אכלו גללים, עבדו בפרך ומתו. עדות מקוריאה
"עובדים מזריחת החמה ועד שקיעתה", "הוריי מתו ולא היו לי ארונות לקבור אותם", "נשים הרות נשאו משאות כבדים והפילו עובריהן" - אלו חלק מהעדויות מצפון קוריאה שמפרסם ארגון אמנסטי במקביל לממצאי הוועדה של האו"ם
במקביל לפרסום ממצאי ועדת החקירה העצמאית של האו"ם לפיהם משטרו של קים ג'ונג און הורה על עינויים שיטתיים, הרעבה והרג המוני שגובל ברצח עם, פרסם אתמול (יום ב') ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל עדויות של עריקים ושומרים ממחנות המאסר בצפון קוריאה. סיפוריהם מחזקים את ממצאי הדו"ח וחושפים שיטות הוצאה להורג של אסירים, מקרי מוות שנגרמו מעבודת פרך ונשים שהפילו עוברים בשל נשיאת משאות כבדים.
עוד חדשות בעולם:
הגאונים של מצרים נשלחים לבי"ח למשוגעים
האיחוד האירופי נכנע לקבב הרומני הודו: עורך ראשי אנס אישה במעלית מלון
קים יאנג סון, שריצתה תשע שנים במחנה המאסר יודוק יחד עם הוריה וארבעת ילדיה, מספרת כי מדובר במקום שגורם לשיער לסמור. "אין מילים שיכולות לתאר איזה מן מקום זה. מזריחת החמה ועד שקיעתה אנחנו עובדים. אין שעות עבודה מוגדרות. קמים בשעה 3:30 לפנות בוקר ומתייצבים לעבוד כעבור שעה, ואז עובדים עד שעות החשכה".
קים, הוריה וארבעת ילדיה, בני 9, 6, 4 ושנה, נכלאו במחנה לאחר שהיא הואשמה שריכלה על רומן שניהלה חברתה עם קים ג'ונג איל. כל בני משפחתה מתה מרעב ומעבודת פרך. "כשהוריי מתו מרעב, לא היו לי ארונות לקבור אותם בהם. עטפתי את גופותיהם בקש, העמסתי אותם על גבי והלכתי לקבור אותם בעצמי".
שומר באחד ממחנות המאסר שערק מהמדינה וביקש להישאר אנונימי סיפר לאמנסטי על האסטרטגיה הקרויה "אשמה בשל קרבה" שמטרתה - השמדת שלושה דורות של משפחה. הוא סיפר גם איך נשים מהמחנה היו נאנסות על-ידי שומרים ולאחר מכן נרצחות. השומר חשף גם את השיטות שבהן הוצאו להורג אסירים. אחת השיטות הייתה לתת לאסירים לחפור את קבריהם ולאחר מכן לחבוט בראשיהם עם פטיש ממתכת. שיטה אחרת הייתה חנק באמצעות חבל מגומי.
לפי הערכות, יותר מ-200 אלף בני אדם מוחזקים במחנות המאסר בצפון קוריאה. יו"ר הוועדה מייקל קירבי ציין כי הדו"ח המקיף הכולל 372 עמודים מעלה סימנים שהפשעים שביצע המשטר בפיונגיאנג דומים מאוד לאלה של המשטר הנאצי במלחמת העולם השנייה. "הקהילה הבינלאומית לא יכולה לומר עוד 'לא ידענו'", מסרה הוועדה. צפון קוריאה דחתה בתוקף את הדו"ח וטענה כי הוא בדיוני ומפוברק.
דו"ח החקירה העצמאי, שגודלו כגודל ספר טלפונים, מציין מעשי זוועה ובהם רצח, עינויים, אונס, חטיפות, שעבוד, הרעבה והוצאות להורג. "המשקל והטבע של הפרות אלה חושפים מדינה שאין לה כל מקבילה בעולם של ימינו", נכתב בדו"ח. חברי ועדת החקירה עבדו במשך שנה ובמהלכה אספו עדויות מעריקים צפון קוריאנים, בהם שומרים לשעבר במחנות עבודה, שמתגוררים בדרום קוריאה, ביפן, בבריטניה ובארצות הברית.
פארק ג'י-יון, ניצולה אחרת ממחנה המאסר אונסונג, נכלאה לאחר שניסתה לברוח מהחקלאי הסיני שאליו נמכרה. היא סיפרה שכל אישה שנכנסת למחנה חייבת לעבור בדיקת היריון. "בסופו של דבר כולן אולצו לעבור הפלה אחרי הבדיקה". פארק אמרה כי "נשים הרות נשלחו למחנות עבודה, שם היו נושאות משאות כבדים במעלה גבעות - מה שגרם לרובן להפיל". לדבריה,
רבים במחנה מתים מעבודות הפרך.
ג'ו איל קים, קצין צבא לשעבר, שיתף את אמנסטי על מצוקת הרעב במדינה. לדבריו, המצוקה כה גדולה שאסירים אוכלים מזון לחיות או אפילו מזון שלא עוכל מגללי חיות. הוא סיפר כי אף שהסוף להפרות זכויות האדם הללו לא נראה קרוב, הדרך היחידה לטעת תקווה שמשהו ישתנה היא לספר את פשעי המלחמה. "אנשים בקהילה הבינלאומית צריכים לדעת מה קורה בצפון קוריאה. ברגע ששומעים על המציאות במדינה, הקולות שקוראים לשינוי יגיעו".
ועדת החקירה העצמאית המליצה לאו"ם על הטלת סנקציות על גורמים אזרחיים בצפון קוריאה ועל מפקדי צבא שחשודים בפשעים חמורים. היא לא חשפה שמות, אולם מסרה שהיא מחזיקה בידיה מאגר שמות של חשודים.