שתף קטע נבחר
 

למה הריבית ירדה ואיך זה ישפיע עליכם?

באופן מפתיע הודיע הערב בנק ישראל על הורדת הריבית במשק ברבע אחוז לשיעור של 0.75%. מה היתה הסיבה העיקרית להחלטה זו, האם יש קשר לעליית מחירי הדירות ואיך המהלך ישפיע על הכיס של כמעט כל אחד מאיתנו? שאלות ותשובות

מדוע החליט בנק ישראל להוריד ריבית?

להחלטת בנק ישראל על הורדת הריבית, שהתקבלה מוקדם יותר היום (ב'), תרמו שלוש מגמות שניכרות בחודש האחרון במשק הישראלי: ירידה בקצב הצמיחה של המשק, התמתנות של ההתייקרויות ואפילו עדות לירידה במחירם של מוצרי צריכה מסוימים ושער השקל מול האירו והדולר.  

 

 

כלל מוסכם הוא שכאשר מוריד הבנק המרכזי את רמת הריבית במשק, הוא מושך כלפי מטה את הרמות של הריביות שמציעים הבנקים על הלוואות. לכן, כאשר ניכרת האטה בפעילות הכלכלית, נוטים בנקים מרכזיים להוריד את רמת הריבית על מנת להוזיל את עלות האשראי לעסקים וכך לאפשר להם לצלוח את תקופת ההאטה. בחודש האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את נתוני הצמיחה של המשק הישראלי לשנת 2013 והראתה כי הצמיחה במשק האטה ברבעון האחרון של השנה שעברה לשיעור של 2.3% בלבד. נתון זה תרם להחלטה על הורדת הריבית. 

 

רמת הריבית ב-12 החודשים האחרונים ()
רמת הריבית ב-12 החודשים האחרונים

 

כלל מוסכם נוסף הוא שהורדת ריבית תורמת להתייקרויות במשק, על ידי הגדלת האשראי הזמין לצריכת מוצרים. לכן, כאשר קצב הצמיחה יורד ובבנק המרכזי שוקלים להוריד את הריבית על מנת לסייע לעסקים, נהוג לבחון את רמת האינפלציה ולוודא כי הורדת הריבית אינה גורמת להתייקרויות חריפות מדי. מדד המחירים לצרכן של החודש האחרון הציג ירידה של 0.6% והתחזיות לאינפלציה לשנה הקרובה עומדות על ממוצע של 1.6%, מתחת למרכז תחום היעד שמגדירה הממשלה, אשר נע בין 1%-3%. כלומר, בבנק המרכזי ביקשו להוריד ריבית בגלל ההאטה בצמיחה, וכאשר בדקו את נתוני האינפלציה כי רמתה נמוכה מספיק כדי להצדיק צעד שכזה. 

 

נמל חיפה. התחזקות השקל פגעה קשות ביצואנים (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
נמל חיפה. התחזקות השקל פגעה קשות ביצואנים(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

לבסוף, בנק ישראל מתמודד בחודשים האחרונים עם התחזקות מדאיגה של השקל מול האירו והדולר. תחילת הפקת הגז מהמאגרים שנתגלו מול חופי ישראל יוצרת ביקוש גבוה לשקלים אצל גופים שמעוניינים לרכוש בעתיד גז מישראל. כאשר המטבע המקומי מתחזק משמעותית אל מול מטבעות של שותפות הסחר העיקריות של אותה מדינה, התחזקותו גורמת לפגיעה ברווחי היצואנים. זאת, מכיוון שאותם יצואנים רושמים את הכנסותיהם במטבעות זרים ואת הוצאותיהם במטבע מקומי.  

 

לבנק המרכזי יש שתי דרכים להתמודד עם התחזקות מוגזמת של המטבע המקומי: האחת היא להדפיס כסף ולרכוש באמצעותו כסף זר. השנייה היא להוריד את הריבית על המטבע המקומי וכך להפוך אותו למטבע פחות אטרקטיבי עבור משקיעים. ההחלטה להוריד את הריבית על השקל כעת, נועדה בין היתר גם למטרה זו. 

 

אם כ"כ ברור מדוע בנק ישראל הוריד ריבית, אז איך זה שכולם מופתעים מכך?

