שתף קטע נבחר

 

השוואת זכויות ניצולי שואה: "מוטב מאוחר"

החקיקה שתסיים אפליית ניצולים שעלו ארצה לאחר אוקטובר 53 עוררה רגשות מעורבים. "במשך שנים הושפלנו ונתקלנו באטימות", סיפרה אחת הניצולות

"ישראל התעוררה מאוד מאוחר אבל טוב שזה קרה ונזכרו בנו אחרי כל השנים האלה". כך הגיבה אריקה פילר, ניצולת שואה בת 81 שעלתה לישראל בראשית שנות ה-60, להודעת משרד האוצר שהשוותה זכויות ניצולים שעלו אחרי אוקטובר 1953 לאלו שעלו לפני תאריך זה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד בחדשות

כל הסימנים שמראים - פיגוע במטוס המלזי

שיטפונות בנגב ובאילת. צפו בחילוץ דרמטי

תקועים בלי דרכונים, מלך סווזילנד לא בא

 

"כשהגענו לארץ מוכים אחרי כל מה שעברנו התוודענו לחוק הזה והוא היה החוק הכי מטופש שעליו שמעתי", אמרה פילר, ששרדה כילדה את מלחמת העולם השנייה במחנה טרנסיסטריה, אליו גורשו יהודי רומניה, וקיבלה במשך השנים כ-300 יורו בחודש מוועדת התביעות. "במשך שנים הושפלנו ונתקלנו באטימות. חברים שלי שגורשו איתנו מהבית והיו ביחד איתנו במחנות קיבלו זכויות שאנחנו לא קיבלנו רק בגלל שעלינו בשנה אחרת. המדינה הפלתה בין דם לדם".

קתלין שוורץ כילדה בתקופת המלחמה (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
קתלין שוורץ כילדה בתקופת המלחמה(צילום: מוחמד שינאווי)
 

הודעת האוצר אתמול (יום א') על קידום הליכי חקיקה שיביאו לסיום האפליה בין הניצולים מסמנת את סופו של מאבק ארוך שניהלו ניצולי השואה שעלו לישראל אחרי "קו פרשת המים" של זכויותיהם. החקיקה, שמקודמת בשיתוף שר הרווחה מאיר כהן, צפויה לעבור עד סוף השנה והיא תחול רטרואקטיבית - החל מאפריל 2014.

 

בין היתר, יזכו 18,500 הניצולים הנמנים על קבוצה זו להטבות שונות ובהן העלאת גובה התגמולים, מימון טיפול רפואי וקבלת תגמול שארים. "זה ניצחון מאוחר. כבר לא נשארו רבים מאיתנו, אבל אני מקווה שזו תהיה הצלה לניצולים שיוכלו לקנות תרופות, לחמם את הבית ולהרים את

הראש", הסבירה וילר, פסיכולוגית במקצועה שמתגוררת בגפה בחיפה.

 

"רעדתי כששמעת על כך. מתקנים עוול שעשו לנו במשך שנים", הוסיפה קתלין שוורץ, ניצולת מחנה ההשמדה אושוויץ שעלתה לישראל ב-1957. "לא חשבתי שאזכה לרגע הזה אז אני מקווה שיישארו לנו עוד כמה שנים לחיות כדי לקבל את מה שמגיע לנו".

 

לדבריה, היא מתקיימת מפנסיה קטנה ומקצבת זקנה שהיא מקבלת מביטוח לאומי. "יש לי הוצאות גדולות על תרופות ומחיה, אני מקווה שהחוק החדש יעזור לנו ושנוכל לקבל מימון לטיפול רפואי. החיים שלי נגמרו שם. הגרמנים לקחו ממני הכול אבל במשך שנים ארוכות לא קיבלתי אגורה שחוקה מהמדינה, אני שמחה שלפחות נזכרו בנו עכשיו".


פורסם לראשונה 09/03/2014 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
אריקה פילר
צילום: מוחמד שינאווי
צילום: מוחמד שינאווי
קתלין שוורץ
צילום: מוחמד שינאווי
מומלצים