שתף קטע נבחר

 

הג'ירף השני ניצל, אך אלפים מומתים בשנה

מריוס, הג'ירף מפארק יולנדס שבדנמרק, לא יומת, כך החליטו מנהלי גן החיות. אך המחאה העצומה סביב המתת מריוס מקופנהגן העלתה שאלות רבות: כמה חיות מומתות בגנים מדי שנה? מדוע עושים זאת והאם אפשר להימנע מכך?

עובדי גן החיות יולנדס שבדנמרק החליטו אתמול (יום ו') לחוס על חייו של הג'ירף מריוס, שמוקדם יותר השבוע שקלו להרגו משום שהוא "מיותר". מדובר במקרה השני של המתת ג'ירפים שהצית מחאה במדינה וברחבי העולם, זאת לאחר שג'ירף נוסף בשם מריוס הומת ובשרו נחתך לעיני קהל המבקרים וניתן למאכל האריות.

 

עוד חדשות בעולם:

רוצח ההמונים הנורבגי ישבות רעב: רוצה PS3

התגרות: כנס ימין קיצוני בבית כנסת הונגרי

הכי יפה שיש: צפו בתמונת השנה בעולם

 

"קיבלנו נקבה אחת ויש לנו שני זכרים", נימקו השבוע בגן החיות יולנדס את הסיבה להמתתו, אך אתמול טענו כי כלל לא הייתה להם כוונה לעשות זאת. איגוד גני החיות האירופי מסר כי הפארק כלל לא צפוי לקבל ג'ירפה נקבה בזמן הקרוב. "בעקבות כך, החלטנו להשאיר את שני הג'ירפים שלנו. לא הייתה תוכנית להמית אף אחד מהג'ירפים".

 

צפו בדיווח על מריוס מקופנהגן שהומת ב-CNN:

 

אך מריוס מיולנדס היה בר מזל. כמו מריוס מקופנהגן, אלפי חיות מומתות על ידי מנהלי גני חיות ברחבי אירופה בשנה ממספר סיבות. לטענתם, זהו תפקידם לשמור על המינים ולא על הפרטים. לעומתם, בארה"ב וגם בישראל, מנסים להימנע מהרג חיות על ידי שימוש באמצעי מניעה כדי לשלוט במספר הצאצאים, אך שיטה זו זוכה לביקורת גם היא בכך שהיא "מפריעה להתנהגות הנורמלית של החיות".

 

האיגודים האירופים והאמריקניים לגני חיות מסרבים למסור את המספרים שמאחורי המתת החיות. אך דובר האיגוד האירופי, דיוויד וויליאמס מיטשל, הסכים להעריך כי גן חיות, מבין 347 שרשומים אצלו, ממית בממוצע חמישה יונקים גדולים בשנה - מספר שמסתכם ל-1,735 יונקים גדולים באירופה. אולם המספר הגדול לא כולל גני חיות שאינם רשומים באיגוד.  

 

רק אחוז מההמתות כדי למנוע זיווג במשפחה

גני חיות ממיתים חיות ממגוון סיבות, בהן בריאות לקויה, זקנה וחוסר במקום. לפי מדיניות האיגוד האירופי, המתה היא המוצא האחרון במאמץ להשגת איזון בתוכניות הרבייה של גן החיות. מריוס מקופנהגן הומת כדי למנוע זיווג במשפחה. אך וויליאמס מיטשל מתעקש כי רק "אחוז אחד" מההמתות נובעות מסיבה זו.

נתיחת גופתו של מריוס מול קהל המבקרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתיחת גופתו של מריוס מול קהל המבקרים(צילום: AFP)

ישנה מחלוקת פילוסופית בין גני החיות בארה"ב לבין אלה שבאירופה בנוגע לשליטה בהתרבות החיות. האגודה האמריקנית לגני חיות טוענת כי תקריות כמו המתת מריוס לא קורות בגני החיות הרשומים בה. מייק מקלור מגן החיות מרילנד שבבולטימור אמר כי באופן תיאורטי מדיניות גן החיות מתירה המתת חיות לצורכי רבייה או מפאת חוסר מקום, אך לדבריו זה לא קרה בפארק מעולם. באופן כללי, החיות מומתות בשל זקנה או בגלל בעיות בריאותיות.

