העיריות חויבו: דואר כפול להורים הגרושים
למרות החוק המחייב לשלוח דואר הנוגע לילדים לשני ההורים החולקים משמורת, 32 רשויות בצפון לא מילאו אותו. בית המשפט נדרש להתערב
32 רשויות מקומיות באזור הצפון יחויבו מעתה לשלוח דואר הנוגע לילדים להורים גרושים לשתי הכתובות הרלוונטיות עבורם. כך החליט בית המשפט המחוזי בנצרת בעקבות עתירה מנהלית שהוגשה בעניין.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- השבץ, התביעה - והתרופה שהורדה מהמדפים
- הגרוש המטריד הצליח: אשתו פוטרה מהעבודה
- קנוניית נדל"ן: מכרו נכסים שלא היו בבעלותם
- סבא תבע: אני לא משתתף במשחקי פנטזיה
את העתירה הגישה עמותת "הורות משותפת = טובת הילד" בדצמבר 2013 וביקשה לחייב את הרשויות לפעול ליישם את "חוק כתובת נוספת למשלוח דואר לקטין". החוק, שאושר בכנסת באפריל 2010, קובע שדברי דואר רשמיים הנוגעים לקטינים שהוריהם חולקים משמורת, יישלחו לשני ההורים.
העמותה, הפועלת לקידום חלוקת האחריות בין הורים גרושים, טענה שגופים רבים עדיין אינם ממלאים אחר החוק. העתירה הוגשה בין השאר נגד עיריות נצרת, כרמיאל, נהריה, עפולה ובית שאן.
עם הגשת העתירה מיהרו חלק מהרשויות למלא אחר הוראות החוק ולכן נמחקו מהעתירה. הרשויות שנותרו, ובכללן המועצות גליל עליון וגליל תחתון, טענו שיש למחוק את העתירה כיוון שהעמותה לא פנתה אליהן טרם הגשתה או כי החלו זה מכבר לפעול ליישום החוק. חלק מהרשויות כלל לא השיבו לעתירה.
אין מחלוקת
סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, השופט תאופיק כתילי, קבע כי אין מחלוקת בנוגע לחובתן של הרשויות ליישם את החוק, ולכן יש לקבל את העתירה נגד כל רשות שטרם פעלה ליישום הוראותיו. הוא ציין שהחוק אמנם קובע כי יש למצות את ההליכים טרם הפניה לבית המשפט, אולם אין זו חובה מוחלטת ואין מקום לעמוד על דרישה זו, שכן סביר להניח כי פניה מוקדמת לא הייתה מביאה לשינוי במצב.
מחדלן הנמשך של הרשויות באי קיום החוק הביא את השופט לחייב אותן להציג בפני העמותה, תוך 30 יום, ראיות המעידות על כך שפעלו ליישומו. השופט מחק את העתירה נגד עיריות נהריה ועפולה, שהחלו ביישום הוראות החוק לאחר הגשת העתירה, וחייב אותן בהוצאות העמותה, בסך 2,000 שקל כל אחת.
באשר לעיריית כרמיאל, הוכח כי החלה ביישום הוראות החוק עוד בטרם הוגשה העתירה, ועל כן חויבה העמותה לשלם לה הוצאות של 1,000 שקל.
עו"ד גילי ליברמן, העוסקת בדיני משפחה, מסבירה שבעידן שבו גובר שיעור הגירושים והמודעות להשלכותיהם, אין ספק כי לילד יש זכות בסיסית ששני הוריו יהיו מעורבים בחייו, גם אם אינם חיים ביחד. שותפות מלאה של שני ההורים בחיי הילד תשפיע באופן ישיר על שלמותו הנפשית.
"החובה לשמירה על זכויות הילד אינה מוטלת על הוריו בלבד, כי אם על כל הגורמים המעורבים בחייו באופן ישיר או עקיף", מוסיפה עו"ד ליברמן. "פסיקת בית המשפט מחזקת תפיסה זו ובכך שמה את טובת הילד במרכז, תוך שהיא מעבירה מסר חשוב זה לכל הרשויות".
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד גילי ליברמן
עוסקת בדיני משפחה
מומלצים