שתף קטע נבחר
 

הסינים על סף רכישת השליטה בתנובה

חברת ברייט פוד הסינית סיכמה עם אייפקס המחזיקה בשליטה בתנובה על המחיר בכפוף לסיום בדיקות הנאותות. בנק אוף צ'יינה, שבבעלות ממשלת סין, יעמיד 80%-90% מהמימון לעסקה. משלחת של הסינים תגיע לישראל בשבועות הקרובים כדי לסיים את המו"מ ולחתום על העסקה עד לסוף החודש

התקדמות משמעותית במו"מ למכירת השליטה בתנובה לקונצרן הסיני ברייט פוד. ל"כלכליסט" נודע כי שווי תנובה בעסקה נקבע בביקורה של מנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן בסין לפני כשלושה שבועות ועומד על 2.5 מיליארד דולר (8.75 מיליארד שקל), ובמידה ובדיקות הנאותות יסתיימו בלי ממצאים משמעותיים, תיחתם עסקה בין קרן אייפקס לברייט פוד. השווי נקבע עוד לפני תחילת בדיקות הנאותות ועם פרסום תוצאות תנובה לשנת 2013 הוא עשוי להתעדכן בכ-100–150 מיליון שקל לכל כיוון.

 

זהבית כהן בסין, לקידום מכירת תנובה

מסתמן: רשות ההגבלים תפטור את בכירי תנובה וטירת צבי מקנס מינהלי

הקיבוצים מתכוונים למכור מניות בתנובה

 

נציגים של ברייט פוד אמורים להגיע בימים הקרובים לארץ כדי לסיים את הליך בדיקות הנאותות. המטרה של ברייט פוד ואייפקס היא חתימה על העסקה עוד בפברואר. עוד נודע כי ברייט פוד, המצויה בבעלות ממשלת סין, אמורה לקבל מימון של 80%–90% לעסקה מבנק סיני ממשלתי. רואי החשבון של תנובה הכינו את כל המסמכים הדרושים לבדיקות הסינים עד אתמול - היום שבו מסתיימת חופשת ראש השנה הסיני.

 

אייפקס מעדיפה אקזיט

אייפקס מחזיק בכ-56.5% ממניות תנובה באמצעות חברה יעודית (SPV) משותפת עם מבטח שמיר, שבשליטת מאיר שמיר. מבטח עצמה מחזיקה בכ-20% ממניות תנובה ולה זכות הצטרפות למכירה. על פי הערכות, מעדיפים הסינים לפעול בשותפות עם גורם ישראלי מקומי, כך ששמיר עשוי להישאר עם האחזקה ולא למכור אותה.

 

לפני חודשיים אמר שמיר בכנס "כלכליסט" כי תנובה צריכה להישאר בידיים ישראליות. שמיר לא מגיב בשלב זה להתקדמות העסקה. בתנובה שותפים גם ארגוני הקיבוצים, שמחזיקים בכ-23.5% ממניות החברה, אולם להם אין זכות הצטרפות למכירה של איפקס.

 

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 

במקביל האטה אייפקס את ההכנות להנפקת החברה בבורסה בת"א. אייפקס מעדיפה אקזיט בצורה של מכירה, תהליך מהיר, יעיל ובטוח יותר לעומת הנפקה שהשווי בה אינו ברור ולא מובטח. במקרה של מכירה כזו צפויה אייפקס לקבל 1.4 מיליארד דולר. אייפקס השקיעה בתנובה 1.6 מיליארד שקל, כולל מימון בנקאי, כך שהמכירה צפויה להתבצע בשווי של פי 2.5 על ההשקעה.

 

תנובה נרכשה בתחילת 2007 על ידי אייפקס ושמיר לפי שווי של 1.025 מיליארד דולר (כ-4.3 מיליארד שקל). השותפות שילמו 2.9 מיליארד שקל תמורת 77% המניות. ועד תנובה קיבל בהליך שלוש הצעות: מקבוצה של מבטח שמיר ומריל לינץ', לפי שווי של 1.04 מיליארד דולר; מאפריקה ישראל לפי שווי של 1.045 מיליארד דולר וכאמור מקרן אייפקס לפי שווי של 1.025 מיליארד דולר. למרות ההצעה הנמוכה יותר, הוחלט לבחור בהצעת אייפקס, אליה הצטרפה בהמשך שמיר.

 

בבדיקות הנאותות מייצגת את ברייט פוד פירמת עורכי הדין הבריטית פרשפילדס, המיוצגת בישראל ע"י עו"ד אדיר ולדמן, והיא מקיימת אותם יחד עם משרד עורכי הדין פישר־בכר־חן. "כל הצדדים מאוד רוצים את העסקה ויעשו הכל כדי שהיא תסתיים במהירות האפשרית", אמר מקורב למו"מ אתמול.

 

מה עומד מאחורי הרצון העז של ברייט פוד בעסקה? תחום החלב תופס תאוצה בקרב המעמד הבינוני בסין, וישראל נתפסת כמובילה עולמית בתחום. ברייט פוד רכשה כבר חברת מזון בבריטניה ופינלנד, ומצויה במגמת התפשטות בינלאומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים