מהפכה: הומואים יהפכו הורים באמצעות פונדקאית - בישראל
שינוי דרמטי בחוק הפונדקאות, אותו מקדמת שרת הבריאות יעל גרמן, יאפשר להומואים להפוך להורים באמצעות פונדקאית - גם בישראל. "זה שלגבר אין רחם לא אומר שהוא לא יוכל לממש את הכמיהה שלו לילד". הצעת החוק החדשה תוגש ב-15 לינואר
מהפכת הפונדקאות יוצאת לדרך: היום (ד') הודיעה שרת הבריאות יעל גרמן על מהפך בחוק הפונדקאות בישראל: מעתה גם זוגות חד מיניים יוכלו להפוך להורים באמצעות פונדקאית - בישראל. המטרה: הגשת הצעת חוק בנושא ב-15 לינואר. על פי החוק כיום רק זוגות הטרוסקסואליים יכולים להשתמש בפונדקאית וזוגות חד-מיניים נאלצים להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאות בחו"ל, הליך יקר מאוד. בארץ התשלום לאישה עומד על 200-250 אלף שקלים.
"אדם הוא אדם וצריך לשמור על השוויון", אמרה גרמן. "לא קיבלתי את ההמלצה שצריך להפריד בין זוגות נשואים לאחרים. זה שלגבר אין רחם לא אומר שהוא לא יוכל לממש את הכמיהה שלו לילד".
כבר לפני שנתיים הגישה ועדת מור יוסף לבחינת נושא הפיריון בישראל את מסקנותיה, לפיהן גם זוגות חד מיניים יוכלו להשתמש בפונדקאית, אך יעשו זאת אך ורק באופן אלטרואיסטי. כלומר,
רק אישה שתסכים לשאת ילד ברחמה במשך תשעה חודשים ללא תשלום תורשה לשמש כפונדקאית עבור זוגות חד מיניים.
הדבר היווה מהפכה מבחינה מסויימת כיוון שלראשונה הוכרה זכותם של חד מיניים להשתמש בפונדקאית, אולם גם היווה אפלייה לעומת הטרוסקסואליים. כבר עם היכנסה לתפקיד הכריזה שרת הבריאות גרמן על כך שהמסקנות הללו לא מקובלות עליה וכי צריך להתקיים שוויון מוחלט בין זוגות הטרוסקסואליים לחד-מיניים. עם זאת, היא התלבטה בנושא עקב סוגיית ניצול האישה הטמון בעניין, והתייעצה עם רבים, ביניהם הגולשים בפייסבוק.
היום, במסיבת עיתונאים חגיגית, הודיעה שרת הבריאות על מהפכה היסטורית - שתאפשר לזוגות חד-מיניים להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאות - גם בישראל. עד היום נאלצו זוגות חד-מיניים שרצו להיות הורים לעשות זאת באמצעות פונדקאית בחו"ל, הליך שעלותו הייתה גבוהה ביותר וכלל שלל בעיות, גם בארצות בהןהעשה וגם עם ההגעה לארץ.
בנוסף למהפיכת הפונדקאות לחד-מיניים מתכוונת גרמן לערוך שינויים נוספים בחוק הפונדקאות. בין היתר יתאפשר לזוגות לעבור שני הליכי פונדקאות בלבד בישראל (הליך עבור כל בן זוג). המטרה היא לאפשר ליותר משפחות להשתמש בשירותי הפונדקאיות - שמספרן בארץ קטן עדיין.
בנוסף, תורחב האפשרות לכך שהפונדקאית תהיה מישהי מבני המשפחה האופקיים.
הכוונה היא שאחות או בת דודה תוכל לשמש כפונדקאית, אך לא אמא או סבתא של הזוג שמבצע את התהליך. בכך, מקווה שרת הבריאות, יורחב מאגר הפונדקאיות.
החוק החדש יאפשר להפוך להורים באמצעות פונקאית רק עד גיל 54, ולא בלי הגבלה - כפי שהיה עד עתה. גיל הפונדקאיות יוגבל לעד 38, שנתיים יותר מכפי שהוא כיום.
גם לנושא המחיר הגבוה של הליך הפונדקאות התייחסה שרת הבריאות. "יש לפעול לפיקוח על מחירי הפונדקאות", אמרה. "צריך לראות מה המחיר הממוצע עבור ההליך, זאת מכיוון שתוספת אנשים שיוכלו להשתמש בפונדקאית יעלה והתחרות על הפונדקאיות תגדל".
עו"ד מירה היבנר, היועצת המשפטית של משרד הבריאות, ביקשה לצנן מעט את החגיגות. "לקח לי 10 שנים להעביר את חוק תרומת הביציות ואני מאד מקווה שנעביר את הפונדקאות כבר בקדנציה הזו", אמרה. "סביר להניח שנצטרך לעשות פשרות כי החקיקה הזו היא מסובכת".
