מחאה: "למה הממשלה לא קונה את תנובה?"
תנועת המושבים הפגינה מול משרדי אייפקס בתל אביב, נגד המכירה לברייט פוד הסינית. קוראים: "העם דורש חלב ישראלי", "זה כבר לא הבית שלנו" ו"מזון ילדנו באחריות ממשלת סין"
תנועת המושבים קיימה הבוקר (ב') הפגנה מול משרדי אייפקס בתל אביב, נגד מכירת השליטה בחברת "תנובה" ל"ברייט פוד" הסינית . בהפגנה נכחו בעיקר פעילי בני תנועת בני המושבים, שקראו בין היתר "העם דורש חלב ישראלי", ונושאים שלטים עם הכיתוב: "למה הממשלה לא קונה את תנובה", "זה כבר לא הבית שלנו", ו"מזון ילדנו באחריות ממשלת סין".
- החקלאים מוחים נגד מכירת תנובה לסינים
- הסינים על סף רכישת השליטה בתנובה
- תנובה עוברת לסינים: מה יהיה עם העובדים?
ההפגנה התקיימה יום לפני דיון דחוף בוועדת הכלכלה של הכנסת שזימן היו"ר שלה, ח"כ אבישי ברוורמן, כדי לדון במכירת שליטה בחברות ישראליות לידי זרים - ותנובה בפרט. מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, המשמש גם כיו"ר התאחדות החקלאים, מסר כי "מכירת תנובה לממשלה זרה היא בבחינת אובדן הערכים עליהם קמה החברה. לא ייתכן שחברה הנחשבת לאחד מסמליה של מדינת ישראל, ההתיישבות והחקלאות בארץ ישראל, תימכר לידיי הממשלה הסינית".
איתן ברושי, מזכ"ל בתנועה הקיבוצית, שמחזיקה ב-23% ממניות תנובה, הודיעו היום כי אין בכוונתם לוותר על חלקם בחברה. "התנועה הקיבוצית רואה בתנובה את אחת מאבני היסוד בביטחונם התזונתי של אזרחי ישראל, לכן תשמור את האחיזה בחלקה הקיים בבעלות על החברה", אמר. "מכירת תנובה לחברה זרה הינה תרחיש אותו אנו לומדים בימים אלה".
זהבית כהן, מנכ"ל אייפקס ישראל ובעלת השליטה בתנובה, אמרה אתמול כי אם המכירה תצא לפועל, לא ייפגעו ההסכמים עם התאחדות מגדלי הבקר וכי אין בכוונתם לייבא גבינות לישראל. כהן אמרה את הדברים בתום פגישה עם אביתר דותן, מזכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב, ועם נציגים נוספים מההתאחדות. הפגישה התקיימה על רקע המגעים לרכישת תנובה על ידי קבוצת ברייט-פוד הסינית והחשש מהעסקה בישראל.
מו"מ מתקדם
קרן ההשקעות אייפקס הבריטית, מצויה במו"מ מתקדם למכירת השליטה בתנובה, תמורת 2.5 מיליארד דולר, לידי תאגיד המזון הסיני ברייט פוד שבבעלות ממשלת סין. ברייט פוד רכשה בשנים האחרונות כמה חברות מזון בעולם: באוגוסט 2011 רכשה 75% ממניות חברת המזון האוסטרלית Manassen תמורת 530 מיליון דולר, ובמאי 2012 רכשה 60% ממניותיה של יצרנית דגני הבוקר הבריטית Weetabix תמורת 1.2 מיליארד ליש"ט.
מאיר שמיר, השותף בתנובה (20.3%) חזר בסוף השבוע מביקור ראשון בחברת ברייט פוד בסין, שם נפגש עם יו"ר החברה ובכיריה והציג בפניהם את תנאיו להישארותו כשותף בחברה. שמיר התבטא בעבר נגד המכירה לסינים ואמר שתנובה צריכה להישאר בשליטה ישראלית. שמיר הציע לסינים כי ישמש כיו"ר החברה ובכך ירגיע את חששות הציבור מהשליטה הסינית.
כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות," דרש שמיר סמכויות מיוחדות בהצבעה על החלטות מהותיות בתנובה ושותפות של תנובה בכל המיזמים שיקימו הסינים בחו"ל על סמך ידע של תנובה. בפגישה שנערכה כעת בין הצדדים הביעו הסינים את רצונם שיישאר שותף בחברה והביעו את הסכמתם לשתף את תנובה במיזמים בחו"ל. עם זאת, בשלב זה מדובר בשיחות בלבד ללא סיכומים. כמו כן, בכל החברות שבשליטת ממשלת סין היו"ר הוא סיני ולא זר.
ההערכות בשוק ההון הן כי שמיר, שיש לו זכות מתוקף חוזה השותפות שלו עם אייפקס לאכוף עליה לצרפו למכירה, אכן ימכור את חלקו ברווח גדול (תנובה נרכשה לפי שווי של 1-כ מיליארד דולר בלבד) למען השקעות חדשות בארץ כגון תע"ש.