלו בשנה האחרונה שישה מכוני מחקר בבדיקת ישראל, והציגו לנחקרים שאלות שונות שנועדו למדוד את מידת השחיתות שהם מייחסים למדינה.

 

בין היתר, נשאלו הנחקרים: באיזו מידה נושאי משרה ציבוריות מנועים משימוש בעמדתם למען אינטרסים פרטיים? האם קיימים נהלים ברורים ומשטר דיווחים המסדירים את ההקצאה והשימוש בכספי ציבור? האם יש ניצול לרעה של משאבים ציבוריים? האם יש מסורת של תשלום שוחד כדי להבטיח זכייה בחוזים ובעדיפות? האם נתקלו בתופעות של נפוטיזם, שריון תפקידים, טובות הנאה, מימון מפלגות חשאי או קשרים קרובים באופן מחשיד בין פוליטיקה ועסקים?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
בין השאלות שנבדקו: האם יש מסורת של תשלום שוחד?
צילום: Index open
מומלצים