שתף קטע נבחר

 

אנגליה: המוסלמים שיקמו את ביה"כ החרב

גגו של בית הכנסת העתיק בברדפורד דלף. נזק ניכר נגרם למבנה, בייחוד לקיר המזרחי שעליו נשען ארון הקודש עם ספרי התורה. ומי בא לסייע במפתיע? חברי הקהילה המוסלמית הגדולה בעיר, שתרמו לא פחות מ-103 אלף ליש"ט לקופת הקהילה היהודית הקטנה, ואף הציעו ליהודים הקשישים חניון חינם

בחודש מרץ האחרון נקלעו 40 מתפללי בית הכנסת הרפורמי בעיר ברדפורד שבאנגליה לבעיה חמורה: דיווחים בכלי התקשורת בממלכה המאוחדת, דיווחו על נזקים משמעותיים לגג המבנה בן 132 השנים בעיר הצפונית, מה שגרם לדליפה ולנזקים לקיר המזרחי שעליו נשען ארון הקודש עם ספרי התורה. המבנה דרש שיפוצים מקיפים בעלות שהוגדרה כ"אסטרונומית".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

בינתיים, הוקפאו המשך הפעילות והתפילות במקום, וליו"ר המתפללים של הקהילה המזדקנת, רודי ליבור בן ה-87, לא נותרה ברירה אלא לנסות ולמכור את הנכס ההיסטורי. אבל אז עזרה מפתיעה הגיעה, מצדם של השכנים הקרובים - חברי הקהילה המוסלמית המקומית, המונה עשרות-אלפי מאמינים.

 

האזור שבו שוכן בית הכנסת שינה את הרכב האוכלוסין, ומוסלמים רבים עברו להתגורר בשכונה. והנה, באופן בלתי צפוי, כפי שמגדירים זאת אמצעי התקשורת הבריטיים, ארגנו ראשי המסגדים המקומיים מגבית כספים מיוחדת, שהצליחה לגייס את הסכום הגבוה הנדרש מהמתפללים לשיקום הבניין העתיק.

 

"מקווים שזה יתרום לשלום והרמוניה". רודי ליבור (משמאל) וזולפי כארים בבית הכנסת (צילום: huffingtonpost.co.uk) ()
"מקווים שזה יתרום לשלום והרמוניה". רודי ליבור (משמאל) וזולפי כארים בבית הכנסת (צילום: huffingtonpost.co.uk)

 

אקט ההתגייסות יוצא הדופן עורר לא מעט הדים בעיר האנגלית המנומנמת. "למעשה, זה היה בעיקר מתוך רצון לשמר את הקהילה יחד", אמר יו"ר המסגדים המקומי, זולפי כארים, לכתבת הבי.בי.סי. "בעיניי, אין זה משנה שמדובר בדת אחרת. הכול נבע מאיך אתה משמר בניין שהוא חלק מהמורשת וההיסטוריה המקומית מסגירה".

 

המוסלמי שעשה מתן בסתר

על פי הדיווח "בגרדיאן" הבריטי, 103 אלף ליש"ט, מתוך סכום שמגייסים המוסלמים עבור בית הכנסת היהודי

היחיד בעיר - יועברו כבר השבוע לחשבון הבנק של בית הכנסת, על מנת שחברי הקהילה יוכלו להתחיל בשיפוצים ולהחזיר את המבנה היפהפה לשימוש.

 

זולפי כארים העומד בראש היוזמה המפתיעה, ציין כי מאז החיבור המשותף הוא רואה בליבור את "אחי הגדול החדש". הוא הוסיף כי "זה גורם לי להיות גאה שאנחנו יכולים להגן על השכנים שלנו, ובה בעת לשמר חלק מההיסטוריה התרבותית של ברדפורד".

 

בראיון ל"האפינגטון פוסט", סיפר ליבור כי מערכת היחסים המיוחדת שלו עם הקהילה המוסלמית המקומית, החלה להירקם בשעה שארגן לובי מקומי לעצור את הפיכת הבניין ההיסטורי בשכונה – למסעדה. פעילים מוסלמיים מקומיים נרתמו ליוזמה, ויחד עצרו את השינוי.

