שתף קטע נבחר
 

בדקו: בעבודה שלכם מעודדים העסקת נשים?

מקום העבודה מצהיר על שיוויון - אך קובע ישיבות מפתיעות בערב, מקשה לצאת בזמן מחלת הילד ולא ממהר למנות נשים לתפקידי ניהול? שאלון מיוחד לרגל יום האישה יגלה לכן עד כמה הארגון שלכן באמת מחויב לקידום נשים. וגם - מצאנו מעסיקים שבאמת מאפשרים לעובדים לאזן בין עבודה למשפחה

חברות רבות מצהירות שהן מחויבות לקידום נשים. אבל פערי השכר ומיעוט הנשים בתפקידי ניהול, כפי שהשתקפו משלל הדו"חות והנתונים שהתפרסמו לקראת יום האישה הבינלאומי המצוין מחר (שבת), שבו והזכירו כי גם היום שבו יתקיים שוויון אמיתי בשוק העבודה עדיין רחוק.

 

 

ההסבר המקובל הוא שנשים עדיין הנושאות העיקריות בנטל גידול הילדים - דבר שפוגע בהתקדמותן בעולם העבודה. בארגון מעלה, ארגון גג של כ-110 מהחברות הגדולות בישראל, מקווים שהפתרון יגיע מיצירת יותר ויותר סביבות עבודה המאפשרות לאזן בין עבודה לבין פנאי ומשפחה.

 

"יש מקומות שמכריזים שהם מחויבים לשוויון מגדרי והעצמת נשים - אבל עלולים לעשות את ההיפך בלי לשים לב", מסביר מומו מהדב, מנכ"ל הארגון. "זה לא קורה לבד - אם לא קובעים נושאים שאותם מודדים ויעדים לשיפור, עלולים לפגוע בלי כוונה דווקא במי שנקודת המוצא שלו חלשה יותר, בניגוד לתרבות האתית שאליה מחויבת ההנהלה. מה שלא נמדד לא מנוהל".

 

"כשמעסיק אומר שאצלו עושים מה שרוצים - סביר להניח שיש תרבות ארגונית לא-פורמלית אשר אינה מאפשרת גמישות שתיתן לאם להתקדם ולהצליח בעבודה בצורה מיטבית, במקביל לניהול המשפחה בצורה טובה", הוא מוסיף. "אם המעביד לא יעזור לאזן בצורה יותר חכמה את העומס והדרישות בין העבודה למשפחה והפנאי, זה לא יקרה מעצמו. לכן צריך להתערב בתרבות הארגונית ולאפשר יכולת הצלחה טובה גם לגברים וגם לנשים".

 

נשים בהנהלות - 8 שנים ללא שינוי

בארגון מפרסמים אחת לשנה מדד הבוחן פרמטרים של ניהול אחראי בעסקים. הנתונים אינם מעודדים במיוחד: שיעור נוכחות נשים בהנהלות חברות נותר יציב במהלך 8 השנים האחרונות ועומד על ממוצע של 25% ביחס ל-47% נשים בכוח העבודה.

 

ב-20% מהחברות, שיעור הנשים בהנהלה הוא עד 10%, ב-43% מהחברות הוא נע בין 10% ל-30% וב-30% מהחברות בישראל הוא בין 30% ל-50%. רק ב-7% מהחברות שיעור הנשים בהנהלה הוא 50% ומעלה. בדירקטוריונים, שיעור הנשים עומד על ממוצע של 22%, ורק ב-7% מהחברות הן מהוות 50% ומעלה.

 

בארגון בנו סט של המלצות וכללים, המאפשרים לבחון אם החברה מאפשרת שילוב בין עבודה למשפחה. לדברי מהדב, סביבת עבודה שכזו תאפשר לשרת בעיקר נשים - שהן עדין האחראיות העיקריות לגידול הילדים - אך באותה המידה גם גברים שבוחרים לטפל בילדים.

 

חברות עם רוב נשי 

האם יש באמת סיכוי לחזון זה בעולם שבו רובנו עובדים ללא הפסקה? אף כי בשטח אין עדיין שינויים מרחיקי לכת, מהדב סבור שהתשובה חיובית. "לוקח זמן לשנות תרבות ארגונית. בשטח אין עדיין שינויים גדולים ותוצאות בולטות, אבל רמת המודעות עלתה באופן יחסי, יש ציר הטמעה הדרגתי ודוגמאות לעשייה".