התשובה לכך היא - מחירי הדירות. בבנק ישראל מכירים בכך שמחירי הדירות ממשיכים לעלות בשיעור ניכר, תוך שהם גורמים לנזק וחברתי ומהווים סכנה ליציבות המערכת הבנקאית בישראל. לאחרונה אף הזכירו בבנק כי קצב עליית מחירי הדירות התגבר בחודש האחרון של 2013 וכי מספר העסקאות הגיע לשיאים שלא נודעו מאז 1997. 

 

הריבית הנמוכה - גורם מכריע להתייקרות הנדל"ן (צילום: מאיה קופרמן) (צילום: מאיה קופרמן)
הריבית הנמוכה - גורם מכריע להתייקרות הנדל"ן(צילום: מאיה קופרמן)

 

הריבית הנמוכה שנהוגה במשק בשנים האחרונות נחשבת לגורם מכריע לעליית מחירי הדירות. הריבית הנמוכה הוזילה את עלות המשכנתאות ועודדה משקיעים רבים לקחת הלוואות ולרכוש באמצעותן דירות. הביקוש הגדול שנוצר, יחד עם מחסור במלאי של דירות למכירה, עומד בשורש עליות המחירים. רוב אנשי המקצוע שמספקים תחזיות מקדימות להחלטות בנק ישראל, לא צפו את הורדת הריבית הנוכחית, בעיקר מפני ששיערו כי הבנק יחשוש מהורדת ריבית נוספת, לנוכח המצב בשוק הדיור.

 

איך הורדת הריבית תשפיע על נוטלי המשכנתאות? 

הורדת הריבית במשק משפיעה באופן ישיר על ריבית המשכנתא הניטלת במסלול הפריים (הלוואה לא צמודה בריבית משתנה), ומביאה לכך שהם ישלמו פחות. ריבית הפריים היא למעשה הריבית המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות ופיקדונות ומחושבת על פי הריבית במשק בתוספת 1.5%. כך בעקבות הפחתת הריבית, תעמוד ריבית הפריים על 2.25% במקום 2.5% כיום – והמשמעות היא שנוטלי המשכנתאות ישלמו פחות מדי חודש, מעשרות בודדות של שקלים ועד מאות שקלים, תלוי בהיקף המשכנתא.

 

בשנה שעברה היינו עדים כבר למספר הפחתות ריבית, כך שבמהלך השנה וחצי האחרונות נחסך, במצטבר, לנוטלי המשכנתא במסלול הפריים, מאות שקלים מדי חודש.

 

משלמי המשכנתא חסכו מאות שקלים בתקופה האחרונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משלמי המשכנתא חסכו מאות שקלים בתקופה האחרונה(צילום: רויטרס)

 

האם הגענו לשפל בריבית? האם היא יכולה עוד לרדת? 

באוקטובר 2009, על רקע המיתון העולמי והחשש ממשבר כלכלי חמור, עמדה אז הריבית במשק על 0.75% ולפני כן אף על 0.5%, כך שבהחלט לא מדובר כעת על שפל. למרות שקשה לצפות את העתיד, בהנחה שהמצב הכלכלי העולמי לא ישתפר פלאים בזמן הקרוב, אנחנו צפויים להמשיך לראות רמות ריבית נמוכות.

 

איך הורדת הריבית תשפיע על האוברדראפט? 

כאמור, ריבית הפריים המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות, פיקדונות ועסקות אשראי וכן לתמחור האוברדראפט שלנו – תרד גם כן ברבע אחוז.

 

הורדת הריבית עשויה להוזיל גם את ההלוואות הצרכניות - הלוואת מהבנק או הלוואה מחברת כרטיסי האשראי.

 

האם הפקדונות ייפגעו? 

הפקדונות בבנקים סובלים כבר כעת מריבית נמוכה מאוד והורדת ריבית הפריים תוריד בעוד רבע אחוז את הריבית שנקבל על הפיקדונות הלא צמודים בבנקים ובהם הפק"מ.

 

כיצד תשפיע הורדת הריבית על השקעות בשוק ההון? 

הורדת ריבית נותנת בדרך כלל זריקת מרץ לשוק המניות - הריבית על הפיקדונות יורדת כאמור, ולכן המשקיעים מחפשים אלטרנטיבות אטרקטיביות יותר בשוק ההון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הורדת הריבית תגרור תגובות בתחומים רבים
צילום: shutterstock
מומלצים