 

כך, לדבריו, גם נודע לאנשי השכונה המוסלמים על מצבו הפיננסי הרעוע של בית הכנסת, שהחל לקבל סיוע מארגוני צדקה מוסלמיים מקומיים. ליבור הוסיף כי בזכות הפעילים הללו נוצר גם קשר עם מוחמד מחמוד, המשמש כפקיד פיתוח בכיר במועצת ברדפורד. "כשהגג החל לדלוף בצורה חמורה, סיפרתי לו שנדרש מאיתנו 2,000 ליש"ט על מנת לבצע תיקון דחוף ביותר", ליבור מספר.

 

"התברר לי שהוא ביקש מאחד מעשירי הקהילה המוסלמית לתרום לנו את הסכום, ובצורה אנונימית". התורם התגלה מאוחר יותר כחאליד(Kahlid) פרבזי, איש עסקים מהשכונה, שלא הסתפק בתרומה, אלא אף הציע חנייה ללא תשלום לחברי בית הכנסת הקשישים, בחניון שבבעלותו הממוקם בסמוך.

 

ברדפורד מתרוקנת מיהודים

הקהילה היהודית המקומית בברדפורד, התבססה בעיר עוד במאה ה-19. גלי הפליטים מאירופה ערב מלחמת העולם

השנייה הביאו אליה יהודים רבים נוספים, בעיקר מדנמרק ומגרמניה, שהשתלבו עד מהרה בתעשיית הטקסטיל המקומית הידועה בעולם באיכותה. כמה עשורים בלבד אחרי, דומה כי הקהילה היהודית נעלמת אט-אט מהנוף המקומי.

 

על פי "הגרדיאן", בנובמבר 2012 נסגר בית הכנסת האורתודוקסי המקומי, לאחר שלא נותרו בו עשרה יהודים למניין. גם בית הכנסת הרפורמי הנוכחי, שבעבר מנה למעלה מ-150 מתפללים, נקלע למשבר דמוגרפי חמור. לדברי ליבור, רוב הצעירים היהודים נטשו את ברדפורד לטובת לונדון, ואוכלוסיית המתפללים מזדקנת בהתאם.

 

בבית הכנסת כיום, רב המגיע פעם בחודש מעיר אחרת, וטקסי תפילה מתקיימים על בסיס חודשי בלבד. אם בית הכנסת היה נסגר, היו נאלצים חברי הקהילה המקומית לנסוע עד לעיר לידס, על מנת להשתתף בתפילה יהודית.

 

בית הכנסת הרפורמי הינו מבנה רחב ידיים, המעוצב בסגנון מורי ייחודי. אך עלויות האחזקה שלו, הפכו למאתגרות במיוחד עבור הקהילה המצטמקת.

 

יו"ר המסגדים יגן על בית הכנסת

מחמוד הוא שערך את ההיכרות בין ליבור לבין זולפי כארים בתחילת השנה. "הוא נפגש אתי בבית הכנסת על מנת לראות את הבניין", הוא מספר. לדברי כארים, "מאוד התרשמתי מהארכיטקטורה של הבניין ומההיסטוריה של בית הכנסת. לא יכולנו לתת לכל זה להתבזבז".

 

איחוד הכוחות גרם מאז ללא מעט הרמות גבה. בין הפוליטיקאים המקומיים ישנם גם אנטי-ישראליים מובהקים, כגון דיויד וורד, חבר פרלמנט מקומי מהמפלגה הליברלית הנתמכת בידי המוסלמים רבים, שכינה את ישראל "מדינת אפרטהייד", וארגן משלוחים לרצועת עזה. וורד אף החרים דיון שאליו הוזמן באוניברסיטת אוקספורד, משום שהשתתף בו סטודנט ישראלי, וזכה לתמיכה מוסלמית רחבה בברדפורד.

 

"רבים מהאנשים נדהמים כשהם מגלים שיהודים ומוסלמים עובדים יד ביד. בה בשעה, שכל מה שאתה שומע על ברדפורד הם דברים שליליים", אמר כארים. "אנחנו רוצים לוודא שבית הכנסת יהיה מוגן לטווח הרחוק, וישמש כאתר מורשת לקהילה".

 

עכשיו מקווים ליבור וכארים כי הדו-קיום הפורח בין הקהילות ובית הכנסת שישופץ, ישמשו השראה ומודל לחיים משותפים גם במקומות אחרים בממלכה ובעולם, זאת על רקע המתיחות בין מוסלמים ליהודים. "אני מקווה", אמר ליבור, "שזה יתרום לכיוון של שלום והרמוניה. הכל יכול להיות הרבה יותר טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיוע מארגוני צדקה מקומיים. ליבור וכארים
מומלצים