שתף קטע נבחר
 

זהבית כהן בסין, לקידום מכירת תנובה

המגעים מול החברה הסינית ברייט פוד נערכים לפי שווי חברה של 2.5 מיליארד דולר, אך ברקע נמשכות גם ההיערכויות להנפקת תנובה בתל אביב. מבטח שמיר טרם החליטה איך לנהוג במקרה של הנפקה וצפויה להעדיף להישאר כשותפה ישראלית של ברייט פוד

זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, יצאה לסין לקדם את עסקת מכירת תנובה לחברה הסינית ברייט פוד. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מול ברייטפוד נערכים לפי שווי חברה של 2.5 מיליארד דולר (כ־9 מיליארד שקל), במקביל להכנות להנפקת תנובה בבורסה בתל אביב. טרם נבחרו חתמים להנפקה, שאמורה להיערך לפי התוכניות בדו"חות השנתיים של החברה ל-2013 בתוך 4-3 חודשים. עובדה זו מצביעה על החשיבות שמעניקה אייפקס למיצוי המהלך מול הסינים.

 

ייתכן שלהאצת המגעים מול ברייט פוד יש קשר גם לעובדה שבשבוע שעבר הוכנסו מחירי הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה לפיקוח, מה שלפי הערכות עלול להביא לתנובה אובדן רווח נקי של 70-60 מיליון שקל בשנה ופגיעה של 700-600 מיליון שקל בשווי החברה.

 

בתנובה שואפים להנפיק את החברה לפי שווי של 10-9 מיליארד שקל, אבל עסקה מול הסינים, אם תבשיל, תהיה עניין ודאי יותר משווי בהנפקה. תנובה חתמה את הרבעון השלישי של 2013 עם גידול של 2% בהכנסות ל־1.78 מיליארד שקל ורווח נקי של 79 מיליון שקל, ירידה של כ-49% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

 

שאלה מהותית במגעים מול הסינים היא סוגיית השותפים של אייפקס בתנובה. אייפקס מחזיקה בכ-56% ממניות תנובה, ואילו מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר מחזיקה בכ-20% בעוד הקיבוצים מחזיקים בכ-24%. אפ.מש (החברה המשותפת לאייפקס ומבטח שמיר) רכשה את השליטה בתנובה מידי קיבוצים ומושבים בינואר 2008 לפי שווי חברה של 989 מיליון דולר ‏(2.89 מיליארד שקל‏). מאז היא קיבלה דיבידנדים בסכום כולל של 1.2 מיליארד שקל.

 

ככל הידוע שמיר והקיבוצים לא החליטו כיצד לנהוג במקרה של הנפקה. שמיר אף טרם נפגש עם הסינים, ועדיין אין הצעה רשמית שעליה מחויבת מבטח שמיר לדווח לבורסה. נראה כי ההחלטה של שמיר תלויה בשאלת השווי, וכי בשווי הנוכחי הוא יעדיף להישאר כשותף ישראלי לברייט פוד.

 

שותף כזה עשוי להוות פתרון לסוגיה מהותית במקרה של התקדמות המו"מ מול הסינים לכלל עסקה. מכירה של חברת המזון הישראלית הגדולה ביותר לתאגיד סיני עלולה להיתקל בקושי ציבורי ואולי גם רגולטורי. עם זאת, יש לזכור כי גם השליטה בחברת תשתיות ישראלית מהותית - בזק - נמכרה בעבר לקבוצה זרה עם שותף ישראלי.

 

ברייט פוד הסינית היא חברה פרטית בבעלות ממשלת סין שמתמחה ברכישת אחזקות בחברות מזון ומשקאות. ברייט פוד היא חברת המזון השנייה בגודלה בסין והיא מחזיקה בארבע חברות נסחרות, כולל Bright Dairy & Food. מחזור המכירות שלה ב-2011 הסתכם ב-7 מיליארד דולר. המגעים בין החברה הסינית לתנובה נחשפו ב"כלכליסט" בספטמבר האחרון.

 

ברייט פוד רכשה 51% ממניותיה של יצרנית החלב הניו־זילנדית Synlait ביולי 2010 תמורת 58 מיליון דולר, ובספטמבר 2010 היא ניהלה מגעים שלא עלו יפה לרכישת הבעלות המלאה בחברת United Biscuits הבריטית. ברייט פוד רכשה 75% ממניות Manassen האוסטרלית באוגוסט 2011 תמורת 530 מיליון דולר, ובמאי 2012 רכשה 60% ממניותיה של יצרנית דגני הבוקר הבריטית Weetabix תמורת 1.2 מיליארד ליש"ט (כ־2 מיליארד דולר).

 

בינתיים נמשכים המגעים בין אייפקס ושמיר לרכישת 6% ממניות תנובה מידי התאגידים של הקיבוצים משקי עמק הירדן ומילואות. התאגידים מיוצגים ע"י עו"ד גדעון פישר, שמחזיק בידיו מנדט מקיבוצים אחרים למכירת 5% נוספים ממניות החברה.

 

ברייט פוד (Bright Food) - תעודת זהות

שנת הקמה: 2006

מיקום: שנגחאי

בעלים: ממשלת סין

תחום פעילות: מזון

הכנסות ב־2012: 14 מיליארד דולר

יעד הכנסות עד 2015: 24 מיליארד דולר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים