דרך, ארץ: כללי התנהגות בטיול באיטליה
נוסעים לחופשה ברומא? למה אסור להביא פרחים צהובים כמתנה, לחתוך פסטה עם סכין, לספר בדיחה על פוליטיקאים ולמה חשוב להקפיד להסתכל בעיניים כשלוחצים יד - כללים למטייל הישראלי בארץ המגף
באיטליה קיימים קודים תרבותיים וכללי התנהגות שחשובים לא פחות כדי לשמור על המוניטין וההתחשבות בזולת.
כללי ההתנהגות מתבססים על אילו שבאירופה, אך יש עדיין כמה שינויים קלים. הנה כמה הנחיות למי מכם שיוצא לנפוש באיטליה ויפגוש, כמובן, באיטלקים.
עוד על נימוסים בחו"ל:
- המדריך לנימוסים: לנסוע ברכבת בבריטניה
- פני התייר הישראלי: "אין סטייל, תרבות, ונימוסים"
- צרפתים, נמאסתם! חוסר הנימוס מבריח תיירים
פגישה והיכרות
עקרונית, האיטלקים הם החמים והנלהבים ביותר בין עמי אירופה, אולם כשנותנים יד ללחיצה - חשוב מאוד להקפיד להסתכל האחד לשני בעיניים. ברוב המקרים אף נהוג להתנשק בכל לחי כבר בפגישה הראשונה, אם כי זה משתנה על פי מחוז.
בצפון - רק חברים טובים וקרובי משפחה נותנים נשיקה על הלחי; בדרום - קרובי משפחה, מכרים, זרים ואף גברים מעניקים נשיקה על כל לחי. עם זאת, מאוד לא מקובל לכנות אדם בשמו הפרטי, אלא אם הוא מאפשר זאת במפורש. בנוסף, האיטלקים קובעים את אופיו של האדם כבר ברושם הראשוני - יש להתלבש יפה ומכובד.
הבאת וקבלת מתנות
להביא פרחים היא מתנה שגורה באיטליה, בייחוד אם מגיעים לביתו של אדם. בשום אופן לא להביא
חרציות: זה סמל למוות. יותר מכך, אל תביאו בכלל פרחים צהובים - לפי האמונה, זה מסמל קנאה וכעס. באופן כללי, האיטלקים מעניקים הרבה תשומת לב למתנה שהם מעניקים: זה יכול להיות שוקולד מאיכות טובה או יין יקר במיוחד - והם גם מבינים בזה, אל תתקמצנו.
מקבל המתנה יפתח את האריזה מול עינכם ויעניק לה הרבה תשומת לב, כלומר לא רק יניח אותה בפינת הכניסה ויחזור לבישולים. גם לצבעי העטיפה יש משמעות: אסור שחור (מוות), סגול (מזל רע) או אדום בוהק (רומנטי).
הזמנה
אם תזכו להזמנה ממכר - יש סבירות כי זה יגיע בדואר או על ידי שליח, ואם זה מאוד חשוב - יש סיכוי שהמארח אף יכתוב זאת בכתב יד. בין חברים או מכרים קרובים, ההזמנה תגיע בדוא"ל. עם הגעתכם לאירוע - עליכם להקדיש תשומת לב רבה למארח. כלומר, להתיישב בצד או להתעסק במשהו בבית או במסעדה ייחשב מאוד לא נימוסי.
חשוב גם להתלבש בהתאם - בגד אלגנטי לנשים ומכופתרת לגברים. אפשר להתעכב בהגעה לאירוע פרטי באיטליה ב-5-15 דקות, וגם למסיבה גדולה אין להתעכב ביותר מ-30 דקות. באם אתם נשארים לתקופה במדינה, מקובל שכשבוע או שבועיים אחרי שהוזמנתם, תתקשרו גם אתם להזמין את אותו המארח לביתכם או למקום חברתי אחר.
נימוסי שולחן
הגעתם לשלב האוכל? אין לשבת בשולחן לפני שהמארח הזמין אתכם (במסעדה או בבית). כמו בכל אירופה, להקפיד שסכין בימין ומזלג בשמאל. בניגוד לאירופה, במנות שלא צריכות סכין (פסטה, ריזוטו או מרק) - אין להחזיק את הסכין ביד בכלל, וגם לא לנבור יותר מדי באוכל עם המזלג. אם השארתם קצת אוכל בצלחת - לא נורא, השארתם הרבה – לא מנומס.