 

"כל החיות בגני החיות מתות באיזשהו שלב, אולי שכחו לומר זאת לאנשים", גיחך ג'נס סיגסגארד, מנהל גן החיות אלבורג בדנמרק, שכמו גן החיות בקופנהגן, מבצע גם הוא ניתוחים פתולוגים מול קהל למטרות חינוכיות.

 

לא רק ג'ירפים, גם אנטילופות, למות ועזים

באיגוד האירופי מסרו כי מאז 2005 הומתו בגני החיות באירופה חמישה ג'ירפים. בנוסף למריוס, בספארי בקופנהגן אמרו כי ממיתים בין 20 ל-30 אנטילופות, למות, עיזים וחיות נוספות מדי שנה.

 

גן החיות אלבורג הדני ממית כ-15 חיות מדי שנה, בהם חזירי נהרות, אנטילופות וקפיברות, בעוד גן סקנסן שבשטוקהולם המית דוב ושונר צפוני ממשפחת החתוליים. הספארי בהלסינקי המית בשנה שעברה עז בר אלפיני. כמה גני חיות אף מגדלים חזירים, עזים ובקר כדי להאכיל את החיות הטורפות. 

הג'ירף מריוס נאכל על ידי האריות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הג'ירף מריוס נאכל על ידי האריות(צילום: AFP)

אולם יש דרכים להימנע מהמתה. כשהחיות מתרבות, רוב גני החיות מנסים למצוא גן אחר כדי לשלוח אליו את הצאצא. גן חיות גרמני מסר השבוע כי ישלח קוף לצ'כיה בשל העובדה שהעמיד כל כך הרבה צאצאים שיש חשש שהוא יזדווג עם קרוביו כדי להתרבות עוד.

 

גני חיות נמנעים בדרך כלל ממכירת החיות לגורמים פרטיים בשל החשש שהם יגודלו בתנאים רעים. חלק מפארקי החיות באירופה ורוב הגנים בארה"ב בוחרים לעקר או לסרס חיות, להשתמש באמצעי מניעה או להפריד בין זכרים לנקבות כדי להימנע מהזדווגות וצפיפות אוכלוסין.

 

אולם גישה זו נתפסת "שגויה לגמרי" אצל בנג הולסט מהנהלת גן החיות בקופנהגן. לדבריו, זיווג חשוב לבריאות החיה. וויליאמס מיטשל מהאיגוד האירופי לגני חיות ניסה להיות ניטרלי וטען כי הדיון על השיטות לשמירה על האוכלוסיה בגן החיות ארוך שנים ורק התגבר בגלל המקרה של מריוס.

 

ארגוני זכויות בע"ח: גן חיות פסול מלכתחילה

בארגוני זכויות בעלי החיים טענו כי המקרה העגום של מריוס רק הדגיש

את הבעיה הכללית של החזקת חיות בכלובים בגן. הארגון להגנת חיות כלואות מסר כי מחקרים הראו שלפחות 7,500 חיות, ולעתים אף יותר, נחשבות ל"מיותרות" בגני החיות באירופה. מנכ"לית הארגון ליז טייסון סבורה כי הפתרון לבעיה הוא פשוט - לא לבקר בגני חיות.

 

וויל טרייברס, נשיא הקרן "Born Free" הטיל ספק בתוכניות הרבייה של גני החיות ובתרומתן לשימור החיות בגנים. לדבריו, לפי דו"ח שנעשה על ידי הקרן, רוב המינים שנמצאים בגני חיות אינם בסכנת הכחדה בטבע. הוא קרא לבחינה מחודשת של מדיניות ההמתה של האיגוד האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מריוס, הג'ירף מיולנדס, שניצל ממוות
צילום: רויטרס
מומלצים