 

בשטח יש מעט דוגמאות לחברות שמצהירות כי הן מחויבות לקידום נשים - ובאמת עושות זאת. כך למשל, ד"ר חדווה ווליוביץ, שהקימה לפני כ-17 שנים את מחלקת בטיחות התרופות של חברת טבע, מספרת כי המחלקה מעסיקה בישראל כ-60 עובדים, כאשר הנשים - רוקחות, רופאות ווטרינריות - מהוות למעלה מ-90%. בנוסף, 7 מתוך 9 חברי ההנהלה הבכירה במחלקה אף הן נשים. "רוב הצוות שלי הן נשים צעירות ואמהות לילדים", היא מספרת. 

 

מחלקת הבטיחות בטבע. יותר מ-90% מהעובדים הן נשים ()
מחלקת הבטיחות בטבע. יותר מ-90% מהעובדים הן נשים
 

 

נתונים אלו התאפשרו, לדבריה, בזכות מדיניות החברה המאפשרת לאזן בין חיי הבית למשפחה, בין השאר באמצעות לקיחת חופשה בזמן חופשת בית הספר, לשנות שעות עבודה ולהאריך חופשות לידה. ואכן, טבע מדורגת בדירוג מעלה במעמד פלטינה, ובשנת 2007 זכתה באות המעסיק בקידום נשים, בנימוק של יצירת "אקלים של הזדמנות שווה לשני המינים".

 

ווליוביץ מוסיפה כי מדיניות זו מוכיחה את עצמה שכן העובדים מרוצים יותר, דבר שמתבטא במסירות ובהגדלת התפוקה. "יש לי צוות מסור שמוכן להגיע בסופי שבוע ובערבים" היא מספרת. "לא מדדנו ערך כלכלי, אבל אנחנו מרוויחים עובדים מסורים שיישארו בחברה הרבה זמן. מנהלות אצלנו עובדות כבר 10 ו-15 שנה". 

 

 

ד"ר ווליוביץ. "אנחנו מרוויחים עובדים מסורים" ()
ד"ר ווליוביץ. "אנחנו מרוויחים עובדים מסורים"

 

גם בחברת ביטוח ישיר מתגאים ברוב נשי של 57% מבין 1,212 העובדים, כאשר 58% מכלל תפקידי הניהול וכמחצית מחברי ההנהלה הבכירה הן נשים. ליאת כהן שמילוביץ', סמנכ"לית אקטואריה וכלכלה, מעידה כי המדיניות מעודדת גמישות בעבודה, בין היתר בשעות העבודה ובמתן אפשרות לעבוד מהבית אחת לשבוע.

 

בנוסף, החברה מציעה "משרת אם" במוקדים, שמתבצעת במשמרות בוקר בלבד וללא משמרות בסופי השבוע. כמו כן, החברה הקצתה חדר הנקה מאובזר במשרדיה, מאפשרת חזרה הדרגתית מחופשת הלידה והורדת אחוזי המשרה לתקופה מוגבלת, וכן מקצה שני ימי חופשה נוספים במקרה של מחלת ילד.


ליאת כהן שמילוביץ' ומשפחתה (שם הצלם: סיני כהן) (שם הצלם: סיני כהן)
ליאת כהן שמילוביץ' ומשפחתה(שם הצלם: סיני כהן)

 

שמילוביץ' עובדת כבר 10 שנים בחברה, במהלכן התחתנה וילדה את שלושת ילדיה. "מעולם לא קרה שהחמצתי אירוע של אחד מהם בגן או בבית הספר", היא מציינת. "באגף שאני מנהלת 70% מהעובדים הן נשים ואמהות לילדים קטנים. העובדות מעריכות מאוד את הגמישות וההתחשבות במצבן המשפחתי, ואת הדוגמא שלי כמנהלת בכירה שמצליחה לשלב בין בית לקריירה. כפי שאפשר לראות בתוצאות העסקיות, התרבות הארגונית רק מעצימה את ההישגים".