אם אתם בבית המארח, עליכם להציע לפנות את הצלחת, אך אֵם הבית תמיד תסרב. בניגוד לישראל, מאכלים כמו צ'יפס, זיתים או חטיפים קטנים על הצלחת - להיעזר במזלג, ואסור בתכלית האיסור לבלוס עם היד.
הומור
האיטלקים אוהבים הומור טוב בכל זמן נתון, אך הם לא יספרו בדיחות בזמן לוויה או אירועים עצובים. רוב הבדיחות שלהם אינן עוסקות במשמעות כפולה של מילים (כמו בעברית או באנגלית), אלא נוגעות במצבים ובפתרונות שלהם.
לפעמים הבדיחות יכולות להיות גסות לחלוטין, אך הן יפתרו בצורה מצחיקה. אל תיבהלו אם אדם שרק הכרתם, יפתח איתכם שיחה בבדיחה גסה. אתם, כזרים, בשום פנים ואופן, ללא יוצא מן הכלל, אל תספרו בדיחה על פוליטיקה, ובטח שלא על המאפיה.
כללי "אל תעשה" באיטליה!
מקום 5 - להשאיר טיפ
השארת תשר אינה מקובלת באיטליה. עם זאת, אם אתם במקום הומה תיירים, ובעיקר אמריקנים שנוהגים להשאיר טיפ בכל מקום, אין בעיה שתשאירו קצת מטבעות קטנים שנשארו לכם. באופן כללי, אלא אם נתנו לכם השירות הטוב ביותר שהכרתם מיומכם - הימנעו מכך. זה כלול בחשבון. אה, גם אל תיבהלו אם החשבון ינחת על חשבונכם באמצע הסעודה - זה מאוד מקובל.
מקום 4 - אל תגעו בסחורה
אם אתם נמצאים בחנות ירקות או פירות, אל תתחילו לחטט ולמצוא את המוצרים הכי טובים - המוכר עושה זאת עבורכם. גם בחנות בגדים, אל תתחילו לנבור אחר בגד במידה או בצבע כרצונכם, פנו למוכר/ת ובקשו בדיוק מה שאתם מחפשים. בשל מסורת האיטלקים עם עולם האופנה, סבירות גבוהה שרוב המוכרים יודעים בדיוק את המידה שלכם בשנייה שנכנסתם בדלת.
מקום 3 - לא לאכול בהליכה
נדיר מאוד לראות איטלקים אוכלים תוך כדי הליכה. הם מעניקים מקום של כבוד למזון, ולא תראו אותם
עושים זאת על הדרך, אפילו אם הם ממהרים לפגישה. סביר להניח, שגם לא תראו אנשים לועסים מסטיק ברחוב. המאכל היחידי שתראו תוך כדי תנועה הוא גלידה.
מקום 2 - אסור לבקש פרמז'ן על הדגים
בראש עשרת הדיברות של הקולינריה האיטלקית: גבינות ודגים או פירות ים לא מתערבבים. רק בשנים האחרונות בלבד, ובמסעדות מודרניות ביותר, אפשר למצוא דג בס עם ריקוטה וכדומה, אך זה נחשב מאוד יוצא דופן. עם זאת, ערבוב בין המרכיבים נחשב חטא שלא יעבור בשתיקת המלצר. בנוסף, אל תראו בציבור חותכים פסטה עם סכין.
מקום 1 - אל תביטו על הפרארי
צפייה בנשים שעוברות ברחוב הוא "ספורט לאומי", במקום שני אחרי כדורגל, ולכן אין להיעלב אם נועצים בך עיניים. אבל במקום השלישי אחרי כדורגל ונשים - מגיעה מכונית פורמולה 1 וקבוצת פרארי. אל תעיזו להגיד ולו מילה רעה אחת על המותג פרארי בציבור. יש אנשים שהותקפו בו במקום רק כי הלעיזו את צבע הרכב.
הטיפים באדיבות ברליץ, בית ספר ללימודי שפות, סמינרים עסקיים והתנהגות בין-תרבותית