שתף קטע נבחר

50% פחות מקרי שלשולים בגלל חיסון הרוטה

נתונים של משרד הבריאות מצביעים על ירידה של למעלה מ-50% בתחלואה מוירוס הרוטה, הגורם לשלשולים והקאות, בקרב תינוקות. הסיבה: הכנסת החיסון כנגד הוירוס לשגרת חיסוני הילדות לפני כשלוש שנים. "החיסון לא מונע 100% מהמקרים, אבל כן מונע מקרים קשים", אומרים במרכז הלאומי לבקרת מחלות

בזכות החיסון - פחות שלשולים והקאות: לפי נתוני משרד הבריאות התחלואה השנה נמוכה בכ-50% מבשנים קודמות, בשל הכנסת החיסון נגד וירוס הרוטה לשגרת חיסוני הילדות. החיון הוביל לירידה חדה במספר הפונים לחדרי המיון ולמרפאות בקהילה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על מחלות ילדים בערוץ הורים:

הילד חולה: מתי אפשר לשלוח לגן - ומתי לרופא

דלקות אוזניים: באמת לא צריך אנטיביוטיקה?

דבש באמת עוזר? כל הדרכים להקל על שיעול לילי

 

"אנחנו רואים היעלמות של תחלואת החורף"

אין הורה שלא מכיר את וירוס הרוטה, הגורם הראשי לשלשולים בקרב תינוקות. לפי ההערכות, כמעט כל ילד עד גיל חמש נדבק בווירוס, שקוטל כחצי מיליון ילדים במדינות המתפתחות וגורם לאשפוזים רבים במדינות המערב. בכל שנה ישנם שני גלים של תחלואת מעיים: אחד במהלך חודשי הקיץ והשני בחורף. הגל החורפי, שמתרחש בין ינואר למרץ, מיוחס לווירוס הרוטה.

 

במרכז הלאומי לבקרת מחלות זיהו החל מהרבעון האחרון של שנת 2011 שגל התחלואה השגרתי הגיע מאוחר יותר מהרגיל ונמשך זמן קצר יותר. כעבור שנה, ברבעון האחרון של 2012, גל התחלואה כבר הצטמצם באופן משמעותי ביותר.

 

על פי נתוני המשרד בשלוש השנים האחרונות חלה ירידה של כ-50% בהגעת תינוקות עד גיל שנתיים לחדרי המיון עקב שלשולים. בנוסף חלה ירידה של 20%-30% בפנייה למרפאות בקהילה. לפי מחקר חדש של המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות האחראי הישיר לירידה המשמעותית הוא החיסון נגד וירוס הרוטה, שנכנס לשגרת החיסונים בחודש דצמבר 2010.

 

"באופן היסטורי, אפשר היה לראות בחורף שלשולים בקרב ילדים עד גיל חמש שנגרמו מווירוס הרוטה", מסבירה פרופ' תמי שוחט, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות. "לפי נתוני המחלקה לאפידמיולוגיה יש היענות של 80% לשלוש המנות של חיסון הרוטה, ואנחנו רואים ירידה דרמטית מאז שהחיסון נכנס לשגרת החיסונים. אנחנו ממש רואים היעלמות של גל התחלואה בחורף. החיסון לא מונע 100% מהמקרים, אבל כן מונע מקרים קשים".

 

הירידה בתחלואה - בעיקר בקרב תינוקות

המחקר בוצע בבתי החולים של "שירותי בריאות כללית" ובמרפאות של "מכבי שירותי בריאות". הירידה המשמעותית ביותר הייתה בפניות לחדרי המיון לילדים בשמונת בתי החולים של הכללית. בשנת 2012/2013 נצפתה ירידה של 57.2% בקרב ילדים עד גיל שנתיים בפניות עקב תחלואת מעיים זיהומית. כלומר, לחיסון מיוחס חסכון של יותר ממחצית מהפניות. בקרב ילדים עד גיל שנה מדובר בירידה של 42.6%. גם בקרב ילדים גדולים יותר נצפתה ירידה: 31.3% בקרב ילדים עד גיל שלוש ו-23.3% בקרב ילדים עד גיל ארבע.

 

כאמור, גם בפנייה למרפאות בקהילה חלה ירידה. המחקר מצביע על ירידה של 19% בקרב ילדים עד גיל שנה בשנת 2011/2012 לעומת העשור שקדם לו, כאשר מדובר ב-2.7% מכלל הפניות, לעומת 3.3% בממוצע. בשנה שאחרי זה הנתון כבר ירד ל-2.4% מכלל הפניות, שמלמד על ירידה של 27% לעומת השנים 2000 עד 2011. בשנת 2012/2013 ניתן לראות גם ירידה של 23% בילדים עד גיל שנתיים, 19% בילדים עד גיל שלוש, 14% עד גיל ארבע ו-13% עד גיל חמש.

 

כשבודקים את שיעור הפניות לכל עשרת אלפים תינוקות באותן שנים מגלים ירידה משמעותית אף יותר. הממוצע של השנים 2000 עד 2011 היה 104.9 לכל עשרת אלפים תינוקות בשנת החיים הראשונה, אך בשנת 2011/2012 הנתון ירד ל-74.4, ירידה של 29%. בשנה שאחרי זה המספר כבר צנח ל-69.9 לכל עשרת אלפים, ירידה של 33%.

 

בקרב ילדים עד גיל שנתיים חלה ירידה של 31%, בקרב ילדים עד גיל שלוש ירידה של 30% ולאחר מכן 23% לילדים עד גיל ארבע ו-18% לילדים עד גיל חמש.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
וירוס הרוטה. מסוכן במיוחד בקרב תינוקות עד גיל שנתיים
צילום: shutterstock
מומלצים