סדר בבלגן האוקראיני: שאלות ותשובות
מי התחיל את ההפגנות? מה גרם למהומות האלימות? מי הדיח את הנשיא ואיך פוטין קשור למחאה? כל התשובות לשאלות על המהפכה באוקראינה
יוליה טימושנקו שוחררה, ויקטור ינוקביץ' הודח, עשרות נהרגו, כיכר "מיידן" נכבשה - התפתחויות רבות אירעו מאז פרץ המשבר הפוליטי באוקראינה לפני יותר משלושה חודשים, ועד שהגיע לכדי רתיחה אתמול (שבת) עם ההפיכה במדינה. ynet עושה סדר בבלגן ומציג את כל התשובות לשאלות.
המהפכה באוקראינה:
טימושנקו: הביאו את ינוקוביץ' בכוח לכיכר, לא נסלח
שלום לנין: פסלי המהפכן מוטטו באוקראינה
תמונות מקייב: בגן החיות הפרטי של הנשיא
רוסיה על מתנגדי ינוקוביץ': "קיצונים חמושים"
מדוע החלה המחאה?
ההפגנות נגד הנשיא ינוקוביץ' החלו בנובמבר שנה שעברה לאחר שממשלתו דחתה הסכם לשיתוף פעולה כלכלי נרחב עם האיחוד האירופי לטובת חיזוק הקשרים עם רוסיה. אלפי מפגינים, שטענו כי הנשיא מחזיר את המדינה לתקופה שבה נשלטה על ידי הסובייטים ורצו באינטגרציה עם אירופה, יצאו לרחובות קייב ו"כבשו" את כיכר העצמאות, הידועה בשם "מיידן".
חוקים שהגבילו הפגנות, אלימות משטרתית, חטיפה ותקיפה של פעילי אופוזיציה - הביאו להגברה ולהרחבה של המחאה נגד הממשלה והנשיא. רבים מהמפגינים דרשו את התפטרות הנשיא, בטענה כי הוא מקדם אינטרסים של בעל-בריתו, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
מה גרם להחרפת המחאה החודש?
ב-16 בפברואר הסכימו הממשלה והאופיזציה על שחרור 234 מפגינים שנעצרו בהפגנות במהלך שלושת החודשים האחרונים בתמורה לפינוי בניין העירייה ש"נכבש" על ידי הפעילים. עוד הוסכם כי הפרלמנט ידון בשינויים בחוקה האוקראינית שיצמצמו את סמכויותיו של הנשיא.
20 בפברואר ייזכר כיום הקטלני ביותר, שבו דיווח משרד הבריאות האוקראיני כי 77 בני אדם נהרגו ויותר מ-500 נפצעו. קטעי וידאו הראו צלפי משטרה עומדים על גגות בקייב ויורים לעבר קבוצת מפגינים.
מיהם המוחים?
המחאה באוקראינה מורגשת בעיקר באזור קייב ובמערב המדינה, אזורים שבהם לתושבים יש קשר עמוק יותר למערב ולאירופה מאשר באזורים המזרחיים והדרומיים הקרובים לרוסיה. עם זאת, לפי ה-BBC, נרשמו הפגנות גם במזרח אוקראינה.
מנהיגי האופוזיציה הם המתאגרף לשעבר ויטאלי קליצ'קו ממפלגת "הברית הדמוקרטית למען רפורמה" (UDAR) התומכת בשיתוף פעולה עם האיחוד האירופי, ארסני יטסניוק, ראש מפלגת "בטקיבשצ'ינה" שאליה משתייכת גם ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו ואולה טיאניבוק העומד בראש מפלגת האופוזיציה הלאומנית "סבובודה" (חירות). שלושתם ניסו להציג חזית אחת נגד ינוקוביץ' והרבו בנאומים מול המוחים בקייב. עם זאת, מפלגתו של יטסניוק נתפסת בעיני חלק מהמוחים כנציגה של הממסד הפוליטי הנוכחי ולכן הם אינם בוטחים בה. בקרב המפגינים, גם כאלה המשתייכים לקבוצות ימניות-קיצוניות.
האוקראינים חלוקים בדעותיהם לגבי מטרת המחאה - ההתקרבות לאיחוד האירופי והמערב. במזרח המדינה חוששים עובדי התעשיות הכבדות מאובדן משרותיהם, בעוד במערב מציינים כי אף שהתמ"ג של אוקראינה היה גדול יותר משל פולין ב-1990, כלכלת פולין, החברה באיחוד, גדולה היום פי שלושה משל אוקראינה.
