האוצר: שיעור האבטלה לא יעלה ב-2014
בדיון בוועדת הכספים הציג הכלכלן הראשי באוצר נתונים אופטימיים ביחס לשיעור האבטלה שלטענתו צפוי להישאר על 6.2% גם בשנה הבאה. מהנתונים עולה עוד כי לא צפוי גל פיטורים למרות התחושה הציבורית
הכלכלן הראשי באוצר, מיכאל שראל, הציג היום (ג') בוועדת הכספים תמונה אופטימית ביחס לשיעורי האבטלה בחודשים האחרונים ואלה הצפויים ב-2014. לדבריו שיעור האבטלה הממוצע ב-2013 לא יעלה ב-2014 ויישאר לעמוד על 6.2% - שיעור נמוך ביחס לתחושה הציבורית כאילו המשק ניצב לפני מכת אבטלה רחבה. שראל גם ציין כי הייצוא הישראלי צפוי לצמוח ולהשפיע לחיוב על התעסוקה, בין השאר עקב צמיחה צפויה בסחר העולמי.
האם המשק הישראלי בעיצומו של גל פיטורים?
האבטלה ירדה, אך יש גל פיטורים. מבולבלים?
מכת אבטלה: 14,420 מפוטרים באוקטובר
הוועדה הוסמכה בחוק התקציב הדו-שנתי לבצע התאמות של התקציב בשנה השנייה על פי הביצוע בפועל של התקציב בשנה הראשונה. חברי הוועדה הביעו חשש מהפתעות כמו הגירעון שלא נצפה מראש והוביל למהלכים קשים באישור תקציב המדינה לפני 4 חודשים. הם שאלו מדוע קיים פער בין התמונה החיובית שמציג האוצר לבין התחזית של בנק ישראל.ראשי האוצר השיבו,"התחזית שלנו מעודכנת יותר".
ראש אגף התקציבים באוצר, אמיר לוי, ציין כי השנה תסתיים בצמיחה ריאלית בשיעור 3.8% לעומת תחזית של 3.6%. אבל תחזית הצמיחה בשנה הבאה היא 3.1% הכוללת את תרומת הגז הטבעי. בסיכום הכנסות המדינה יש עליה של 8 מיליארד שקל ל-271.3 מיליארד מעל לתחזית לעומת ירידה בהוצאות ב-6 מיליארד שקל לעומת תחזית של 303 מיליארד. הגירעון ירד מ-4% ל-3.4% אבל ב-2014 הוא ירד ל-3% (לעומת 2.8% בתחזית).
לדבריו עלות ביטול ההעלאה במס הכנסה ב-2014 בסך 3.3 מיליארד שקל תכוסה בהתאמת תקציב שירד ב-2 מיליארד שקל ובהפחתת הרזרבה לעמידה במגבלות ההוצאה – בסך 1.3 ממיליארד שקל. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) יו"ר הועדה הקודם שאל אם ה"בור" של 40 מיליארד שקל בתקציב היה אמיתי או שגוי. לוי השיב שה"בור" השנה יעמוד בפועל על 30 מיליארד שקל. "הגירעון עדיין גדול וב-2015 צפויה ירידה נוספת והוא יעמוד על 2.5%", אמר לוי.
לגבי ההתאמות שיידרשו לתקציב 2014, ציין לוי את עלות החלטת הממשלה לממן את תוספת ההוצאה הנדרשת מהתמודדות עם בעיית המסתננים בעיקר מהקמת מתקן השהייה הפתוח בעקבות פסיקת בג"צ שתסתכם ב-400 מיליון שקל. מתוכם יידרש בפועל אישור ועדת הכספים לתוספת של 100 מיליון שקל. השאר יכוסו על חשבון סעיפים אחרים בתקציב. בימים הקרובים יגיש האוצר לאישור הוועדה את הבקשות להתאמות של תקציב 2014 למסגרת התקציב הדו-שנתי שאושרה בקיץ שעבר.