המואזין יתפלל בבית הכנסת
זמר החצר של מלך מרוקו ומזמרי האסלאם האהובים מגיע לישראל, למופע ולתפילה משותפת והיסטורית בבית הכנסת. "אני יודע שיש מקבילות מוזיקליות בינינו לשירת הקודש היהודית", אומר עבד אל סאלאם ספייאני. והפייטן אלמליח מוסיף: "שנינו שרים בלשון אחת לבורא אחד - אצלנו זה אלוקים ואצלם זה אללה"
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ספיאני וליאור אלמליח, מואזין ופייטן, ישירו את הבקשות של פרשת "משפטים" בשני קולות, בתפילה משותפת, במסגרת "כנס הפייטנים העולמי 3" שייערך בישראל בעוד כחודש, במלון "דויד ים המלח". במהלך שלושת ימי הכנס, ייערך המופע פעמיים: האחד, בפתיחה עם נגן ה"רבאב" (כלי מיתר מרוקאי) מוחמד חאראט, והשני, כאמור, בבית הכנסת בשבת בבוקר, עם לחני תפילה מוכרים שהושאלו מהשירה הערבית, לצד קטעי המקור מהתפילה האסלאמית.
"היהודים הם חלק מהעם המרוקאי"
ספיאני הנוהג להופיע בפני מלך מרוקו בקביעות בעיד אל-פיטר, נחשב למומחה בעל שם עולמי בשירה ערבית קלאסית ועממית, ובשירת הקודש האנדלוסית-אסלאמית. "הרעיון לשיר יחדיו שירת קודש מוסלמית ויהודית, הוא של ליאור (אלמליח)", ספיאני מספר. "הוא בא אלי בהצעה הזו, ובהתחלה לא הבנתי איך ניתן ליישם זאת, אך אני יודע שיש מקבילות מוזיקליות בינינו לבין שירת הקודש היהודית. זו הפעם הראשונה שנעשה דבר כזה, והחיבור יהיה, ללא ספק, מיוחד ויוצא דופן".
ספיאני חוזר לישראל לאחר למעלה מעשרים שנות היעדרות, בעקבות מצב היחסים הרעוע עם מדינות ערב, והוא מתרגש מהמפגש המחודש עם הקהל הישראלי על הבמה. "זה קהל חי ותוסס", הוא אומר. "במשך שנים חיינו, ואנו עדיין חיים, עם היהודים במרוקו. הם חלק מהעם המרוקאי, כך שהמזג, האופי וההבנה במוזיקה כמעט זהה. זה קהל שיודע להעריך מוזיקאים ווקאליים טובים. אני מאמין שגם בארץ הוא ייהנה - הן ממני ובטוח מליאור, שאהוב עלי באופן אישי - וגם על הקהל הישראלי".
"למופע הזה אין יומרות פוליטיות", אומר הפייטן ליאור אלמליח, המשמש אף כמנהלו המוזיקאלי של הכנס. "אם נסתכל על זה במבט-על, שנינו שרים בלשון אחת לבורא אחד - אצלנו זה אלוקים ואצלם זה אללה".
"שירת הבקשות", כך זה נשמע בערבית
לדברי אלמליח, מדובר בסנונית ראשונה בישראל של שיתוף פעולה מוזיקאלי, המתקיים בכל עת מעל בימות העולם, ובעיקר באירופה. "יוצא לי לעבוד הרבה עם אמנים ממדינות ערב", מגלה אלמליח. "אפילו עם אמנים מאיראן יש שיתופי פעולה מצוינים".
ומבצעים פיוטים יהודיים?
"בהחלט. יש סקרנות. בחלק מהמקרים אני מלמד אותם טקסטים מהמקורות בעצמי, אם זה תהלים, שיר השירים או שירת ריה"ל. יש נכונות ויש פתיחות גם אם אני אתם על במה אחת, וגם אם זה בליווי נגנים ערבים. יש רצון לשיר חומרים האחד של השני. אני מבצע בעצמי גם טקסטים מערבית, כך שזה הדדי לחלוטין".