בנוסף היא הדגישה כי "חייב שיהיה קשר גנטי לאחד מבני הזוג, וכך גם כשמדובר בהורים יחידנים, כי אחרת מדובר בהליך אימוץ".
מהאגודה למען הלהט"ב נמסר בתגובה לדברי השרה: "אנו מברכים ומודים לשרת הבריאות יעל גרמן על החלטתה לאפשר פונדקאות בישראל גם לחד-מיניים ולא רק להטרוסקסואלים. אנו מעריכים את העובדה שהמלצותינו במהלך הדיונים על החוק התקבלו, בינהן ביטול הדרישה לפונדקאות אלטרואיסטית וכן ליווי לפונדקאית ופיקוח על המחירים. מדובר בציון דרך משמעותי בזכות לשיוויון בפני החוק לקהילת הלהט"ב בתחום ההורות והזוגיות.
"נציין שהעיתוי של ההודעה מעלה שאלות עקב ההתנהלות של מפלגת הבית היהודי והטלת הווטו מצדה על החלטות הקואליציה והממשלה בתחום. אנו מעריכים ומקווים שיש בכך כדי לרמז על נכונות מצד חברי הקואליציה שלא להיכנע לתכתיבי אותם גורמים המקדמים כפייה דתית, גם במחיר שינויים בהרכב הקואליציה".
"ההגבלה תוביל למחסור חמור בפונדקאיות"
מינה יולזרי ועדה אטיאס, מקימות המרכז להורות באמצעות פונדקאות טוענות כי מדובר בהחלטה אמיצה ופורצת דרך, אך בו בעת בעלת שגיאות יסודיות.
לדבריהן :"העובדה שכיום יש הגבלות רבות על נשים שיכולות להיות פונדקאיות, תוביל למחסור חמור בפונדקאיות, ולהעלאת מחיר הפונדקאות במאות אחוזים.
"כמי שליוו מאות זוגות בתהליך הפונדקאות, נחשפנו ממקור ראשון למצוקה של אלפי זוגות חד-מיניים ולאנשים שלא נמצאים בזוגיות, שנמנע מהם להגשים את חלומם להיות הורים. כך שאם תצא הרפורמה לפועל היא תגדיל משמעותית את הדרישה לפונדקאות אך בו זמנית תקטין משמעותית את ההיצע של נשים שיכולות לשמש כפונדקאיות, ויש לפתור זאת מבעוד מועד".
מהאגודה למען הלהט"ב נמסר: "אנו מברכים ומודים לשרת הבריאות יעל גרמן על החלטתה לאפשר פונדקאות בישראל גם לחד-מיניים ולא רק להטרוסקסואלים. אנו מעריכים את העובדה שהמלצותינו במהלך הדיונים על החוק התקבלו, בינהן ביטול הדרישה לפונדקאות אלטרואיסטית וכן ליווי לפונדקאית ופיקוח על המחירים. מדובר בציון דרך משמעותי בזכות לשיוויון בפני החוק לקהילת הלהט"ב בתחום ההורות והזוגיות.
"נציין שהעתוי של ההודעה מעלה שאלות עקב ההתנהלות של מפלגת הבית היהודי והטלת הווטו מצדה על החלטות הקואליציה והממשלה בתחום. אנו מעריכים ומקווים שיש בכך כדי לרמז על נכונות מצד חברי הקואליציה שלא להיכנע לתכתיבי אותם גורמים המקדמים כפייה דתית, גם במחיר שינויים בהרכב הקואליציה".
עו"ד אירית רוזנבלום מייסדת ארגון משפחה חדשה ומומחית לטכנולוגיות פריון, אמרה בתגובה לדברי השרה גרמן: "הצעתה של גרמן איננה רק תיקון חקיקה משמעותי אלא מהפכה חברתית. למעשה, יהא זה החוק הראשון בישראל בו יוזכרו בני זוג מאותו מין כבעלי זכויות כלשהן והמפתיע הוא שיהא זה כוחה של ההורות להפוך תא משפחתי חד מיני לשווה זכויות בישראל.
"על אף שמדובר בהצעה בלבד, דרוש היה אומץ ציבורי על מנת להעלות אותה ועל כך תבורך השרה. גם אם מוקדמת השמחה, מאחר והדבר כרוך בתיקוני חקיקה והצבעות בכנסת אשר כידוע לא תמיד מולידים את התינוק הרצוי, זהו צעד דרמטי בתולדות החברה הישראלית."
עו"ד רוזנבלום הוסיפה כי בנוסח הצעת החוק, נותרו עדיין נושאים לא מוסדרים ומפלים כמו הגבלת מספר הילדים שיוולדו באמצעות פונדקאית והפרוצדורה הרפואית המגבילה את מספר מחזורי ההריון.