דרושים בסטימצקי: "לא יהודים"
רשת חנויות הספרים פרסמה מודעת דרושים בה היא מחפשת "עובדים שאינם יהודים למשרה קבועה" ל-6 ימי עבודה, כולל שבת. בדקנו אם זה חוקי
האם זו אפליה, או מודעת דרושים לגיטימית? "לסניפי סטימצקי דרושים עובדים שאינם יהודים למשרה קבועה, הכוללת עבודה בשבת". כך נכתב במודעה שפרסמה רשת חנויות הספרים באינטרנט.
- ארגוני נשים: להפסיק את האי שוויון בעבודה
- רק 1,200 ערבים בהיי-טק - איך עושים שינוי?
- חוקי עבודת נוער יוגמשו: יבוטל פנקס עבודה
במודעה מציינת הרשת כי היא מחפשת עובדים עבור סניפיה ברחבי הארץ, עבור שישה ימי עבודה בשבוע, הכוללים עבודה בשבת. ברשת נימקו את הניסוח באיסור החל על פי חוק בארץ על העסקת יהודים בשבת, אבל עו"ד דרור גל, מומחה לענייני עבודה, סבור כי זהו ניסוח בעייתי בשל חסימת האפשרות של עובדים יהודים להגיש מועמדות לעבודה.
"המודעה כפי שנוסחה מונעת מראש את האפשרות מיהודים להגיש מועמדות למשרה", הוא הסביר ל-ynet. "חוק שוויון הזדמנויות אוסר על אפליה מחמת דת אלא וככל שזו מתחייבת מאופי ומהות המשרה - אך נושא של עבודה בשבת אינו מתחייב מאופי ומהות המשרה".
מודעת הדרושים שהתפרסמה ברשת - לצפייה בגודל מלא
גל מוסיף כי עצם פרסום המודעה ברשת האינטרנט מעורר שאלות של אפליה, בשל העדר אפשרות להעסקת יהודים בשבת למי שלא מחזיק בהיתר כזה. "הרי אין מחלוקת כי הם יכולים לבצע 6 משמרות במהלך השבוע", הוא מסביר. "לו המודעה היתה מפורסמת רק ביישובים בהם יום המנוחה השבועית לכלל התושבים אינו יום שבת, או שהיה מבוצע גיוס כח אדם באופן המופנה לאותה אוכלוסייה - המסקנה יכלה להיות אחרת".
המבחן: אם הדבר מתחייב ממהות התפקיד
אכיפת החוקים האוסרים על אפליה בשוק התעסוקה נמצאת באחריות נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, עו"ד ציונה קניג-יאיר. גם היא מסבירה כי המבחן לבחינת החוקיות של ההודעה הוא קודם כל אם הדבר מתחייב מאופיו ומהותו של התפקיד.
"חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה בשוק העבודה על מגוון רחב של רקעים, ומבקש לייצר שוק עבודה בו אנשים נמדדים לפי יכולותיהם וכישוריהם בהתאם לתפקיד המוצע", היא מסבירה. "בין העילות בגינן אסור להפלות מופיעות עילות הלאום, הדת, ההשקפה, המין, המוצא, הגזע ועוד".
"החוק קובע שאבחנה על פי אחת מהעילות האסורות בחוק תהא מותרת אך ורק אם היא נובעת מאופי ומהות התפקיד", היא מוסיפה. "מעסיק שיוכל להראות כי האבחנה שהוא עושה נובעת מאופי ומהות התפקיד המוצע, הוא מעסיק שעומד בדרישות החוק ולכאורה אינו חוטא באפליה. כך, מקום שבו מעסיק יכול להוכיח כי העסקת עובדים לא יהודים נדרשת מאופי ומהות התפקיד הוא לכאורה עומד בדרישות חוק השוויון".
קניג-יאיר מוסיפה כי בשלב הבא יש ליישם מבחן נוסף - מבחן המידתיות והסבירות בגיוס עובדים ברשת. "גם אם האבחנה נובעת לכאורה מאופי ומהות התפקיד - יש לבחון שהיא מידתית וסבירה, ולדאוג שגיוס העובדים הוא מגוון ואינו מוגבל וסגור לאוכלוסיית עובדים מסוג אחד. כך שתמהיל העובדים באותו מקום עבודה יהא מגוון, והגיוס יאפשר שוויון הזדמנויות לכלל האוכלוסיות".
עוד היא מדגישה, כי מעסיקים פרטיים המעוניינים לפעול לשילוב המגזר הערבי, הסובל מאפליה בשוק העבודה, יכולים לעשות זאת באמצעות "תוכניות מדיתיות להטמעת שוויון, שיעניקו שוויון הזדמנויות לכלל האוכלוסיות ויאפשרו תמהיל עובדים מגוון".
מרשת סטימצקי נמסר בתגובה: "על פי חוק, מנועה סטימצקי, כמו גם חברות רבות אחרות במשק, מהעסקת עובדים יהודים בשבת. לפיכך, סטימצקי כחברה המכבדת את החוק, מחוייבת לגייס לעבודה בשבת רק עובדים שאינם יהודים. בהתאם לחובה זו נוסחה מודעת הדרושים.
"יודגש שבסטימצקי מועסקים עובדים בני כל הדתות, וסטימצקי קולטת במקביל גם עובדים לעבודה בימי החול בלי כל אבחנה על בסיס השתייכות לדת. ברור שבנסיבות אלה אין כל אפליה במודעת הדרושים".