אלמליח טוען כי פרשת משפטים לא נבחרה באקראי, כי אם בחירה מכוונת בשל העושר הפיוטי של לחנים ממוצא ערבי אנדלוסי קלאסי. "עבד יהיה איתנו גם בתפילה בבית הכנסת. כשתסתיים התפילה ויתחילו הבקשות, הוא ישיר את התפילה אתנו לסירוגין, בערבית ובקונטקסט מוסלמי. זו תהיה חוויה מצמררת ומדהימה", אלמליח מוסיף ומייחל ל"קירוב לבבות מיוחד. פעם ראשונה שאנחנו עושים משהו כזה, ואין לי ספק שזה ירגש את כולם".
המוזיקה - "מפלט מהתופת ומהמהפכות"
אך בעוד שיתופי הפעולה באירופה הולכים ומתרחבים, הרעיון להביא זמרים ונגנים ממדינות ערב להופעות בישראל עודנו משימה מסובכת במיוחד. "זה נעצר בעיקר מהחשש מתגובה מצד השלטונות", מספר אלמליח, ומוסיף כי רק לאחרונה הופיע עם נגן העוד העולמי עומר אל באשיר, כשבתגובה בוטל מסע הופעות שתוכנן לבאשיר בלבנון.
"ביטלו לו הופעות כי פורסם בעיתון שם שהוא הופיע אתי. מצד שני, יש כל הזמן הופעות עם אמנים ערביים. לפני חודשיים הופעתי עם זמרת ולהקת נגנים מדמשק. הדברים האלה קורים כל הזמן, ויש הרמוניה מופלאה. המוזיקה נותנת להם מפלט מהתופת והמהפכות".
יש מצב שנראה אותם בישראל?
"הם מאוד רוצים להגיע, אבל חוששים לביטחונם האישי, וגם יותר מזה, ל'מה יגידו' עליהם במדינות שלהם. אנו מתאמצים להביא אותם לפה, בגלל החזון שמהמוזיקה יכולה לייצר חיבור מהסוג שלא קיים בין מדינות, כדי שהמוזיקה תהיה זו שמחברת ומגשרת. שמוסלמי, נוצרי ויהודי יוכלו לשיר מעל במה אחת – ואחר כך גם לשבת ולדבר. זה מסר שלעתים מיטשטש".
לצד החששות וההסתייגויות יש גם חדשות טובות. "רק לפני יומיים שלח אלי אחד הנגנים המפורסמים באלג'יר מייל, לבדוק אופציות להופעה בארץ. אלג'יר זו מדינה קשה, עם יחסים מאוד בעייתיים עם ישראל – ופתאום קיבלתי מייל כזה. אולי זה יהיה ספתח לבאות?"
מלך ערבי, שרים יהודים
בניגוד למתרחש בשאר מדינות ערב - מרוקו, לדברי אלמליח, היא אי יוצא דופן של שלווה ופתיחות.
"משהו אחר בנוף", הוא מתאר. "קהילה יהודית ענקית חיה שם בעבר, ועדיין משפיעה בעיקר בקזבלנקה, אבל גם במרקש ובמקומות נוספים.
"יצא לי לבקר שם לא מעט באירועים פרטיים של חברי הקהילה, הם מאוד מוערכים. יש יועצים יהודים למלך, שרים יהודים, ובכלל - קירבה אדירה לעולם היהודי. הצו המלכותי המפורסם שעובר מאב לבן הוא 'תשמור על יהודים וככה תשמור על הכיסא שלך'. זה צו בשתיקה שעדיין עושה את שלו".
"לפני פסח עוברים מלונות שלמים במרקש הכשרה מלאה, ויהודים מצרפת, קנדה וממרוקו עושים לילות סדר מרוכזים, דבר שאני לא מכיר במאסה כזו אפילו במדינות אירופה. זה מדהים אותי כל פעם מחדש, איך בלב מדינת ערבית בתי מלון שלמים הופכים להיות כשרים לחוגגים יהודים. זה מראה עד כמה המדינה הזו באמת שונה".