מדוע המשבר מזכיר את ימי המלחמה הקרה?
המחאה באוקראינה שנובעת מרצון המוחים להתקרב למערב ולא לחזור לחיקה של אמא רוסיה, חשפה את האינטרסים של ארה"ב והאיחוד האירופי מחד ואת מניעיו של הנשיא פוטין מאידך. פוטין, שמעוניין להחזיר את רוסיה לימיה כמעצמה כלכלית גלובלית המאיימת על סין, ארה"ב והאיחוד, רואה באוקראינה כבעלת ברית טבעית.
מנגד, שיתוף פעולה עם האיחוד האירופי יחזק כלכלית את אוקראינה ויקנה למדינות אירופה גישה לשוק שלה. האיחוד מבקש גם לראות שינויים מודרניים בסוגיות כמו שימור הדמוקרטיה ושמירה על זכויות אדם במדינה הפוסט-סובייטית. בצד של האיחוד, ישנה גם ארצות הברית, שמתחת לפני השטח חוששת מהתחזקותה של רוסיה, במיוחד כדמות מרכזית בפתרון המשברים הבינלאומיים האחרונים, בהם הנשק הכימי בסוריה, הסכם הגרעין עם איראן וההפיכה במצרים.
האם אוקראינה תתפצל כמו יוגוסלביה?
הריחוק התרבותי והפוליטי בין מזרח אוקראינה למערבה גדול, אך מדובר בתרחיש, שלדעת מומחים, הוא הגרוע ביותר. במזרח, אזור שבו רבים דוברי רוסית, הצביעו יותר לינוקוביץ'. החשש מיצירת מוקד כוח המתנגד למפגינים התחזק כשהנשיא המודח בחר להתחבא בעיר המזרחית חרקוב, שבה רוב דובר רוסית המצדד בשלטון במוסקבה. אולם, פרשנים רבים מעריכים כי תושבי המזרח עדיין רואים בעצמם אוקראינים אף על פי שלשונם היא השפה הרוסית ולכן פחות יהיו מוכנים לפיצול.
מדוע הודח הנשיא ינוקוביץ'?
בערב שישי, בתום מרתון שיחות עם שרי החוץ האירופים, חתם הנשיא על הסכם עם מנהיגי האופוזיציה, שבו התחייב להקדמת הבחירות לשינויים בחוקה ולהקמת קואליציה רחבה. אך בלילה שבין שישי לשבת נעלם ינוקוביץ' מלשכת הנשיאות. לפי דיווחים, הוא טס לעיר חרקוב שבמזרח המדינה, אזור פרו-רוסי שבו הוא נהנה מתמיכה רבה, והודיע שאין בכוונתו להתפטר ושהוא עדיין עומד בראש המדינה.
אך מהלך זה בא בעוכריו. הפרלמנט הצביע בעד הדחתו וקבע מועד חדש לבחירות - 25 במאי. יו"ר הפרלמנט החדש אלכסנדר טורצ'ינוב אמר ש"ינוקוביץ' נטש את מחויבויותיו החוקתיות, באופן המסכן את המשך תפקוד המדינה, שלמותה הטריטוריאלית וריבונותה". בנוסף, יריבתו המושבעת שוחררה מהכלא והוטסה למוקד המחאה בקייב בעוד רבים ממפלגתו נטשו אותו.
מהן התגובות בעולם למשבר באוקראינה?
ממשלות ממערב ומזרח גינו את האלימות וחלק איימו בסנקציות ואף
קיימו את האיום. ביום חמישי האחרון הטילו שרי החוץ של האיחוד האירופי סנקציות על "האחראים לאלימות באוקראינה", הכוללות הקפאת נכסים וביטול ויזות. מהלך זה גונה על ידי רוסיה שטענה כי מטרתו להתערב בענייניה הפנימיים של קייב.
ארה"ב אמרה כי אופציית הסנקציות נמצאת על השולחן ונשקלת על ידי בכירים במדינה. ממשל אובמה דרש הקמת ועדת חקירה עצמאית שתעסוק בהרג המפגינים ובירך על יציאתו של ינוקוביץ' מקייב. מנגד, רוסיה גינתה את ניסיון ההפיכה ודרשה מהאופוזיציה לשים קץ לאלימות.