 

עו"ד ארנה שר, שותפה במשרד עוה"ד נ. פינברג ושות', מספרת כי שני שליש מהעובדים במשרד הן נשים. "אנו מנהיגים משרת אם כמו במגזר ציבורי", היא אומרת, "עובדת ששבה מחופשת לידה - עובדת אצלנו בתנאי משרת אם, תוך התחשבות בשעות העבודה ובצרכים שלה. זה חשוב לי כי גם אני בעצמי אם לבנות. זו השקעה כדאית משום שהמשרד נהנה מעובדים שאוהבים את מקום העבודה שלהם ומשתדלים לתת את המירב במטלות היומיומיות".

 

אלינור מנחם, המזכירה האישית של בעלי המשרד, עו"ד נחום פינברג, שבה לפני חודשיים מחופשת לידה - השלישית ב-5 השנים האחרונות. "המדיניות של המשרד מאפשרת לאימהות לעבוד מהבית אם צריך", היא מספרת. "זה עניין של מוסר עבודה ואחריות אישית. אם נחום צריך משהו או מהמשרד מחפשים אותי - אני תמיד אענה מיד, מבחירה". 

 

עד כמה סביבת העבודה שלכם מותאמת לנשים? בחני את עצמך:

א. מהו אחוז הנשים המנהלות בארגון שאת עובדת?

1. 0-15%

2. 16%-30%

3. 31%-45%

4. 46% ומעלה

 

ב. מהו אחוז הנשים הדירקטוריות בארגון שבו את עובדת?

1. 0-15%

2. 16%-30%

3. 31%-45%

4. 46% ומעלה

 

ג. האם את מודעת לקיום של ממונה למניעת הטרדה מינית?

1. אין לי מושג אם יש תפקיד כזה אצלי בארגון

2. אני חושבת שיש אך מעולם לא שמעתי עליו

3. אכן קיים ממונה ואני מקבלת פרסומים בנושא אחת לתקופה

 

ד. האם השתתפת בשנתיים האחרונות בפעולות הדרכה או הסברה בדבר מניעת הטרדה מינית מטעם הארגון?

1. אני לא זוכרת שהייתה איזושהי פעילות או שיחה בנושא

2. אני זוכרת שהיה משהו בנושא אך עבדתי/הייתי בחופשה בדיוק שהתקיימה הפעילות

3. בוודאי. אחת לתקופה מתקיימות שיחות/הדרכות/פעילויות בנושא להסברת הזכויות ואיך הארגון נלחם על מנת למנוע הטרדות מיניות

 

ה. האם קיים נוהל לחזרה מדורגת מחופשת לידה?

1. לא יודעת לגבי נוהל, אני מקבלת את מה שמגיע בחוק

2. אני חושבת שאם אלך למנהל שלי בשקט ואבקש הוא יסכים לי

3. קיים נוהל מסודר בנושא, ואני יודעת מה מגיע לי גם מעבר למה שקבוע בחוק

 

ו. האם הארגון מאפשר לצאת לחופשה ללא תשלום/בתשלום במועדי חופשות בי"ס או גנים?

1. אם אני רוצה, אני יכולה לקחת חופש כמו כל יום אחר בשנה

2. אם אסביר את הבעיות עם הילדים בימים האלו למנהל שלי הוא יאפשר לי גמישות רבה יותר

3. קיים נוהל מסודר בנושא והוא מאפשר שעות עבודה גמישות יותר, אפשרות לחופשה בתשלום/לא בתשלום ועוד

 

ז. כיצד נקבעות ישיבות לאחר השעה 17:00?

1. אם יש צורך אז קובעים את הישיבה וזהו

2. אם יש צורך קובעים ישיבה, אך אם אסביר למנהל שלי שאני לא יכולה אני חושבת שהוא יבין

3. קיים נוהל מסודר של מתן הודעה מוקדמת לפני ישיבו מאוחרת, למעט מקרים דחופים שמאושרים על ידי ההנהלה

 

תשובות

אם הציון הוא בין 7-10: הארגון שבו את עובדת פועל רק לפי החוק, ולא חושב שיש צורך מיוחד להשקיע בנושא.

 

אם הציון הוא בין 11-16:  הארגון שבו את עובדת בהחלט פתוח לנושא ונראה שמבין את החשיבות ופועל בנושא.

 

אם הציון הוא בין 17-27: איך הצלחת למצוא כזה? הארגון שבו את עובדת מבין את חשיבות הנושא וקבע נהלים וביצע תהליכים על מנת להתחשב ולעודד נשים ו/או אמהות אצלו בארגון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שחף הבר
עו"ד אורנה שר
צילום: שחף הבר
מומלצים