רשת ויקטורי הורשעה: קצבים עבדו יותר מדי
חברת המרכולים הורשעה בכך שקצבים מהסניף בקריית מלאכי עבדו יותר מהמותר. לא עזרה לה הטענה שהם היו חלק מ"סקטור בעייתי ואגרסיבי" ושהם באו והלכו מתי שרצו. השופט קבע שהאחריות היא של הרשת
נגד רשת המרכולים ויקטורי,
שהפעילה סניף בקריית מלאכי,
הוגש ב-2008 כתב אישום בגין העסקת ארבעה קצבים מעבר ל-12 שעות עבודה ביום. כתב האישום, שהגישה המדינה לבית המשפט האזורי לעבודה בבאר שבע, ייחס גם למנהל הכספים של הרשת עבירה פלילית של אחריות מנהל בתאגיד בגין העסקה בניגוד לשעות עבודה ומנוחה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- דעה: ציפי לבני עלולה להפוך ילדים לכלי ניגוח
- ראש עיר בישראל יכול לעבור קדנציה בשלום?
- עשינו עסק? תעידו נגד המנהל ותקבלו פיצויים
- טוב, ביי: הסכימה להתגרש ונעלמה ל-9 שנים
בתגובה טענה הנאשמת, באמצעות עו"ד לאה צבי, שהסניף עמד באותה עת לפני סגירה, והקצבים ממחלקת הבשר, שהם "כרגיל, סקטור בעייתי, קשה להשגה ומתנהל באגרסיביות", ניצלו את המשבר הניהולי וקבעו לעצמם את שעות העבודה: הם התייצבו בשעות שבהן לא התבקשו להתייצב, נשארו בעבודה לאחר שעות המשמרת ויצאו ובאו במהלך היום מבלי להחתים כרטיס נוכחות.
מנהל הכספים טען שהוא מקבל לידיו ריכוז שעות כללי של העובדים, ולכן לא היה מודע לכך שהקצבים עבדו יותר מ-12 שעות ביום, מה גם שאין בידו אמצעים למנוע מקרים בודדים של העסקה שלא כדין. עוד טען שהעביר הנחיות חד משמעיות למנהלי הסניפים, שלפיהן אין להעסיק עובד מעבר לשעות המותרות בחוק, ועובד לא יקבל שכר על העסקה שלא כדין. העובדים בסניפים, לדבריו, התבקשו לחתום ולאשר את קבלת ההנחיות.
החתימו כרטיס - יקבלו כסף
השופט משה טוינה קבע שאין מחלוקת שמשכורתם של העובדים שולמה על סמך הנתונים בדו"חות הנוכחות. עובדה זו היא כהודאה בהיותם של הדו"חות משקפים את שעות העבודה בפועל. לדברי השופט,
אין המעביד יכול להתנער מהחובה המוטלת עליו להקפיד על יום העבודה הקבוע בחוק, גם לא בנימוק שהעובד עשה דין לעצמו.
אשר על כן, משהוכח כי העובדים הנ"ל אכן הועסקו מעבר לארבע שעות נוספות ביום, אין מנוס מהרשעת החברה בעבירות המיוחסות לה.
לעניין אחריותו של מנהל הכספים ציין השופט שגם אם נושא המשרה אינו "מבצע" עבירה, הרי שבכוחו למנוע את ביצועה, אלא אם הוכח שלא ידע על כך או שנקט אמצעים סבירים לשמירת הוראות החוק. במקרה זה ניכר כי הנאשם, שיושב במשרדי הנהלת החברה בגן יבנה, לא ידע על העסקת העובדים ולא נתן הוראה על כך.
פסק הדין הזה מוכיח שוב שהוראות חוק שעות עבודה ומנוחה מ-1951 אינן אקטואליות דיין ויש לשנותן. כמות המעסיקים העוברים על חוקי העבודה הם כה רבים, עד שאין כמעט יכולת להתמודד עמם. עולה גם השאלה האם נכון וראוי שמחלוקת כלכלית תהפוך לעבירה פלילית, כאשר לעיתים העובדים עצמם מנצלים את התמ"ת להתנגחות במעסיק.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד דוד מימון
עוסק בדיני עבודה
מומלצים