שתף קטע נבחר

 

הישיבות: בעקבות הבג"ץ - נקצין ונקשיח עמדות

בישיבות ממשיכים ללמוד כרגיל, ורואים בשלילת התקציב צעד נוסף ב"רדיפת עולם התורה": "המפריעים מונעים משנאה תהומית. לא נתפשר על אף פסיק". ראשי ישיבות מבהירים כי רבים כבר אינם נשענים על התמיכה הממשלתית: "התומכים מחו"ל לא יאפשרו אפילו למוסד אחד להתמוטט"

חברי הכנסת החרדים תקפו בחריפות את שופטי בג"ץ על שלילת תקציבי הישיבות, אבל דווקא במוסדות התורה - הנפגעים הישירים של צו הביניים שניתן אמש (יום ג') - לא ממש מתרגשים. הכעס על בית המשפט והזעם כלפיו גדולים, אך הרבנים והתלמידים מבטיחים: הענישה הכלכלית לא תעזור.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

 

נחשון, תלמיד ישיבת פוניבז' בבני ברק, אמר על החלטת השופטים כי מדובר "בהמשך רדיפת עולם התורה מאז הקמת הממשלה הנוכחית, אך יש טעות אחת בכל הגישה שלהם: איננו מפחדים לא מסנקציות, לא ממעצרים ולא משום אמצעי לחץ אחר".

 

"לא רק שאיננו מתכוונים להתגייס, אלא אפילו ל'רישום והסדרה', כפי שקורא לזה הצבא, לא התייצבנו" (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
"לא רק שאיננו מתכוונים להתגייס, אלא אפילו ל'רישום והסדרה', כפי שקורא לזה הצבא, לא התייצבנו"(צילום: יובל חן)

 

"נמשיך לשקוד על התורה, מבלי להתייחס לכל המפריעים שמוּנעים משנאה תהומית לכל דבר שבקדושה", הצהיר. "לא נתפשר על אף פסיק". לדבריו, דחיית השירות על ידי שר הביטחון הייתה "מחויבת המציאות" בהיעדר חקיקה, כאשר צעירי המגזר כולם מסרבים לפנות למסלולי השירות השונים ש"נועדו לשנות את פני הציבור החרדי", כלשונו.

 

"לא נכיר בצבא עד שהוא יכיר בנו"

כתלמיד הפלג הקנאי-יחסית בישיבה הליטאית היוקרתית, הוסיף נחשון: "אני, וכמותי עוד רבים - לא רק

שאיננו מתכוונים להתגייס, אלא אפילו ל'רישום והסדרה', כפי שקורא לזה הצבא, לא התייצבנו. איננו מעוניינים במגע איתו, עד שהוא יכיר בזכותנו ללמוד תורה בארץ הקודש ביישוב דעת וללא הפרעות".

 

חיים, תלמיד ישיבת "תורת זאב" (המכונה סולובייצ'יק) בירושלים, הזכיר: "נכון שהבג"ץ גזר את מה שגזר, אבל הם שכחו שגם עד עכשיו בחורי הישיבה בקושי קיבלו תקציבים - ואף על פי כן איש לא העלה בדעתו אפשרות של סגירת הגמרא וגיוס לצבא".

 

"המשכנו ונמשיך ללמוד ולהתקיים ולפרוח גם עם כל הגזירות ועם כל הבעיות הכלכליות. נמשיך בשיא, ולא רק שלא נישבר, אלא שהציבור החרדי רק יקצין ויעמוד יותר על דעותיו שיש להמשיך ללמוד תורה בלי פשרות וללא וויתורים כלל".

 

"שלילת התקציבים לא אמיתית"

גם רבני ומנהלי הישיבות התייחסו בביטול לצו הביניים של בית המשפט, ועל אף זעקות השבר של הפוליטיקאים - נשמעו רגועים. הבוקר, סיפרו, קיבלו המוסדות את התקציב החודשי, כך שהחלטת בג"ץ תורגש בכיס - אם בכלל - רק בעוד חודש ימים. "לפי לוח הזמנים של ועדת שקד, עד מארס כבר תושלם החקיקה - ואז הצו הזה כבר לא יהיה רלוונטי", הסבירו בישיבות, "כלומר, לא באמת ישללו מאיתנו תקציבים".

 

גורם במוסדות התורה החרדיים הוסיף כי רבים מהם נשענים מבחינה כלכלית בעיקר על תרומות ולא על התמיכה הממשלתית - ובמיוחד אחרי הקיצוץ המשמעותי שהיה בה בשנה האחרונה.

 

"יש מספיק יהודים עשירים מחו"ל שלימוד התורה בארץ ישראל חשוב להם כדי, והם מזרימים ויזרימו

עוד ועוד כסף - במיוחד בתקופה כזו של גזירות, שבה כולם מתגייסים", אמר, "אנחנו לא מאמינים שבאמת יישללו מאיתנו תקציבים, אבל גם אם זה יקרה - אלה התומכים בנו מחו"ל לא יתנו אפילו לא למוסד אחד להתמוטט".

 

בג"ץ החליט אתמול לאסור על המדינה לתקצב ב-25 מיליון שקל 10,000 תלמידי מוסדות תורניים בני 18 עד 20, שהשר יעלון דחה את מועד גיוסם. החלטת בג"ץ התקבלה במסגרת העתירות הקוראות לגייס את תלמידי הישיבות ולא לתקצב את לימודיהם עם פקיעת תוקפו של חוק טל. מדובר באיחוד של עתירות נגד המדינה שהגישו התנועה לאיכות השלטון בישראל, עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, עמותת ישראל חופשית, הפורום לשוויון בנטל, חבר הכנסת לשעבר רוני בריזון, עורך הדין יהודה רסלר, תנועת התעוררות והפורום לשוויון בנטל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
"אף אחד לא חושב לסגור את הגמרא"
צילום: עמית שאבי
מומלצים